Начало » Новини » Коментари
18.11.2015 г.

Санкциите срещу офшорки, притежаващи земи, може да се отложат, от което бюджетът ще загуби 1,5 млрд. лв.

Решения

Sinor.bg

С промени в Закона за опазването на земеделските земи депутатите от парламентарната комисия по земеделие са одобрили предложението на колегата си от АБВ проф. Иван Станков за отлагане с две години на санкциите срещу офшорни компании, притежаващи обработваема земеделска земя. Предложението е гласувано при второто четене на законопроекта през миналата седмица, съобщиха вестниците „Труд“ и „24 часа“. Според приетия преди две години Закон за собствеността и ползването на земеделските земи глобите трябваше да се прилагат от първи октомври 2015 г.

С новоприетите промени обаче тази дата се измества за октомври 2017 г. Това е необяснимо, като се знаеше, че БСП беше срещу притежанието на земя от офшорни компании, а предложенията са внесени от депутат от АБВ, партия, която демонстрира, че е свързана с левите убеждения и защитава националните интереси.

За притежание на 1 декар земя от офшорка, дружествата за земеделска земя трябва да бъдат глобявани от октомври тази година със 100 лева. Преди това, през лятото на тази година бяха одобрени законови промени, с които тези санкции бяха премахнати за инвестиционните компании, чиито акции се продават на фондовета борса. Това стана с изменения в Закона за собствеността и ползавенто на земеделските земи и Закона за инвестиционните дружества.

Решението беше правилно, защото тези дружества са публични и собствеността им е прозрачна. 

Експерти припомниха за Синор.бг, че 100-те лева глоби отпаднаха за дружества, чиито "акции се търгуват на регулиран пазар в държава-членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на пазар, включен в списъка по Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, и същите дружества и техните акционери са разкрили изискуемата информация в това число и за дялово участие по реда на  Закона за публичното предлагане на ценни книжа и действащото в Република България законодателство".

По този начин беше дадена глътка въздух за инвестиционните компании.

Глобите за офшорките обаче останаха, тъй като тяхната собственост е неизвестна и затова държавата се опитва да направи този пазар прозрачен. 

Промяната от лятото беше одобрена от всички браншови организации в страната. Затова и представителите на бизнеса сега не могат да си обяснят защо се въвежда отлагане на санкциите и за офшорните компании. 

Според експерти в бранша тези офшорки притежават около 1,5 млн. дка, което означава, че при санкция от 100 лева за декар, в бюджета ще влязат поне 1,5 млрд. лева. 

С предложените от проф. Станков промени обаче бюджетът отново ще бъде ощетен, обясниха експерти. Според тях слуховете, че тези офшорки притежават само 300 хил. дка земя, са нереални. Регистрите са публични и всеки може да се убеди, че тези компании разполагат с 1,5 млн. дка.

Очакват се промените да бъдат гласувани в пленарна зала.

Санкциите срещу офшорки, притежаващи земи, може да се отложат, от което бюджетът ще загуби 1,5 млрд. лв.
7697
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Актуална информация от ЕК
ЕК с нови мерки срещу субсидирането на офшорни компании, избягващи данъците
Законодателни промени
Законът срещу покупката на земя от офшорки ще потопи два важни пазара – с акции и със земеделски имоти
Законодателни промени
Бизнесът изригна срещу промени в закона за земята, насочени срещу фондовата търговия и имотния пазар в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини