По отношение на плодовите сокове, конфитюрите и мармаладите Европейската комисия подготвя доклад за оценка на въвеждането на задължително етикетиране на страната на произход на използваните плодове в рамките на 36 месеца от влизането в сила на новите правила. При конфитюрите и мармаладите общото правило е, че за производството на 1 килограм конфитюр и мармалад трябва да се използват най-малко 450 грама плодове (500 грама за висококачествен "екстра конфитюр").
В Европейския парламента беше постигнато съгласие, че етикетът "съдържа само естествени захари" следва да бъде разрешен и за плодовите сокове. Освен това, за да се отговори на нарастващото търсене на продукти с ниско съдържание на захар, беше договорено, че преформулираните плодови сокове могат да бъдат етикетирани като "плодови сокове с намалено съдържание на захар", ако са премахнати най-малко 30 % от естествено срещащите се захари. В този случай обаче производителите не могат да използват подсладители, за да компенсират ефекта от намаляването на захарта върху вкуса, текстурата и качеството на крайния продукт.