Начало » Важно за фермера » Животновъдство

Най-доброто за малките гъсета

Синор.БГ / 02.02.2004 г.

Преди гъсетата да бъдат закупени или излюпени в личното стопанство, помещенията се почистват и дезинфекцират. Хранилките и поилките се измиват с гореща вода и също се дезинфекцират. Малките гъсета до 2-3-седмична възраст се отглеждат в отоплявани помещения. В по-ранна пролет температурата в помещението през първия ден трябва да бъде 28 градуса С, а по-късно 26 градуса С. През първата седмица от растежа им се намалява с 2 градуса и всяка следваща седмица с още 2-2,5 градуса С. В края на третата седмица температурата е желателно да бъде 18-20 градуса С.

При подово отглеждане за постеля се използва талаш, слама от житни растения, но чиста от плесени. Иначе гъсетата заболяват от аспергилоза. След навършване на 7-10-дневна възраст може да се пускат в малки слънчеви дворчета. Пускането им във водни басейни може да става в ранна пролет след навършване на 28-дневна възраст. Нормалната гъстота при подовото отглеждане на гъсетата до 10-дневна възраст е 10, от 11- до 20-дневна възраст - 8, от 21- до 30 - 7, и след това 2-4 гъсета на 1 кв. м от подовата площ. Особено внимание се обръща на влажността в помещението. Не трябва да се допуска прекомерна влажност. Помещението трябва да се проветрява редовно. Светлинният ден за него трябва да бъде между 14 и 16 часа. При електрическо осветление на 1 кв. м от подовата площ се осигуряват по 3 вата. Фронтът за хранене в края на растежния период е 18 см на гъсе, а фронтът за поене - 2,5-3 см.

Храненето на гъсетата започва веднага след излюпването. Те може да се захранват с комбиниран фураж, приготвен във фуражен завод по специална рецепта. Желателно е комбинираният фураж да бъде гранулиран. При домашни условия, ако липсва комбиниран фураж, гъсетата може да се захранват с препечен хляб или царевично брашно, навлажнено до състояние на пръхкавост. Към него се добавят по 1-2 сварени жълтъка с разчет за 10 гъсета. След 3-4-дневна възраст гъсетата може да се хранят със смеска, която съдържа примерно следните фуражи: 55 на сто царевично брашно, 15 на сто ечемично брашно (пресято), 10 на сто пшенични трици, 5 на сто месо-костно брашно, 10 на сто слънчогледов шрот, 3,5 на сто люцерново брашно, 1 на сто креда (мидено брашно), 0,5 на сто готварска сол. В плитки, но широки хранилки се насипва мека храна, навлажнена с вода или обезмаслено мляко.

Брашнената смеска може да бъде смесена със ситно нарязана зелена люцерна, коприва, детелина и др. при съотношение 3 части брашнена смеска към 1 част зелена храна. Залага се такова количество, че да бъде изядено за 15-20 минути. Най-добро указание за правилното хранене на гъсетата е живото им тегло и общият им вид. (От в. Фермер новият)

Най-доброто за малките гъсета
30471
 

Последни материали
Виж
Допълнение на Постановление 44
С нови 21 ракетни площадки ще се попълнят „дупките“, откъдето падат градушки
По време на почивка
Земеделската комисия в парламента прие проектобюджета за 2026 г. за 10 минути
Фермерите от област Благоевград могат да подават заявления за оценка на щети от проливните дъждове до 12 декември
Фермерите предпочитат дълосрочна аренда
Полша подговя удължаване на забраната за продажба на държавна земя
На 11 и 12 декември
ОСП след 2027 г. и пазарът на мляко сред темите на Съвета на аграрните министри
Съвети
Стратификация на семената – как, кога и за кои култури да се прилага?
Свързани материали
Виж
Няма нито план за борба, нито компенсации за стопаните
Черната златка вече е национален проблем. Овощари остават без поминък
Текст с продължение
Още за нощенките – скрити вредители по лозя и зеленчуци
Мерки срещу напастта „сиви червеи”
Зимният сив „червей” е многоядна напаст!
Черната златка в Благоевградско достига до 5-6 бр на дърво
Неприятели
Нощенките оставят дълбоки следи в доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини