Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.04.2007 г.
Някои задължителни правила

10-04-2007 г. ХИГИЕНА НА ДОИЛНИТЕ МАШИНИ И СЪДОВЕ Преди всяко доене се проверява изправността на доилния агрегат. След всяко доене доилните апарати се измиват. Необходимо е това да става в отделно помещение към фермата, в което има канализация, топла и студена вода и куки, на които след измиването да се закачват с отвора надолу доилните апарати и принадлежности. Доилните апарати и всички съдове, които са имали контакт с млякото, се почистват и дезинфекцират в следния ред: •Обилно измиване с четка и хладка (30-35 градуса) вода за отстраняване на остатъците от мляко; •Измиване с топъл (50-60 градуса) миещ разтвор (0,4 на сто калцинирана сода или 0,15 на сто натриева основа); •Изплакване с хладка вода за отстраняване на миещото средство. Като дезинфектант може да се използват още: 0,3 на сто натриев хипохлорид; 0,3-0,4 на сто хлорамин; 0,7-1,2 на сто белина. При ръчно доене същият ред на почистване трябва да се спазва за използваните кофи, гюмове и др. под. ПЪРВИЧНА ОБРАБОТКА НА МЛЯКОТО Млякото е продукт, който много бързо поема околните миризми, поради което веднага след издояването трябва да се изнесе вън от обора. Прецеждане на млякото. С него се цели почистване на млякото от механични замърсители с оглед да се намали броят на микроорганизмите в него. Прецеждането може да стане през филтри за еднократна употреба или чрез 4 слоя марля или тензух. Марлите трябва да се поддържат чисти, след употреба да се изпират добре със сапун или прах за пране и да се изваряват 2-3 пъти седмично. Охлаждане на млякото. В прясно издоеното мляко има вещества с киселинни свойства: кисели соли; соли на лимонената киселина; белтъци; газове. Количеството на тези вещества се определя лесно и се означава с киселинен градус на Тьорнер (oТ). Киселинността на млякото непосредствено след издояването се нарича първична киселинност и при различните видове животни е различна: за краве мляко 16-18 оТ ; за биволско - 16-17оТ; за козе - 15-16 оТ и за овче мляко - 22 оТ. Ако след издояването млякото не се охлади, киселинността му се увеличава по-бързо или по-бавно в зависимост от температурата, при която е поставено. Това се дължи на размножаването на млечнокиселите микроорганизми, които се съдържат в него, или са попаднали допълнително и разграждат лактозата до млечна киселина. Тя повишава киселинния градус на млякото и се нарича вторична киселинност. За да се спре повишаването на киселинността и размножаването на микроорганизмите в млякото, след издояването то трябва да се охлади. За целта големите ферми са оборудвани с млекоохладителни вани. За да се съхрани млякото 12 часа, без да се повиши киселинността му над 19 оТ, то трябва да се охлади поне до 18 градуса. Така охладеното мляко от вечерното доене запазва всички свои качества до сутринта, когато заедно с млякото от сутрешното доене се предава на преработвателното предприятие.
6660
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Актуално
Египет напазарува 420 хил. тона черноморска пшеница
Инспекторатът на агроминистерството също прави проверки в Добрич заради суджукгейт
Атанас Добрев се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България
Решения на Министерския съвет
Командироват 16 служители от евроинституциите за бългаското председателство
Томислав Дончев оглавява Съвета за административната реформа
Решения на Министерския съвет
Осигуряват се 2 млн. лв. за заетост във Врачанско, Видинско и Монтанско
Свързани материали
Виж
Актуално
Египет напазарува 420 хил. тона черноморска пшеница
Инспекторатът на агроминистерството също прави проверки в Добрич заради суджукгейт
Атанас Добрев се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България
Решения на Министерския съвет
Командироват 16 служители от евроинституциите за бългаското председателство
Томислав Дончев оглавява Съвета за административната реформа
Решения на Министерския съвет
Осигуряват се 2 млн. лв. за заетост във Врачанско, Видинско и Монтанско
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам