Когато краставиците са към края на вегетационния им период, е необходимо да им помогнем, за да не намаляват оборотите на плододаване. Безспорно, те са плодовита култура, но върху появата и израстването на завръзите оказват влияние много фактори – температурни колебания, недостиг на влага или преовлажняване, недостиг на хранителни вещества, лошо опрашване, нашествие на вредители, формиране и подмладяване и др.
Навременните грижи и прилагането на правилни техники ще помогнат за удължаване сезона на плододаване до настъпване на студовете.
За да избегнете резките температурни колебания
Краставиците проявяват чувствителност към температурните колебания. Когато нощните температури започнат да падат под +15 градуса по Целзий, тогава растенията трябва да се покриват с полиетилен или подходящ нетъкан текстил (агровлакно) около 1-1,5 часа преди залязване на слънцето.
Недостиг на влага
През лятото краставиците се поливат по-често, но нуждата от влага се променя сезонно и ежедневно. Целта на напояването е да се поддържа достатъчен достъп на корените до вода, без да се стига до преовлажняване.
Водата трябва да достига до 15 см дълбочина, защото кореновата система е разположена в този слой.
По принцип поливане трябва да се извършва всеки път, когато земята е суха на дълбочина 3 см. При недостиг на влага завръзите и цветовете опадат. Добре е да не се полива с много студена вода, защото растенията боледуват, а плодовете се деформират.
Срещу бързото пресъхване на почвата или евентуалното прегряване е добре да се мулчира със слама или суха трева.
Краставиците ще дадат максимален добив и качество на плодовете само ако получават достатъчно количество “напитка” и навреме. Те имат плитки корени и особено по време на плододаване това е много важно, защото след силен воден стрес, предизвикан от недостиг на вода, растенията започват да произвеждат естествено химично вещество – кукурбитацин. Той придава горчив вкус и се образува във всички органи на растенията от семейство „Тиквови” – листата, стъблата, корените и плодовете. Започнали веднъж да горчат краставиците, те стават кандидати за отстраняване – почти е невъзможно да се коригира ситуацията.
Недостиг на хранителни вещества
Краставиците потребяват голямо количество хранителни вещества по време на израстване и плододаване. Ето защо е добре да се засаждат в добре обработена и обогатена почва или редовно, веднъж на 10-15 дни да се наторяват. По време на плододаване растенията се нуждаят от по-големи количества фосфор и калий и по-малко азот.
Борба с върховото гниене на тиквичките
Добавянето на допълнителни количества пръст около стъблата помага за образуването на нови корени, а оттам - и за активно подхранване.
Нашествие на вредители
Топлото лято е благодат за вредителите. Белокрилки, акари, трипси, но това далеч не е пълен списък на хранещите се насекоми със сочните листа на краставиците. С тях трябва да се борим безпощадно, но за съжаление на етап на плододаване можем да ползваме само ограничени препарати (Акарин, Афик, Битоксибацилин и др.), а след обработката с тях можем да употребяваме безопасно плодовете след 3-5 дни.
Формиране на стъблата и редовно прибиране на готовите плодове
Наред с поливането и подхранването е задължително да продължи формирането на страничните разклонения и отстраняване на ненужните листа. Не премествайте стъблата при тези операции, защото това може да има сериозни последици.
За подмладяване на растенията е полезно да ги пръскаме с карбамид – 100 г на 10 л вода на всеки 10-15 дни. Това подхранване ще унищожи и гъбичките.
Ако краставиците са засадени на защитено от ветрове място, то те ще плододават по-продължително време и ще дават по-добра реколта.
Ключът към успешното удължаване на сезона на плододаване е ръчното опрашване в случай, че не отглеждаме партенокарпни сортове.
Правилните и навременни грижи винаги дават добри резултати.