При нашите агроклиматични условия предзимното засяване (засаждане) на някои зеленчукови култури допринася за значително увеличаване на ефективността на производството. Чрез него прибирането на зеленчуците се изтегля в по-ранни срокове в сравнение с традиционните ранни пролетни срокове на засяване и засаждане; по-пълноценно се използва почвената влага от валежите през зимата; постига се уплътнено използване на земята, на работната сила и на машините.
ИЗБОР НА КУЛТУРА: Използват се култури и сортове с повишена устойчивост на ниски температури - спанак от сортовете Едър зимен, Матадор и Хемус; чесън за зелено, засаден със скилидки от зимен чесън, какъвто е сортът Здравец и други; лук за зелено от едър арпаджик (попска) и главесто зеле чрез разсаждане от сортовете Дербентско подобрено, Т-16 и други. Успешно е и отглеждането чрез предзимно засаждане на главеста салата сорт Зимна маслена глава и на маруля сорт Черна зимна. В по-топлите микрорайони на страната заслужава внимание предзимното засяване на зелен грах сорт 11 и други, които имат повишена студоустойчивост и на бакла сорт Хиоска.
ПОДГОТОВКА НА ПЛОЩТА: Най-подходящи са площите с отцедливи песъчливо-глинести почви, защитени от преобладаващите зимни ветрове. Площта се почиства от растителни остатъци. Ако запасеността на почвата с хранителни елементи е недостатъчна, почвообработката се предшества от торене. За предпочитане е използването на разложен оборски тор по 3-4 т/дка. За предзимно засяване и засаждане най-подходящо е почвената повърхност да се профилира на бразди, напречно разположени на посоката на преобладаващите ветрове.
СРОКОВЕ НА ЗАСЯВАНЕ И ЗАСАЖДАНЕ: Те са специфични за всяка култура и зависят и от условията в района през зимата. Трябва да се постигне добро гарниране на растенията. Най-главното е преди настъпването на постоянни ниски температури да се е формирала кореновата система, а надземната част да бъде по-малка. С оглед на по-успешното презимуване в предзимния период растенията трябва постепенно да се приспособят към очакваните по-ниски температури. Растежът им трябва да е бавен и затихващ. Затова се избягва подхранване и поливане, които подтикват растенията към активен растеж и оводняване на тъканите - състояние, което повишава риска от измръзване. От в. Фермер