Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.04.2024 г.

При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове

Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове

Снимка: sinor.bg

За нормален растеж всички култури се нуждаят от балансирано хранене, като недостигът на един или друг хранителен елемент води до физиологични разстройства, неинфекциозни заболявания и дори до загуба на растения. Калцият е един от важните елементи, но си спомняме за него най-често в края на сезона, когато реколтата узрява и е време да помислим за нейното съхраняване. Тогава може да се окаже късно, защото този елемент е гарант за качество и трябва да започнем работа с него още през пролетта.

Какво е влиянието на калция върху растенията?

Калцият участва в регулирането на почти всички биохимични и физиологични процеси. Освен това влияе върху развитието на кореновата система на растенията. При недостиг на калций растежът на кореновите власинки се забавя, без което е невъзможно усвояването на цял спектър от други хранителни елементи.

Калцият е „строителен материал“ за клетъчните стени. Той отговаря за деленето на клетките и размера на плода. При дефиците се увеличава чувствителността към гъбични заболявания, намалява продължителността на съхранение и качеството на продуктите. Този елемент изпълнява важни функции в почвата, като свързва киселините и я прави по-алкална, повишава активността на някои торове и блокира други, намалявайки мобилността на мангана, цинка и бора.

Често в почвата има достатъчно калций, но в плодовете има недостиг. Защо?

Проблемът е в това, че калцият преминава през растенията с възходящ поток вода, а този път е дълъг, особено при овощните култури. Например, в едно ябълково дърво може да отнеме две години. Той навлиза предимно в тези части на растенията, където транспирацията е по-висока – първо в листата, а оттам не мърда никъде и при никакви обстоятелства. Всичко това води до факта, че при ягодоплодните и овощни култури действа на остатъчен принцип. Много често калцият се внася кореново още с разлистването на дърветата и храстите, а това е основна грешка, защото той от листата не се движи в другите части на растенията. Подхранване трябва да се прави при появата на завръзите.

От почвата калцият навлиза в развиващите се завръзи на ябълковите и крушови дървета през първите 4-6 седмици след цъфтежа, а при череши и вишни – през първите две седмици. При ягодите се случва много по-бързо – 7-10 дни след цъфтежа.

Подхранването трябва да се прави, когато завръзите са още малки. Именно през тази фаза протича активен растеж и делене на клетките, а съответно – това оказва влияние върху качеството на плодовете.

Какви торове можем да използваме за ягодоплодните и овощни култури?

Можем да използваме съдържащи калциев нитрат, калциев хлорид, както хелатни и мелиоративни. Калциевият нитрат е най-подходящ, защото може да се прилага кореново, листно и с фертигация (прецизно торене). Необходимите количества са 2 кг за 1 декар локално върху дърветата. Мелиорантните имат дългосрочно действие и се внасят при засаждането.

Защо не внасяме калций по-късно от указаните срокове?

Можем да внасяме и по-късно, но той ще бъде усвоен през следващия сезон – запас за бъдещето.

При недостиг на калций се развиват различни физиологични нарушения: напукване и дребни плодове, рехавост на плодовете, стъкловидност, локално потъмняване на кората, слънчево изгаряне на кората при ябълките и напукване на плодовете при черешите и вишните. При ягодите се увеличава количеството на семената, а плодовете издребняват значително.

Както във всичко, така и при калция е важна мярката. Високите концентрации на калций оказват токсичен ефект върху клетките, както и върху аномално развитие.

Високите почвени концентрации на калций могат да се окажат и по-вредни от недостига, защото пречат на усвояването на амониевите форми на азот, на калия, на магнезия, а при определени условия се свързва с почвения фосфор, повишава рН, което за някои култури влияе негативно.

Калцият не трябва да се смесва със сяра и сяросъдържащи торове и препарати, защото се образува гипс.

При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
1464
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Изключително важно за фермерите!
Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини
Трудна работа
Да торим ли и как растенията в горещините?
Практика
Калцият е еднакво важен и за почвата, и за растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини