Често се случва така, че едно вече плододаващо овощно дърво да се нуждае от пресаждане. Причините за това могат да бъдат различни: промяна в ландшафта, застрояване на участъка, много близо засадени растения. Счита се, че възрастните плодни дървета не бива да се пресаждат, но понякога е наложително.
За да се осигури добър подслон на новото място и да се извърши най-безболезнено за растенията е важно да се избере подходящото време. По принцип пресаждане се извършва или рано напролет, преди разлистване, или наесен след листопада, когато спира вегетацията и настъпва спад на обмяната на веществата. Обикновено това време обхваща месеците октомври и ноември, а понякога, когато зимата е мека и декември. Достатъчно условие е температурата да не бъде по-ниска от -15 градуса.
За успешно протичане на операцията е нужно да се спазват природните закони. Най-съществено е да спази съотношението между короната и корена, които трябва да си съответстват. Това съотношение е закон номер едно на природата и се нарича корелация. За да се компенсира загубата на част от кореновата система при изваждане е наложително да се съкратят част от клоните.
Пресаждане на овощни дървета може да се извърши само тогава, когато те са на възраст не по-голяма от 5 години. Изваждането на такова дърво е не много сложно. Трябва да се изкопае на разстояние най-малко 40 сантиметра от ствола на дълбочина една лопата, а след това е нужно внимателно да се опитате да го наклоните в различни посоки.
Ако дървото вече е наклонено, то тогава може да се продължи с подкопаването му, като се изважда земята и се внимава да не се повредят корените. Когато дървото започне да пада под собственото си тегло, тогава се поставя здрава тъкан под него, като се съблюдава да не пада почвата от корените. Внимателно се обвива кореновата система в тъканта и се завръзва над кореновата шийка.
По този начин дървото може да бъде повдигнато и поставено в подготвената яма. Тя трябва да бъде по-широка и по-дълбока от кореновата система на овошката, като на дъното се постави плодородна почва, а в допълнение се смесят добре кофа или две хумус с почва. Дървото се спуска в ямата и се засипва с подготвената почвена смес, като постепенно се напоява.
По този начин кухината ще се запълни плътно и ще осигури висока степен на оцеляване на кореновата система, а респективно и на дървото след пресаждане.