Преди гъсетата да бъдат закупени или излюпени в личното стопанство, помещенията се почистват и дезинфекцират. Хранилките и поилките се измиват с гореща вода и също се дезинфекцират. Малките гъсета до 2-3-седмична възраст се отглеждат в отоплявани помещения. В по-ранна пролет температурата в помещението през първия ден трябва да бъде 28 градуса С, а по-късно 26 градуса С. През първата седмица от растежа им се намалява с 2 градуса и всяка следваща седмица с още 2-2,5 градуса С. В края на третата седмица температурата е желателно да бъде 18-20 градуса С.
При подово отглеждане за постеля се използва талаш, слама от житни растения, но чиста от плесени. Иначе гъсетата заболяват от аспергилоза. След навършване на 7-10-дневна възраст може да се пускат в малки слънчеви дворчета. Пускането им във водни басейни може да става в ранна пролет след навършване на 28-дневна възраст. Нормалната гъстота при подовото отглеждане на гъсетата до 10-дневна възраст е 10, от 11- до 20-дневна възраст - 8, от 21- до 30 - 7, и след това 2-4 гъсета на 1 кв. м от подовата площ. Особено внимание се обръща на влажността в помещението. Не трябва да се допуска прекомерна влажност. Помещението трябва да се проветрява редовно. Светлинният ден за него трябва да бъде между 14 и 16 часа. При електрическо осветление на 1 кв. м от подовата площ се осигуряват по 3 вата. Фронтът за хранене в края на растежния период е 18 см на гъсе, а фронтът за поене - 2,5-3 см.
Храненето на гъсетата започва веднага след излюпването. Те може да се захранват с комбиниран фураж, приготвен във фуражен завод по специална рецепта. Желателно е комбинираният фураж да бъде гранулиран. При домашни условия, ако липсва комбиниран фураж, гъсетата може да се захранват с препечен хляб или царевично брашно, навлажнено до състояние на пръхкавост. Към него се добавят по 1-2 сварени жълтъка с разчет за 10 гъсета. След 3-4-дневна възраст гъсетата може да се хранят със смеска, която съдържа примерно следните фуражи: 55 на сто царевично брашно, 15 на сто ечемично брашно (пресято), 10 на сто пшенични трици, 5 на сто месо-костно брашно, 10 на сто слънчогледов шрот, 3,5 на сто люцерново брашно, 1 на сто креда (мидено брашно), 0,5 на сто готварска сол. В плитки, но широки хранилки се насипва мека храна, навлажнена с вода или обезмаслено мляко.
Брашнената смеска може да бъде смесена със ситно нарязана зелена люцерна, коприва, детелина и др. при съотношение 3 части брашнена смеска към 1 част зелена храна. Залага се такова количество, че да бъде изядено за 15-20 минути. Най-добро указание за правилното хранене на гъсетата е живото им тегло и общият им вид. (От в. Фермер новият)