Яйчените черупки са лесноусвоим от растенията органичен тор, съдържащ около 90-93 % калциеви соли, магнезий, фосфор, калий, желязо, сяра, мед, силиций, алуминий, молибден, цинк и др. Всички 27 елемента са истински склад на минерали, оказващи влияние върху добивите. Те са не само органичен тор, обогатяващ състава на почвата с елементи, необходими за израстването и пълноценно развитие на растенията, но ефективно намаляват киселинността, подобряват структурирането – намаляват плътността, повишават аерацията и водопроницаемостта.
Важно е да добавим и това, че яйчените черупки са отлично защитно средство срещу болести и вредители, стимулират развитието на полезни почвени микроорганизми, повишаващи плодородието на почвата и участващи в процесите на насищане на растенията с азот.
Събиране и подготовка на яйчените черупки
Съществуват правила за събиране на черупките – след отделяне на вътрешното съдържание на яйцата черупките се измиват, събират се в хартиени кутии и се остават на сухо и топло място да изсъхнат. Не е желателно да се съхраняват в полиетиленови пакети, за да се предотврати образуването на конденз и разваляне (образуване на плесени по повърхността).
Могат да се използват черупките от яйца на различни птици, като начинът на отглеждане е без значение. Черупките на варените яйца имат ниска хранителна стойност и не е удачно използването им за подхранване, но могат да се използват във всички останали случаи.
Сухите яйчени черупки се смилат и съхраняват в добре затворени банки. Колкото по-фино са смлени, толква по бързо и пълноценно ще бъдат усвоени от растенията.
Как да използваме яйчените черупки?
Ако се използват в качеството им на тор за растенията, то тогава е много важно да бъдат много ситно натрошени или смлени. Разнасят се равномерно и се зариват в почвата. При редово засяване и засаждане се поставят в редовете или във всяка посадъчна ямка.
Може да се приготви и течен тор, като смлените черупки се поставят в стъклен съд и се заливат с гореща вода в съотношение – 50 г на 1 л вода, престояват на тъмно и хладно две седмици, като се разбърква периодично. Преди употреба се разреждат в съотношение 3:1.
Варианти на приложение:
– яйчените черупки могат да се смесват с коприва и лучени люспи – по 100 г от трите и 50 г дървесна пепел. Заливат се с 1 л гореща вода и престояват 1 денонощие, прецеждат се и се разрежда в съотношение 1:5;
– 100 г яйчени черупки и кората на два портокала се заливат с 3 л гореща вода и престояват 1 денононщие, прецежда се и се използва без разреждане;
– водата от варените яйца също може да се използва за подхранване.
За разкисляване на почвата са нужни по-големи количества – до 500 г на квадратен метър. Могат да се смесват с дървесна пепел.
За защита на растенията от сечене и кореново гниене – с профилактична цел се посипва почвата около растенията. Когато има заболели растения от сечене, тогава е наложително пълното им отстраняване и почвата се покрива със смлени черупки. Ако се забележи потъмняване на шийката на стъблото, тогава се наръсват около нея смлени черупки, като ефектът не е мигновен, но постепенно растенията се възстановяват.
В борбата с голите охлюви около растенията и в междуредията се поръсват с една част смлени и малко по-едро натрошени черупки.
Внасянето на яйчени черупки в посадъчните ямки предпазват растенията от попово прасе и къртици.
За добър дренаж при отглеждане на разсад и цветя – на дъното на всеки контейнер се поставя малко количество яйчени черупки и отгоре се добавя пръст. Такъв дренаж е подходящ за всички култури.
Яйчени черупки могат да се добавят към компоста и при тежки глинести почви за разрохкване на почвата.
Култури, които се нуждаят от подхранване с калций
От особена важност е да знаем кои са културите, нуждаещи се от подхранване с калций:
– картофови – пипер, домати, патладжан, картофи;
– зелеви – бяло главесто и цветно зеле, броколи, колраби;
– бобови – фасул и грах;
– тиквови – краставици, тиквички, тикви и патисони;
– кореноплодни – моркови, цвекло и репи;
– лукови и листни – салати, лук и копър.
Подхранването на тези култури с калций влияе не само върху количеството, но и върху качеството на реколтата.
Кога не се препоръчва използването на яйчени черупки?
– при проведени агротехнически мероприятия, предполагащи внасяне на калций, защото излишъкът на този елемент води до намаляване на усвояемостта на азота от почвата;
– при почви с високо рН – оправдано е внасянето на яйчени черупки на кисели глинести почви;
– култури, които изискват кисели почви – босилек, киселец, мента, хортензии и др.
Многогодишната практика показва, че използването на яйчени черупки е евтин и действен начин за подобряване на качеството и продуктивността на почвата.