Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.04.2007 г.
Някои задължителни правила

10-04-2007 г. ХИГИЕНА НА ДОИЛНИТЕ МАШИНИ И СЪДОВЕ Преди всяко доене се проверява изправността на доилния агрегат. След всяко доене доилните апарати се измиват. Необходимо е това да става в отделно помещение към фермата, в което има канализация, топла и студена вода и куки, на които след измиването да се закачват с отвора надолу доилните апарати и принадлежности. Доилните апарати и всички съдове, които са имали контакт с млякото, се почистват и дезинфекцират в следния ред: •Обилно измиване с четка и хладка (30-35 градуса) вода за отстраняване на остатъците от мляко; •Измиване с топъл (50-60 градуса) миещ разтвор (0,4 на сто калцинирана сода или 0,15 на сто натриева основа); •Изплакване с хладка вода за отстраняване на миещото средство. Като дезинфектант може да се използват още: 0,3 на сто натриев хипохлорид; 0,3-0,4 на сто хлорамин; 0,7-1,2 на сто белина. При ръчно доене същият ред на почистване трябва да се спазва за използваните кофи, гюмове и др. под. ПЪРВИЧНА ОБРАБОТКА НА МЛЯКОТО Млякото е продукт, който много бързо поема околните миризми, поради което веднага след издояването трябва да се изнесе вън от обора. Прецеждане на млякото. С него се цели почистване на млякото от механични замърсители с оглед да се намали броят на микроорганизмите в него. Прецеждането може да стане през филтри за еднократна употреба или чрез 4 слоя марля или тензух. Марлите трябва да се поддържат чисти, след употреба да се изпират добре със сапун или прах за пране и да се изваряват 2-3 пъти седмично. Охлаждане на млякото. В прясно издоеното мляко има вещества с киселинни свойства: кисели соли; соли на лимонената киселина; белтъци; газове. Количеството на тези вещества се определя лесно и се означава с киселинен градус на Тьорнер (oТ). Киселинността на млякото непосредствено след издояването се нарича първична киселинност и при различните видове животни е различна: за краве мляко 16-18 оТ ; за биволско - 16-17оТ; за козе - 15-16 оТ и за овче мляко - 22 оТ. Ако след издояването млякото не се охлади, киселинността му се увеличава по-бързо или по-бавно в зависимост от температурата, при която е поставено. Това се дължи на размножаването на млечнокиселите микроорганизми, които се съдържат в него, или са попаднали допълнително и разграждат лактозата до млечна киселина. Тя повишава киселинния градус на млякото и се нарича вторична киселинност. За да се спре повишаването на киселинността и размножаването на микроорганизмите в млякото, след издояването то трябва да се охлади. За целта големите ферми са оборудвани с млекоохладителни вани. За да се съхрани млякото 12 часа, без да се повиши киселинността му над 19 оТ, то трябва да се охлади поне до 18 градуса. Така охладеното мляко от вечерното доене запазва всички свои качества до сутринта, когато заедно с млякото от сутрешното доене се предава на преработвателното предприятие.
4915
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Анализ
Пазарът на зърнените култури е пренаситен с царевица
Прогнози
Хубавото време и очакваните високи добиви променят прогнозите за реколтата от пшеница в ЕС
Наука
Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар
Страстната седмица
Велика събота е най-благословеният ден
Десислава Танева: Ще настояваме за извънредна целева финансова подкрепа в сектор МЛЯКО
Цени по региони
Търговия на едро с цяло агне в страната преди Великден
Свързани материали
Виж
Анализ
Пазарът на зърнените култури е пренаситен с царевица
Прогнози
Хубавото време и очакваните високи добиви променят прогнозите за реколтата от пшеница в ЕС
Наука
Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар
Страстната седмица
Велика събота е най-благословеният ден
Десислава Танева: Ще настояваме за извънредна целева финансова подкрепа в сектор МЛЯКО
Цени по региони
Търговия на едро с цяло агне в страната преди Великден
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам