Яйчените черупки се използват за подхранване на градинските и стайни растения като достъпен и евтин тор. Оказва се, че те не са полезни за всички растения, защото всяко реагира по свой начин на различните микроелементи и състоянието на почвата. В яйчените черупки се съдържа голямо количество калциев карбонат. Той способства за израстване на надземните части на растенията, играе важна роля в процеса на фотосинтезата, засилва метаболизма в тъканите, ускорява използването на резервните протеини в семената по време на покълването и прорастването им.
Какво може и не може да се засажда до пипера?
Освен калций, в яйчените черупки се съдържат много други микроелементи, включително мед, желязо, калий, манган, фосфор, сяра, силиций, цинк и др. Те се използват още за разкисляване на почвата и насищането и с кислород, като дренаж в контейнерите на стайните растения, за прогонване на голите охлюви.
Яйчените черупки могат да се използват по два начина – чрез непосредствено внасяне в почвата като фин прах при обработката или поливане на растенията с течност, в която са престояли черупките.
Растения, които не харесват яйчените черупки
Установено е, че яйчените черупки не носят полза за всички растения. По-чувствителни са кореноплодните и луковичните култури.
Ряпа
Ядливата част на ряпата се намира в земята. Яйчените черупки могат да повлияят неблагоприятно не само на състоянието на кореноплодната култура, но и на нейния вкус. Черупките правят почвата много рохкава и лека, което води до образуване на рехави и безвкусни кореноплоди. Поливането с извлек от черупки може да доведе до другата крайност – много твърди и също безвкусни плодове.
Морков
Този кореноплоден зеленчук обича леко кисела почва, а яйчените черупки са способни да я алкализират. Това се отразява негативно не само на количеството, но и на качеството на реколтата. Морковите няма да достигнат желания размер, ще останат меки, сухи и набръчкани, но ще бъдат с влошени вкусови качества.
Цвекло
Цвеклото реагира като морковите и резултатите са сходни.
Репички
За пълноценното си развитие репичките се нуждаят от фосфор и калий. При използването на яйчени черупки преди засяване на семената нивото на калций се повишава рязко, което блокира способността на растенията да усвояват тези елементи. За оптимално развитие репичките предпочитат неутрална почва и алкализирането оказва пагубен ефект не само върху количеството, но и върху качеството на реколтата.
Лук
Яйчените черупки могат да се използват при отглеждане на лук, но има някои ограничения. Калциево подхранване може да се прави само след оформяне на луковиците. Намаляването на киселинността ще ускори растежа им, но калциевите излишъци ще блокират усвояването на калия и фосфора, а те са жизненоважни за израстването и узряването на луковиците. В този случай е добре да се прилага само в течна форма и в малки количества.
Картоф
При картофите калциевото влияние е близко до това при ряпата. Не е добре да се внасят яйчените черупки близо до самите храсти, а в междуредията. Калцият в умерени дози прави клубените по-нежни и подходящи за пюре, а освен това се приготвят по-бързо. Трайността на такива картофи е по-малка.
Предпазливо трябва да се подхожда при отглеждането на ягоди, тикви и тиквички, краставици, зелен грах и фасул, босилек. Тези растения обичат леко кисели почви и внасянето на яйчени черупки непосредствено преди вегетацията не се отразява благоприятно. Важно е да знаем кога, под каква форма и в какви количества ще бъдат полезни.