Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.05.2023 г.

От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?

От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?

Домати, краставици и патладжан са три популярни топлолюбиви зеленчукови култури, за които обикновено отглеждаме разсад. Когато настъпи време за пресаждането му на постоянно място, тогава трябва да сме убедени, че младите растения ще се чувстват комфортно там и ще продължат навременно развитието си.

От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?

Като се имат предвид характеристиките на растеж на различните зеленчуци, посадъчните ями на домати, краставици и патладжан ще се различават, но има и общи правила при пресаждането. Наложително е мястото да бъде добре обработено и обогатено с подходящи за съответната култура хранителни вещества – минерални и/или органични, а плевелите внимателно почистени.

Посадъчни ями за доматите

Доматите са култура, която не е особено претенциозна по отношение на вида и големината на посадъчните ями и може да ни прости някои небрежности поради способността си да пуска странични корени по стъблото. Това позволява пресаждане на разсада в по-големи обеми по време на развитието и израстването му до три пъти, а прерасналите растенията да се засаждат полегнали, като се оставя само върховата част над земята.

Дали загърлянето води до увеличаване на добивите при доматите?

Когато разсадът е със средна големина, тогава дълбочината на посадъчната яма трябва да бъде 15-20 см и широка около 20 см. Разсадът се поставя в центъра, засипва се постепенно с малки количества почва наоколо, като периодично се полива с вода. Поради факта, че доматите пускат странични корени, по-добре е да се засадят по-дълбоко, като част от долните листа се отстраняват, а в посадъчните ями да се постави угнила органична материя. Почвата около разсада трябва да се уплътни и отново да се полее.

Посадъчни ями за краставиците

Кореновата топка (корените с почва в долната част на стъблото) на краставиците е малка и не е необходима голяма посадъчна яма, както е при доматите. Освен това краставичните растения не обичат да безспокоят корените им, така че трябва да бъдем много внимателни много при пресаждането.

Добро правило при пресаждането на разсада е да се съобразим с големината на контейнера, в който е отгледан. Посадъчната яма трябва да бъде само малко по-голяма от него. При използване на торфени или биоразградими контейнери, тогава просто се поставят в ями с размерите им, като предварително се намокрят и разрежат дъната и страните им. Отгоре се покриват с малко пръст.

Ако контейнерите са пластмасови, тогава посадъчната яма се прави малко по-голяма от тях, навлажнява се, разсадът се поставя в средата и внимателно се уплътнява хлабината с пръст. Важно е да не се нарушава целостта на кореновата топка и отново се полива.

Добре е да се мулчира с компост или угнил оборски тор около разсада, оставяйки листата и стъблото непокътнати. Това ще помогне да се запази влагата и леко да се затопли земята.

Посадъчни ями за патладжана

Посадъчните ями за патладжана трябва да бъдат около два пъти по-големи от кореновата маса (кореновата топка), която е малка. За разсад с по-малки размери диаметърът е около 7-10 см и дълбочина 10-12 см. За разсад с по-големи размери ще се наложи ямата да бъде по-голяма – 12-15 мм в диаметър и дълбочина 15-20 мм. Във всеки случай е по-добре за патладжана ямката да бъде много по-голяма, отколкото малка, защото това ще попречи на образуването на здрава коренова система, а това ще се отрази негативно на бъдещата реколта. Почвата за патладжана трябва да бъде много рохкава, тъй като плътната ще затрудни корените да проникнат и да растат нормално.

Преди засаждане на растенията посадъчните ями се напълват с вода и се изчаква почвата да я усвои, след което се поставя рохкава пръст. Разсадът се изважда внимателно от контейнера и се разполага, така че горната част на кореновата маса да се изравни с почвената повърхност.

Ямката се запълва с достатъчно количество пръст, уплътнява се внимателно и се полива.

От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
50295
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Закъснелите могат да наваксат и с последователно пресаждане
Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад
Особености при пресаждането на възрастни плодни дървета
Полезни съвети
Как да преценим кога да започнем отглеждането на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини