Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.09.2017 г.

Ябълката и вишната издържат до минус 32 градуса

Освен абсолютните стойности, важна е и продължителността на застудяванията

Един от основните климатични фактори, от които до голяма степен зависи развитието, плододаването и дълголетието на овошките, е температурата. В условията на умерения климатичен пояс, където се намира и нашата страна, годишните температурни амплитуди много често се движат в диапазон от минус 30-40С до плюс 30-40С. Нашата страна се намира в най-южната част на този полюс и тези амплитуди са сравнително по-слабо изразени, като отрицателните температури много рядко падат под минус 25-30С. В последните години обаче затоплянията през лятото доста често надминават 35С.

Прасковата и кайсията се нуждаят от 3-4 градуса
Променящите се температури са фактор, от който зависи развитието на овошките. Така са се обособили три зони, в които се отглеждат специфични овощни видове – тропикът, субтропикът и умерената климатична зона. Растенията от тропика и субтропика, загиват от ниските температури в умерената зона, а тези от умерената могат да се развиват в другите две, но не дават плодове, тъй като плодните пъпки изискват определен период на развитие при температури под 3-4С. Плодните пъпки на прасковата, кайсията, бадема, джанката и някои други, трябва да преминат най-малко 15-20 дни при такива температури, за да настъпи цъфтеж и плододаване. При останалите овощни видове продължителността на този период е около 40-60 дни. След преминаването му, при трайно затопляне над 8-10С, започва вегетационното развитие. За успешното му протичане и узряване на плодовете е необходима сума от активни температури (над 8-10С) от порядъка на около 2500; при по-ранозреещите видове и сортове до към 3000-3500; за къснозреещите. При условията на нашата страна, както необходимите температури за зимното развитие, така и тези за периода на вегетацията нямат ограничаващо влияние. Само в по-високите полупланински и планински райони сумата от активни температури не достига за нормалното развитие и узряване на някои късни ябълкови и крушови сортове и дюлята.

Ранната пролет е опасна
При нашите условия екстремно ниските температури (под минус 20-25С) и много по-рядко екстремно високите (над 30-35С) нанасят поражения на овощните растения. През лятото те се изразяват в пригори по листата и плодовете и влошаване на качеството им, а през зимата – в измръзване на плодните пъпки, а понякога и на дървесината. Особено чести са тези измръзвания в края на зимата и началото на пролетта по цветовете и завръзите. Това се отнася преди всичко за по-раноцъфтящите видове, каквито са бадемът, прасковата, кайсията, джанката и черешата. Едно от най-важните условия за избягване на измръзването е правилното райониране на отделните видове, съобразно тяхната студоустойчивост. Най-студоустойчиви са ябълката, вишната, касисът и орехът. През периода на покой те издържат до минус 28-32С. Крушата, черешата и дървесината на кайсията и бадема измръзват под минус 26-27С, а дюлята и малината – под минус 24-25С. Плодните пъпки на прасковата, кайсията и бадема загиват при температури под минус 22-24С. Ягодата, райската ябълка, нарът и едногодишните леторасти на смокинята измръзват под минус 15С. При снежна покривка над 10-15 см ягодата успешно презимува и при много по-ниски температури.

Измръзванията са опасни за пъпките
Измръзванията в края на зимата и началото на пролетта настъпват при много по-слабо понижение на температурата. През периода на бутонизацията критичните температури са около минус 5-6С, в началото на цъфтежа – 3-4С, а младите завръзи загиват под минус 1-2С.
Освен от абсолютните стойности измръзванията зависят и от продължителността на въздействие на ниските температури. Дърветата, които са били натоварени с повече плодове и не са добре запасени, измръзват по-често. Студоустойчивостта на младите дръвчета също е по-слаба, ако вегетацията им е продължила до късно. За да се избегне това през втората половина на лятото, не трябва да се извършва подхранване, а обработките и особено поливките, трябва да се намалят. Варосването на дърветата и натрупването на сняг около тях в края на зимата и затрупването му с растителни отпадъци могат до известна степен да забавят пролетното развитие, а с това да се намалят и рисковете от измръзване на цветовете и завръзите.

Ябълката и вишната издържат до минус 32 градуса
7982
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Защо капят плодовете на райската ябълка?
Безплатен семинар за стопани
Резитбата за подмладяване при костилкови и семкови насаждения – праскови и ябълки
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини