Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.10.2017 г.

В каква почва се пресаждат орхидеите

Орхидеите, с изключение на листопадните видове, не обичат пресаждането и го понасят трудно. На теория епифитните орхидеи се пресаждат през 4-5 години, вечнозелените – през 2-3 години, а листопадните – всяка година. В действителност орхидеите се пресаждат само когато корените им излязат от дупките на саксията, а през пролетта растенията растат прекалено бавно. И кореновата система на орхидеите, и надземната им част се развива много бавно и през първата година след пресаждането успяват само да се вкоренят. Засаждането в преклено голяма саксия или честото пресаждане забавя растежа на растенията. Ако знаете, че са засадени в бедна на хранителни вещества почва, по-добре подхранвайте редовно, вместо да пресаждате, ако корените още не са запълнили съда. След пресаждане орхидеите обикновено не цъфтят през първата година или цъфтят с малки, не толкова красиви цветове. Показват цялата си красота само след като добре са се вкоренили в новата саксия. За орхидеите дренажът е задължителен, при това не символичен, а наистина сериозен. При епифитните орхидеи дренажът трябва да заема половината от обема на съда. Върху него е желателно да сложите тънък слой мъх сфагнум. След засаждането на орхидеята в нова саксия почвата може да се покрие с жив мъх. Той съхранява влажността на почвата и въздуха около растението. Мъхът се подменя през три месеца.
Почвата на орхидеите трябва да бъде груба, въздухо- и водопроницаема, със слабокисела реакция и с ниска концентрация на хранителни вещества. Ако съставяте почвената смес сами, вземете една част ситно смляни корени от папрат, една част ситно смлян мъх, една част лека рохкава чимовка и една част листовка. В почвената смес може да добавите малко опадали дъбови листа. Разбира се, най-добре е да си купите готова почвена смес за орхидеи – предлагат се в специализираните магазини. И все пак преди да засадите растението, проверете дали водата лесно преминава и не се задържа на повърхността на готовата смес.
По време на активен растеж орхидеите се подхранват със специални торове. Ако няма такива, може да се използва комплексен минерален тор за цъфтящи растения, но в доза, 2-3 пъти по-малка от препоръчваната от производителя. Подхранване се извършва не по-често от един път на три седмици. Някои специалисти съветват да се подхранва по-често, но с по-ниска доза, други – не по-често от един път месечно с нормална концентрация на торта. Така че най-добре се доверете на собствения си опит и интуиция, но винаги следвайте правилото, че е по-добре да не дохраните, отколкото да прехраните.
Подхранват се само добре вкоренени растения в период на растеж. Не бива да се тори върху сух субстрат и в горещи летни дни, когато почвата изсъхва бързо.

В каква почва се пресаждат орхидеите
27918
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Закъснелите могат да наваксат и с последователно пресаждане
Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад
Особености при пресаждането на възрастни плодни дървета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини