Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.09.2013 г.

Есента е най-подходящият сезон за засаждане на малини

Най-подходящият срок за засаждане на малини е есента. С операцията трябва да приключим месец преди замръзване на почвата. Пролетта храстите на малината започват рано вегетация и затова срокът за засаждане тогава е много ограничен.

За засаждане на малини е подходящ целият септември и част от октомври. До настъпване на студовете засадените растения успяват да се вкоренят и рано напролет започват да растат. За посадъчен материал от малини се използват коренови издънки. Те трябва да са чистосортови, без видими поражения от болести и неприятели. Издънките трябва да имат добре развити корени, дълги 15-20 см и добре развита надземна част, състояща се от едногодишни леторасти, дебели не по-малко от 8-12 мм в основата.

Почвата за есенно засаждане на малини трябва да се подготви предварително. Преди всичко, мястото трябва да бъде почистено от многогодишни плевели, които силно изтощават и изсушават почвата и служат за убежище на много болести и неприятели. Саденето на малини на заплевелени участъци, особено с пирей не бива да се допуска. Коренищата на пирея проникват дълбоко, имат много разклонения, което прави унищожаването им в малиновото насаждение много трудно, дори невъзможно.

Кореновата система на малините се развива добре само в рохкава почва с окултурен обработваем слой. Колкото по-добър е той, толкова по-добре се развива кореновата система и надземните части на растенията и естествено, добивът е по-висок.

Затова в почвата е необходимо да се внесат угнил оборски тор - 6-10 кг и минерални торове (80 г суперфосфат, 40 г калиев сулфат). Количествата са за 1 м². Най-добре е малините да се разположат в един ред по краищата на дворното място с разстояния между растенията 30-50 см. При засаждане в няколко реда между тях трябва да се остави разстояние от 1,5-2 м. В този случай мястото предварително се маркира на редове с помощта на колове и канап. След това се изкопават посадъчните ямки с размери 30x30 см и дълбочина 25-30 см.

Малините могат да се засаждат и в траншеи. При този начин траншеите се изкопават предварително със ширина 60-80 см и дълбочина 40 см. След това на дъното им се насипват оборският и минералните торове, премесени с повърхностния плодороден почвен слой. Корените се разполагат така, че да няма подгънати върхове и се засипват с почва, която се уплътнява внимателно с крак. Малините се засаждат на същата дълбочина на която са били преди изкопаването им от майчините растения. По-дълбокото засаждане задържа израстването на млади леторасти, а по-малката влошава прихващането. Надземната част на засадените растения се съкращава на 20-40 см от основата. Поливат се обилно с по 10-12 литра вода на 3-4 растения. За запазване на влагата, почвата около засадените растения може да се мулчира с добре угнил оборски тор или торф.

Есента е най-подходящият сезон за засаждане на малини
120877
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
За втора поредна година страдат зърното и ранните плодове и зеленчуци
Сушата поставя под въпрос реколтите в южна Европа
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Среща на Мария Габриел с ученици от Благоевград
Инициатива за засаждане на три милиарда дървета в ЕС до 2030 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини