Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.06.2020 г.

Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите

Практика
Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите

sinor

Яйчените черупки са лесноусвоим от растенията органичен тор, съдържащ около 90-93 % калциеви соли, магнезий, фосфор, калий, желязо, сяра, мед, силиций, алуминий, молибден, цинк и др. Всички 27 елемента са истински склад на минерали, оказващи влияние върху добивите. Те са не само органичен тор, обогатяващ състава на почвата с  елементи, необходими за израстването и пълноценно развитие на растенията, но ефективно намаляват киселинността, подобряват структурирането – намаляват плътността, повишават аерацията и водопроницаемостта.

Важно е да добавим и това, че яйчените черупки са отлично защитно средство срещу болести и вредители, стимулират развитието на полезни почвени микроорганизми, повишаващи плодородието на почвата и участващи в процесите на насищане на растенията с азот.

Събиране и подготовка на яйчените черупки

Съществуват правила за събиране на черупките – след отделяне на вътрешното съдържание на яйцата черупките се измиват, събират се в хартиени кутии и се остават на сухо и топло място да изсъхнат. Не е желателно да се съхраняват в полиетиленови пакети, за да се предотврати образуването на конденз и разваляне (образуване на плесени по повърхността).

Могат да се използват черупките от яйца на различни птици, като начинът на отглеждане е без значение. Черупките на варените яйца имат ниска хранителна стойност и не е удачно използването им за подхранване, но могат да се използват във всички останали случаи.

Сухите яйчени черупки се смилат и съхраняват в добре затворени банки. Колкото по-фино са смлени, толква по бързо и пълноценно ще бъдат усвоени от растенията.

Как да използваме яйчените черупки?

Ако се използват в качеството им на тор за растенията, то тогава е много важно да бъдат много ситно натрошени или смлени. Разнасят се равномерно и се зариват в почвата. При редово засяване и засаждане се поставят в редовете или във всяка посадъчна ямка.

Може да се приготви и течен тор, като смлените черупки се поставят в стъклен съд и се заливат с гореща вода в съотношение – 50 г на 1 л вода, престояват на тъмно и хладно две седмици, като се разбърква периодично. Преди употреба се разреждат в съотношение 3:1.

Варианти на приложение:

яйчените черупки могат да се смесват с коприва и лучени люспи – по 100 г от трите и 50 г дървесна пепел. Заливат се с 1 л гореща вода и престояват 1 денонощие, прецеждат се и се разрежда в съотношение 1:5;

100 г яйчени черупки и кората на два портокала се заливат с 3 л гореща вода и престояват 1 денононщие, прецежда се и се използва без разреждане;

водата от варените яйца също може да се използва за подхранване.

За разкисляване на почвата са нужни по-големи количества – до 500 г на квадратен метър. Могат да се смесват с дървесна пепел.

За защита на растенията от сечене и кореново гниене – с профилактична цел се посипва почвата около растенията. Когато има заболели растения от сечене, тогава е наложително пълното им отстраняване и почвата се покрива със смлени черупки. Ако се забележи потъмняване на шийката на стъблото, тогава се наръсват около нея смлени черупки, като ефектът не е мигновен, но постепенно растенията се възстановяват.

В борбата с голите охлюви около растенията и в междуредията се поръсват с една част смлени и малко по-едро натрошени черупки.

Внасянето на яйчени черупки в посадъчните ямки предпазват растенията от попово прасе и къртици.

За добър дренаж при отглеждане на разсад и цветя – на дъното на всеки контейнер се поставя малко количество яйчени черупки и отгоре се добавя пръст. Такъв дренаж е подходящ за всички култури.

Яйчени черупки могат да се добавят към компоста и при тежки глинести почви за разрохкване на почвата.

Култури, които се нуждаят от подхранване с калций

От особена важност е да знаем кои са културите, нуждаещи се от подхранване с калций:

картофови – пипер, домати, патладжан, картофи;

– зелеви – бяло главесто и цветно зеле, броколи, колраби;

бобови – фасул и грах;

– тиквови – краставици, тиквички, тикви и патисони;

– кореноплодни – моркови, цвекло и репи;

лукови и листни – салати, лук и копър.

Подхранването на тези култури с калций влияе не само върху количеството, но и върху качеството на реколтата.

Кога не се препоръчва използването на яйчени черупки?

– при проведени агротехнически мероприятия, предполагащи внасяне на калций, защото излишъкът на този елемент води до намаляване на усвояемостта на азота от почвата;

– при почви с високо рН – оправдано е внасянето на яйчени черупки на  кисели глинести почви;

– култури, които изискват кисели почви – босилек, киселец, мента, хортензии и др.

Многогодишната практика показва, че използването на яйчени черупки е евтин и  действен начин за подобряване на качеството и продуктивността на почвата.

Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите
92886
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Някои растения не харесват подхранване с яйчени черупки
Полезни съвети
Подхранваме стайните и градинските цветя с настойка от яйчни черупки
Практика
Подхранване на зеленчуците, овошките и цветята с яйчни черупки
Дания проби на южнокорейския пазар с яйца без черупка
Полезни съвети
Яйчните черупки ще подхранят доматите и чушките с калций
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини