Консумацията на сокове и нектари в Европейския съюз е достигнала 9,6 млрд. литра през 2015 г., като близо 10% от цялото количество се пада на Испания – 941 млн. литра, сочи доклад на Европейската асоциация за плодови сокове, цитиран от електронното издание FinancialFood. По този показател страната се нарежда на четвърто място в ЕС след Германия, Франция и Великобритания.
През миналата година Испания е изнесла 754 686 тона сокове и нектари на обща стойност 593 млн. евро, бе обявено на семинар за качеството и иновациите в сегмента на соковете и нектарите, организиран от Испанската асоциация на производителите на сокове и Асоциацията за вътрешен контрол при соковете и нектарите. В бранша работят над 50 компании, от преработващи на сурови плодове до пакетиращи готови за консумация продукти, които осигуряват пряко работа на 4 хил. души и непряко – на още 10 хил. души.
Хуан Хулиан Гарсия, изпълнителен директор на Испанската агенция по въпросите на потребителите, безопасността на храните и храненето, наблегна на важността от осигуряването на информация за потребителите, особено във връзка с предстоящото от 13 декември въвеждане на задължителната информация за хранителното съдържание според изискванията на регламент 1169 от 2011 г., който ще бъде използван за събирането, осъвременяването и подобряването на изискванията за информацията, изписвана върху етикетите. Според него „тази информация за хранителното съдържание, която ще трябва вече да бъде осигурявана, е смятана за основен инструмент, тъй като помага за образоването на потребителите по отношение на ползата от храните, като по този начин им помага да вземат информирани решения”.
На семинара бе представена и европейската кампания „Плодовите сокове си струват”, която ще се проведе в 14 страни от континента. Тя е подкрепяна от научни доказателства и в нея ще вземат участие изтъкнати специалисти от бранша. Целта е да бъде осигурена точна и достоверна информация за ползите от умерената консумация на плодови сокове като част от здравословния начин на живот и балансирания хранителен режим.