Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.04.2023 г.

Дали загърлянето води до увеличаване на добивите при доматите?

Дали загърлянето води до увеличаване на добивите при доматите?

Загърлянето е процес на обогатяване на почвата с кислород, укрепване на кореновата система и стъблата на растенията, както и стимулиране израстването на допълнителни корени, което благоприятства подхранването. Напоследък мненията по този въпрос са разделени – едни смятат, че това е напълно излишна процедура, която отнема само сили и време, а други са напълно уверени в предимствата и.

Доматите са капризна култура и всички процедури при отглеждането им трябва да се провеждат правилно. Необходимо е да знаем кога и как да загърляме растенията.

Защо въпросът според някои специалисти е двусмислен и зависи от условията на отглеждане и засаждане на растенията, както и от сортовите особености?

Въпреки, че загърлянето на доматите обикновено предизвиква растеж на допълнителни корени и укрепване на кореновата система, а оттам и храненето на растенията, то не винаги е полезно.

Първо, защото загърлянето води до увеличението на изпарения от почвата и има положителен резултат само в регионите с по-влажен климат и по-малко горещини. В сухи условия и редки дъждове е по-добре почвата да се мулчира с подходящ материал, за да не се улеснява изпарението от вътрешните почвени слоеве, а също нецелесъобразно е да се загребва към стъблата и без това сухата почва.

Второ – често при засаждането на доматите на постоянно място покриваме част от стъблото с пръст, за да се образуват допълнителни корени върху него, а прерасналият разсад по необходимост засаждаме на по-голяма дълбочина.

А дали растенията имат нужда от повече корени? Въпросът е двусмислен, защото растенията могат да започнат да развиват листна маса – тогава вместо да увеличим добивите, ще получим интензивно развитие на надземните части и забавено плододаване. Това е значителен недостатък за условията в по-хладните и високи региони на страната.

Трето, загърлянето на ранен стадий на развитие на доматите може да има обратен ефект – ще забави не само плододаването, но и развитието на надземните части на растенията. Това се дължи на активното развитие на повърхностна коренова система. Растенията в крайна сметка ще пострадат от промените във влажността, защото няма да могат да извличат влага от по-дълбоките почвени слоеве – повърхностно разположената коренова система няма да позволи това.

Кога и как могат да се загърлят доматите?

Специалистите смятат, че оптималното време за загърляне е тогава, когато кореновата система е вече развита, както и при започнало формиране на плодовете. Най-подходящо е да бъде във влажно време.

Мулчът може да бъде слама, окосена трева или подходящ покривен материал.

Растенията във всички случаи се нуждаят от допълнително подхранване, но ако върху стъблото няма видими зачатъци на въздушни корени, тогава не е наложително загърляне. Освен това тази процедура може и да навреди на доматите, ако се проведе неправилно – тогава въздухът няма да може да проникне до корените. Когато разсадът е засаден дълбоко в земята, тогава загърлянето е напълно ненужно, защото кореновата система на растенията ще бъде добре развита и е достатъчно сам периодично разрохкване и мулчиране на почвата.

Препоръчва се загърляне на нискораслите сортове домати, защото при появата на страничните  разклонения ще се формират нови корени, които могат да се развиват като отделни растения и реколтата ще бъде по-добра.

Загърлянето на растенията ще увеличи устойчивостта им, както и притока на хранителни вещества, което ще окаже благоприятен ефект не само върху цъфтежа и плододаването, но и върху съзряването. Преди провеждане на операцията доматите трябва да се полеят.

 

 

Дали загърлянето води до увеличаване на добивите при доматите?
116949
 

Последни материали
Виж
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини