Начало » Новини » Коментари
07.04.2023 г.

До 5 май се обсъждат насоките за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост

За четири процедури
До 5 май се обсъждат насоките за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост

sinor.bg

Министерството на земеделието е публикувало за обществено обсъждане насоките за кандидатстване по четири процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като предложенията ще се приемат до 5 май, съобщиха от ведомството.

Първият прием е за инвестиции в технологична и екологична модернизация. Безвъзмездната финансова помощ, която ще се предоставя по нея, е за покупка на материални и нематериални активи за прилагане на дейности, осигуряващи опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени. Инвестициите ще са за въвеждане на иновативни производствени и цифрови технологии, за производство и организация в селското стопанство, както и за автоматизиране на работните процеси.

Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени за инвестиции, е 318 048 200 лева без ДДС. Разходите за невъзстановим ДДС също е представляват допустим разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет, в размер на допълнителни 63 609 639 лева.

Следващата процедура е за инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства. Тя е насочена към по-доброто и ефикасно използване на водните ресурси в стопанствата, чрез внедряване на водоспестяващи технологии, използване на пречистени отпадъчни води, автоматизиране на процесите на управление на водите. Целта е  намаляване на загубите на вода.

Стойността на общия бюджет по процедурата е  99 736 317 лева без ДДС, като разходите за невъзстановим ДДС също ще се финансират със средства от държавния бюджет, в размер на допълнителни 19 947 262 лева.

Другата процедура е насочена към инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни, включително и добив на биологичен материал от тях. Целта е да се даде възможност за финансова подкрепа при развъдно-подобрителната дейност, която извършват фермерите, отглеждащи едри и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ). Това ще спомогне за насърчаването и поддържането на генетичния потенциал от качествени мъжки животни за постигане на прогресивно развитие на животновъдния сектор.

Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени по процедурата, е в размер на 4 591 920 лева без ДДС, като разходите за невъзстановим ДДС също се финансират със средства от държавния бюджет и те възлизат на стойност от допълнителни 918 385 лева.

Четвъртата процедура от НПВУ е „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“. С подкрепата се цели да бъде подпомогнат процесът на предлагане на пазара на селскостопанска продукция от сектор „Плодове и зеленчуци“. По процедурата ще се финансират инвестиции, допринасящи за предлагането на продукти, чието качество, състояние и вид отговарят на потребностите на крайния потребител. Това ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на производителите.

Средствата, които ще бъдат предоставени, са в размер на 15 000 000 лв. без ДДС, като и тук разходите за невъзстановим ДДС ще се финансират с допълнителни 3 000 000 лева от държавния бюджет.

Потенциалните кандидати по процедурите могат да се запознаят предварително с условията и изискванията за подаване на проектни предложения, както и с условията за изпълнение по тях. Пакетите с документите са публикувани тук: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/nacionalen-plan-po-mehanizma-za-vzstanovyavane-i-ustojchivost/.

Крайният срок за представяне на предложения и коментари по публикуваните насоки е до 5 май 2023 г. чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020) или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg.

Обръщаме внимание, че на този етап в ИСМ-ИСУН 2020 и на посочената електронна поща трябва да се изпращат единствено предложения и възражения, които се отнасят до проектите на Насоки за кандидатстване по процедурите. Въпроси, свързани с разяснение на текстовете от условията за кандидатстване и условията за изпълнение, могат да бъдат изпращани след публикуването на обявите за откриване на приеми, съобразно с одобрените насоки.

До 5 май се обсъждат насоките за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост
6536
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
По Плана за устойчивост и възстановяване
До 24 август се приемат идеи за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци
Министерство на земеделието
Насоките за подаване на проекти по подмярка 6.1 са качени за обсъждане, приемът е на 26 ноември
Очаква се приемът на документи да бъде отворен до 15 октомври
Актуализираха насоките за кандидатстване за инвестиции в преработка и маркетинг
Кандидатите с проекти до 300 000 евро са само от хранително-вкусовата промишленост
Започва общественото обсъждане на насоките за кандидатстване по подмярка 4.2
Предложението ще се обсъжда до 16 септември
Второто плащане по подмярка 6.3 ще бъде без електронен подпис
До края на ноември
Най-късно на 20 юли се открива приемът на проекти по подмярка 4.2
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини