Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.03.2015 г.

Ирландско ноу-хау за фермери, които отглеждат чистопородни говеда у нас

Ирландската компания Dovea genetics планира постепенна и трайна експанзия в България и региона, чрез официалния си представител СТАР Дженетикс ООД

От шест месеца официалният вносител на генетичен материал за говевъдството „СТАР Дженетикс“ ООД работи активно на българския пазар, като целта е да представи ирландския опит в отглеждането на породисти месодайни и млечни говеда. Ирландската компания Dovea Genetics има 63-годишен опит в селекцията и за този период се е превърнала в най-големият износител на семенен материал от Ирландия. Днес Ирландия е на първо място в износа на говеждо и телешко месо в държавите от северното полукълбо и на четвърто място в света по експорт, съобщи пред Farmer.bg г-н Конър Райън, мениджър по експорта в Dovea Genetics.

За краткото време от присъствието на „Довеа Дженетикс” на българския пазар, чрез официалния си представител „СТАР Дженетикс“, компанията привлече вниманието на родния бизнес, който е впечатлен от ирландския опит. По време на Международното Селскостопанско изложение АГРА 2015 в Пловдив, мениджърите от Dovea Genetics проведоха няколко семинара, привлекли огромния интерес на настоящи и бъдещи фермери.

„България има огромен потенциал за развитие на месодайното и млечното животновъдство, още повече че вашата територия е два пъти по-голяма от тази на Ирландия (50 хиляди квадратни километра), а освен това разполагате с изключителни природни дадености”, посочи г-н Конър Райън. Той припомни, че на своята територия ирландските фермери отглеждат 7 милиона говеда, затова и този сектор е основната движеща сила на тяхната икономика.

Според г-н Райън, ключ към успеха за българските фермери е сдружаването, както това става в неговата държава през 80-те години на миналия век. Днес Dovea е притежавана от 8 кооператива, които през годините успяват да постигнат стабилен ръст и баланс в производството на мляко и месо. Благодарение на кооперативния принцип стопаните постигат добра себестойност и оптимални цени на продукцията.

В момента цената на килограм трупно тегло в Ирландия е около 4,00 евро. За трупни класове O3, R3, така печалбата за едно животно излиза от около 100 до 400 евро. „Търсенето на бичета от комерсиални кръстоски е голямо, особено в Италия, където Ирландия изнася от години”, поясни още г-н Райън. Компанията търгува с 25 държави от цяла Европа, Южна Америка, Австралия, Източна Африка и Азия.

Dovea Genetics разполага и със селективен център, осеменителен център, с над 100 разплодника, от породите Абърдийн Ангус, Лимузин, Белгийско синьо говедо, Блонд Акитен, Партенез, Шароле, компанията развива най-мащабната селекционна програма с млади Фризийски Бичета, годишно селектира разплодници от 1500 бичета, на база на геномна оценка. „Днес Ирландия произвежда 1% от цялата млечна продукция в света и 15% от адаптираните бебешки млека“, посочи още г-н Конър Райън.

„Това, с което ирландските животновъди могат да помогнат на българските, е опитът в селекцията и отглеждането на животните, защото през годините ние сме се учили от правилото „проба-грешка”, което вие може да избегнете”, посочи г-н Джон Линч, директор на месодйната програма и подбора на разплодници в Dovea Genetics. Според него покупката на породисти животни е най-важния актив за едно стопанство. „Дори исторически ако се върнем назад във времето, животните са били изключително ценен актив. Те са служили като разменна монета за всичко”, припомни г-н Конър Райън.

Според експертите, за да се осъществи цялостна оптимизация на породата в едно стадо, са необходими от 7 до 10 години. Въпреки това, в рамките на три години също може да се постигне икономическа ефективност, ако се осигурят необходимите породи. Затова и целта на ирландската компания е да представи предимствата на различните породи, които могат да се отглеждат успешно в България.

„България за разлика от Ирландия е в Европа, има добро разположение и потенциални пазари за нея могат да бъдат Турция, Италия, дори Северна Африка”, посочи още г-н Райън.

Пред животновъди, по време на АГРА 2015, г-н Джон Линч представи също и предимствата на комерсиалните кръстоски, системите за хранене и икномическата ефективност от ефекта на хетерозиса*, които фермерите могат да получат при тяхното отглеждане.

- Хетерозисен ефект - Хетерозисът е биологичен феномен при кръстосването – заплождането на женските животни от една порода с разплодници от друга порода, при което получените приплоди първо поколение са с повишена жизнеспособност, по-интензивен растеж, по-висока продуктивност и по-добро оползотворяване на фуража в сравнение с родителските форми. В говедовъдството в световната практика използването на хетерозисния ефект се осъществява главно чрез промишленото кръстосване на чистопородни крави с чистопородни бици от друга порода.

Според експертите, за българските животновъди е икономически по-изгодно да купуват млади юници и бици вместо ембриони, ако искат да развиват перспективен бизнес. С ембрионите съществува риск, докато с готовите и полово зрели животни стопанството може да се развива нормално, като разходите са само при угояването на говедата, поясни още г-н Линч.

Важен етап от производството е храненето на животните. Част от екипа на „СТАР Дженетикс” и консултант е доц. д-р Мариана Петкова, ръководител на отдел „Хранене на животните и технологии на фуражите” в Института по животновъдни науки в гр. Костинброд. „Целта на компанията е да предложш цялостно обслужване на българските животновъди – генетика, хранене, мениджмънт, експорт“, посочи доц. Петкова. Така всеки фермер може да получава ценна консултантска помощ за вида, количеството и съхранението на фуражите, необходими при отглеждането на животните.

Още преди три години българският институт е разработил система, подобна на ирландската. „Природата на преживните животни е да се хранят с обемисти зелени фуражи като люцерна, зелено ливадно сено и др. Идеята е да се получава животинска продукция с минимално участие на концентрирани фуражи, затова ирландското говеждо месо е толкова търсено, защото е качествено”, посочи още доц. Петкова. Тя припомни, че говедата не се конкурират и с непреживните животни като птици или свине, които се хранят само с концентриран фураж. Освен люцерновото сено има и ливадно сено, което е в основата на ирландския модел. За стопаните е важно да знаят и точно кога тревата трябва да бъде прибрана за постигане на най-добър хранителен резултат, посочи още експертът.

Технологиите за отглеждане и ясния икономически модел на фермите са от съществено значение, затова чрез експерт-консултантите ни „СТАР Дженетикс” ООД предоставя навременни консултации, необходими при отглеждането на различните видове породи. Стар Дженетикс, партнира с Фондация „Интели Агро“ по – въпросите на икономическата ефективност и рентабилността на стопанствата, партньорството между двете организации цели изместване на фокуса към цялостния икономически резултат на фермите, като основен фактор за тяхната устойчивост на пазарните колебания.

Ирландско ноу-хау  за фермери, които отглеждат чистопородни говеда у нас
13945
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
За да намали годишни разходи от 200 милиона евро
Нидерландският млечен кооператив FrieslandCampina уволнява 1800 служители
Местните породи едър рогат добитък са добре приспособени за горещините
Над 1500 крави не понесоха ниските положителни температури в Бразилия
Използваема площ за говеда, биволи, овце и кози
Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти
Наръчник за директните плащания – шеста част
Породите месодайни и застрашени от изчезване говеда, за които ще има обвързана подкрепа
Наръчник - пета част
Новостите при обвързаната подкрепа за млечни крави – Кампания 2023 г.
Почти всички животни са с положителен тест, а малка част вече са мъртви
Откриха шап в голямо стадо едър рогат добитък в Йордания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини