Начало » Новини » Страната
07.08.2023 г.

Защо капят плодовете на райската ябълка?

Защо капят плодовете на райската ябълка?

Райската ябълка е културен растителен вид, отглеждан в южните райони на България, например по долното течение на река Струма в общините Петрич и Сандански. Може да бъде срещнат и в други части на страната с топъл климат в дворове и малки непазарни градини. Плодовете му са предпочитани като прясна храна. Имат меко и наситено сладко месо с привкус на праскова, кайсия или фурма. Плодовете съдържат  витамините А, С, Е и В6; елементите: мед, магнезий, манган, фосфор и калий. В химическия състав влизат още органични съединения като: флавоноиди, фенолни киселини и др..

С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец

Характерен за вида е по-продължителният период между беритбената и консумативната зрелост. Плодовете, набрани през есента (октомври, началото на ноември), стават годни за упротреба след месец, месец и половина съхранение. Предпочитани са като храна в непреработено състояние. На пазара се явяват заедно с гроздето, късните сортове ябълки, цитрусите и др., разнообразявайки пазара на плодове в края на годината срещу настъпващите празници за Рождество и Новата година.

Стопаните на райски ябълки могат да бъдат неприятно изненадани от окапването на плодовете, случващо се през втората половина на лятото. Горещините и засушаването засилват това нежелано явление, защото културният вид е влаголюбив.  Растението има голяма потребност за вода по време на наедряване на плодовете. При недостиг на почвена влага настъпва физиологичен стрес и една от проявите му е окапването на плодовете.

Балансираното торене също спомага за нормалното плододаване. Подаването на азот може да стане един или два пъти. Най-добре е в началото на вегетацията до средата на лятото. Поливането и валежите улесняват усвояването на този необходим елемент. След листопада и настъпването на зимния покой може да стане торенето на дървото с комбиниран тор, съдържащ фосфор и калий.

Има ли вредители, които да причинят окапването на плодовете ? Въпреки наложилото се мнение, че по райската ябълка такива няма, стопаните трябва да бъдат внимателни, когато забележат, че плодовете капят ! Внимателният оглед на плода, включително и неговата вътрешност, може да насочи към причината за окапването.

Възможно е плодът външно и вътрешно да е здрав с ненакърнена повърхност,  светло и твърдо плодово месо. В такъв случай плодът е паднал поради физиологично смущение в растителния организъм, например недостиг на вода, или от сътресение.

Наличието на загниване, напредващо в плодовото месо, може да е последица от механична повреда, открила вход на гнилостни организми. След вятър, градушка нараняваниата не са рядкост. Някои птици също могат да накълват плодовете.

В специализираните източници като неприятели по райската ябълка са посочени вредни насекоми, напимер ларвите на плодова муха, някои щитоносни въшки. Болестотворни причинители са гъбичките Coniothyrium fuckelli и др.

Желателно е стопаните да потърсят специалист по растителна защита. Прегледът за характерни напетнявания, налепи, промени в оцветяването на листата, плодовете и др. органи дава допълнителна информация за поставянето на диагнозата от специалиста, предварително запознат с вече положените грижи за културното растение.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита  

Защо капят плодовете на райската ябълка?
13487
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Не оставяйте райската ябълка жадна
Лечебните плодове
Райската ябълка е храна на боговете и това не е клише
Цезалпиниите (Сaesalpinia) - райската птица
Райската ябълка обича влагата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини