Копърът е популярно едногодишно тревисто растение от семейство „Сенникоцветни“, употребявано за подправка на много ястия и за здравословни цели. Градинарите често засяват тази култура няколко пъти на сезон, за да имат свежа зеленина през цялото лято. А според експерти юли месец е оптималното време за поредната сеитба на копър.
Ако го засеем в първата десетдневка на този месец, ще имаме свежа зеленина до края на лятото. При засяване към края на месеца – реколтата ще бъде есенна. Важен е фактът, че по-късната сеитба на копъра дава по-устойчиви на студ растения, които понасят по-добре ниските температури през есента, както и температурните колебания.
Особености на сеитбата на копър
Копърният конвейр през лятото не представлява особен проблем – можем да сеем всяка седмица. Той може и да се самозасява, а при топло време и достатъчна влажност, покълването и развитието протичат много по-бързо.
Копърът се сее на дълбочина1-2 см. Най-напред, преди да го засеем, трябва да премахнем етеричните масла от семената, които могат да забавят покълването. Има варианти за третиране на семената, за да поникнат дружно.
1. Накисване на семената в топла вода (40-45 градуса по Целзий) за 2-3 дни, като сменяме водата периодично. Това премахва етеричните масла и активира процеса на покълване.
2. Накисването във водка (може в разреден спирт или ракия) дава по-бърз резултат – просто оставяме семената да престоят за 15 минути, изплакваме и подсушаваме преди засяване.
Това време е напълно достатъчно, за да се разтворят етеричните масла.
3. Термичната обработка, макар и да изглежда най-трудоемка, винаги дава добър резултат. Поставяме сената в марля и ги потапяме в гореща вода (70-80 градуса) за няколко секунди, след което ги изплакваме обилно със студена. Добре е процедурата да се повтори няколко пъти. След това ги оставяме върху влажна основа (марля или филтърна хартия) за 2-3 дни.
Препоръчително е семената да се сеят на слънчево място и почвата да се поддържа умерено влажна, но не преовлажнена. При засушаване се образува кора, която възпрепятства дружното поникване, а прекомерната влажност може да доведе до загниване и намаляване на кълняемостта.
След покълване се разрежда до необходимата гъстота на растенията (10-15 см едно от друго), редовно се отстраняват плевелите, разрохква се и се подхранва с комбиниран листен тор, съдържащ повече азот, който насърчава развитието на надземните части. Тори се през 10-на дни.
Копърът може да служи и като защита за растенията. Известно е, че той е изключително полезен за привличане на полезни насекоми, като паразитоидни оси и калинки. Същевременно отблъсква паякообразните акари.
Наличието на копър в градината засилва естествената защита на културите от вредители. Можем да засеем близо до зеле или лук, но далеч от моркови и домати. Краставиците, салатите и разновидностите на цветното и брюкселско зеле също са отлични спътници на копъра.
Установено е, че споменатите етерични масла, съдържащи се в копъра, подобряват вкуса и аромата на краставиците. Можем да проверим, ако засеем двете култури смесено в лехите.