Загърлянето на картофите е трудоемка задача, но е задължително да се направи, ако разчитаме на добра реколта. Топлото и влажно време стимулира развитието на надземните части и забавя формирането на грудки. Загърлянето е доказан начин – както научно, така и практически, за получаване на повече картофи. Важно е тази агротехническа операция да се извърши навреме.
Картофите са култура, която вирее в почти всякакъв вид почва, но дава богата реколта, ако рН й е от 4,8 до 5,5 – слабо киселинна. Ако рН е по-близка до неутрална, тогава ситуацията може да се поправи чрез внасяне на компост с дървесни стърготини, борови иглички или дъбови листа за подкиселяване.
Установено е, че при нормална и по-висока киселинност на почвата картофите са по-податливи на струпясване. Ако прилагаме правилата на сеитбообращение, най-доброто място за засаждане е там, където преди това е отглеждан грах или фасул, защото те фиксират азот в почвата, който е достатъчен за следващата реколта.
Новите картофи не се произвеждат директно от семенния картоф, а от издънките, които израстват. Над земята те се превръщат в зелена маса, а в почвата стъблата се наричат столони. Те са по-дебели от корените, разположени са най-често косо и върху тях се образуват клубените, но над семенния картоф, който се „разтваря“ в почвата и осигурява храна за растенията.
Какви са целите на тази селскостопанска технология?
С тази технология се постигат няколко цели:
1. Повече нови клубени
Независимо от начина на отглеждане, картофите трябва да се покриват периодично с рохкава пръст – да се загърлят. Добавянето на органична материя позволява да се образуват нови клубени и спомага за подобряване на качествените им характеристики.
Грудките се образуват върху столоните, излизащи от основните стъбла. Колкото по-дълга е подземната част, толкова повече картофи ще се формират.
Известно е, че картофите са по-продуктивни в хладна почва. Натрупването на по-голямо количество органична материя защитава растенията от излишната топлина и им позволява да вегетират при по-близки до оптималните условия.
Когато стъблата на картофите достигнат 15-20 см над почвата, тогава те престават да растат и „заспиват“, но насочват енергията към вече образуваните грудки.
2. По-добро качество
Дълбочината и тъмнината подобряват вкуса на картофите и ги правят по-безопасни за консумация. Грудките, отглеждани по-близо до повърхността и изложени на слънчева светлина съдържат токсични вещества, които влошават вкусовите качества, а в по-големи количества ги прави негодни за консумация.
3. По-малко напояване
Добрите нива на влажност са много важни. Картофените растения се нуждаят от постоянно снабдяване с влага. Когато клубените нарастват, стресът от недостига на влага предизвиква образуването на „кухи“ участъци в тях и намалява значително добивите.
При засушаване е необходимо регулярно поливане, но същевременно не трябва да се допуска преовлажняване, което уплътнява почвата и е предпоставка за появата на различни болести. Загърлянето ще позволи задържане на повече влага и намаляване на поливането.
Кога трябва да се извършва загърлянето?
Установено е, че времето за извършване на тази операция е много важно. Тя трябва да се извършва до цъфтежа, защото след това се преустановява залагането на нови клубени, а опасността от увреждане на нежната подземна част е много голяма, което може да ни лиши от част отреколтата.
Някои производители започват още при засаждането да повдигат пръстта, защото това предпазва растенията от възвратните студове и слани, а поддържането на повърхността по-рохкава увеличава достъпа на кислород.