Ябълковият оцет е естествен продукт, който намира все по-често приложение в градинарството поради полезните си свойства и достъпна цена. Когато се използва правилно, той подобрява значително състоянието на растенията в градината, укрепва имунната им система и влияе положително върху плододаването.
Ябълковият оцет е продукт, произведен от ябълки, малко захар или мед, преминал процес на ферментация. Можем да го приготвим сами, ако разполагаме с ябълки и време или да използваме промишлено произведен.
Ябълковият оцет е стимулант за цъфтеж и плододаване
Ябълковият оцет е наистина интересен продукт, който има способността да увеличава полезните микробни популации на повърхността на листата, а това може да бъде много ценно за здравето на растенията. Той стимулира също и развитието на репродуктивни пъпки, когато дърветата се пръскат с разтвор, приготвен от 100 мl ябълков оцет на 3 литра вода.
Ако някое дърво в овощната градина „мързелува“ и не цъфти добре, трябва да се знае времето, когато този вид залага своите пъпки. Овощните култури формират плодните си пъпки за следващия сезон обикновено през лятото и началото на есента, а при някои процесът не спира до следващата пролет.
Черешите например залагат своите цветни пъпки твърде рано – през юни (по време на беритбена зрялост на плодовете). Този период е важно да се знае, защото правилното и навременно листно третиране на овощните дървета ще помогне за повишаване на плододаването.
Що се отнася до зеленчуковите култури, ябълковият оцет е особено полезен, ако сме прекалили с азотното торене и растенията развиват обилно зелена маса, но за сметка на цъфтежа и плододаването. Листното третиране с разтвор на ябълков оцет ще помогне бързо да се промени ситуацията.
Тор за растения, любители на кисели почви
Разтворът на ябълков оцет е добър избор за растенията, които имат предпочитания към кисели почви. Такива са повечето ягодоплодни култури – ягоди, бяло и червено френско грозде, всички видове боровинки, къпини и малини.
Много декоративни култури – хортензии, рододендрони и родствениците им азалии, калдъръмчета, латинки, папрати, лупина, божур и жасмин, предпочитат много кисели почви. Те процъфтяват, когато като тор се използва ябълков оцет.
Сред зеленчуковите култури също има любители на „киселичкото“. Такива са репичките, жълтата ряпа, морковите, пипера и картофите, които при ниски нива на рН (4,5-5,5) не се разболяват от струпясване. Добре е да се използва нефилтриран оцет, защото пулпата съдържа най-много хранителни вещества. За тази цел са необходими 100 мl ябълков оцет (5%) за 10 литра вода.
Растенията трябва да се поливат в основата, като се избягва контакт с листата, защото при някои култури може да доведе до увяхване и изгаряне.
Ябълков оцет за борба срещу мравки, листоядни вредители и плевели
За контрол на мравките се смесват равни части вода и оцет, течността се налива в спрей бутилка и се пръскат местата, които обитават.
За борба с листоядните вредители се смесват оцет и вода в съотношение 1:3 и се пръска.
Рецептата за унищожаване на плевели по пътеките също работи добре. Смесват се около 2 чаши ябълков оцет, половин чаша английска сол и три литра вода. Пръска се директно върху плевелите.