Начало » Новини » Страната
07.08.2023 г.

Защо капят плодовете на райската ябълка?

Защо капят плодовете на райската ябълка?

Райската ябълка е културен растителен вид, отглеждан в южните райони на България, например по долното течение на река Струма в общините Петрич и Сандански. Може да бъде срещнат и в други части на страната с топъл климат в дворове и малки непазарни градини. Плодовете му са предпочитани като прясна храна. Имат меко и наситено сладко месо с привкус на праскова, кайсия или фурма. Плодовете съдържат  витамините А, С, Е и В6; елементите: мед, магнезий, манган, фосфор и калий. В химическия състав влизат още органични съединения като: флавоноиди, фенолни киселини и др..

С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец

Характерен за вида е по-продължителният период между беритбената и консумативната зрелост. Плодовете, набрани през есента (октомври, началото на ноември), стават годни за упротреба след месец, месец и половина съхранение. Предпочитани са като храна в непреработено състояние. На пазара се явяват заедно с гроздето, късните сортове ябълки, цитрусите и др., разнообразявайки пазара на плодове в края на годината срещу настъпващите празници за Рождество и Новата година.

Стопаните на райски ябълки могат да бъдат неприятно изненадани от окапването на плодовете, случващо се през втората половина на лятото. Горещините и засушаването засилват това нежелано явление, защото културният вид е влаголюбив.  Растението има голяма потребност за вода по време на наедряване на плодовете. При недостиг на почвена влага настъпва физиологичен стрес и една от проявите му е окапването на плодовете.

Балансираното торене също спомага за нормалното плододаване. Подаването на азот може да стане един или два пъти. Най-добре е в началото на вегетацията до средата на лятото. Поливането и валежите улесняват усвояването на този необходим елемент. След листопада и настъпването на зимния покой може да стане торенето на дървото с комбиниран тор, съдържащ фосфор и калий.

Има ли вредители, които да причинят окапването на плодовете ? Въпреки наложилото се мнение, че по райската ябълка такива няма, стопаните трябва да бъдат внимателни, когато забележат, че плодовете капят ! Внимателният оглед на плода, включително и неговата вътрешност, може да насочи към причината за окапването.

Възможно е плодът външно и вътрешно да е здрав с ненакърнена повърхност,  светло и твърдо плодово месо. В такъв случай плодът е паднал поради физиологично смущение в растителния организъм, например недостиг на вода, или от сътресение.

Наличието на загниване, напредващо в плодовото месо, може да е последица от механична повреда, открила вход на гнилостни организми. След вятър, градушка нараняваниата не са рядкост. Някои птици също могат да накълват плодовете.

В специализираните източници като неприятели по райската ябълка са посочени вредни насекоми, напимер ларвите на плодова муха, някои щитоносни въшки. Болестотворни причинители са гъбичките Coniothyrium fuckelli и др.

Желателно е стопаните да потърсят специалист по растителна защита. Прегледът за характерни напетнявания, налепи, промени в оцветяването на листата, плодовете и др. органи дава допълнителна информация за поставянето на диагнозата от специалиста, предварително запознат с вече положените грижи за културното растение.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита  

Защо капят плодовете на райската ябълка?
14897
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Не оставяйте райската ябълка жадна
Лечебните плодове
Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише
Цезалпиниите (Сaesalpinia) - райската птица
Райската ябълка обича влагата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини