Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.01.2024 г.

Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки

Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки

sinor.bg

Ореховите черупки, които изхвърляме, всъщност могат да бъдат много полезни както за градинските, така и за стайните растения. Те намират приложение като тор, мулч, дренаж, а също и за декоративни цели. Черупките притежават много аминокиселини и протеини, богати са също на фосфор и калий, в по-малки количества съдържат и други елементи – натрий, желязо, цинк, калций, мед, магнезий. При разлагането си черупките освобождават тези хранителни вещества, които се усвояват от корените на растенията, а пепелта, получена след изгаряне е много ценен тор.

Използване на ореховите черупки като тор

Черупките от орехи могат да бъдат отличен вариант за подхранване на градинските и стайни растения. За тази цел се нартошават на ситно или се смилат, но това е доста трудоемък процес. По-лесно е да се изгорят в пещта или барбекюто. Получената пепел е висококачествена, защото съдържа много полезни елементи. Тя може да се използва в суха форма като се разпръсне равномерно около корените или да се постави в посадъчните ямки – по 1-2 супени лъжици, смесена с пръст. Може да се приготви и смес от 1 чаша пепел в 10 л вода, с която се поливат растенията.

Има и по-лесен начин – просто разнасяме леко натрошените черупки от орехи на повърхността на почвата и чрез обработката ги вграждаме, а при бавното разлагане те ще отдават полезни вещества на растенията.

Употреба като дренаж

Най-лесният начин за приложение на черупките е да ги използваме като естествен дренаж. Подходящи са както за градината, така също за оранжерията и дори за стайните цветя. Важно е да се подреждат с изпъкналата част нагоре, за да не се повредят случайно корените при растежа.

Ореховите черупки са много подходящи за дренаж на саксиите за цветя и контейнетите за разсад. По този начин се предотвратява задържането на прекомерни количества вода в почвата, подобрява се достъпа на кислород към корените на растенията. В допълнение, това ще намали опасността от сечене на разсада.

Черупките могат да се използват за дренаж на повдигнатите топли лехи, като се поставят на дъното, смесени с клонки и картон.

Как да ги използваме за мулч

Черупките могат да предпазят корените на растенията от прегряване в знойните горещини и да потискат развитието на плевелите. Дебелината на слоя трябва да бъде 3-5 см и не се налага да се сменя често, защото се разлага бавно.

За мулчиране на пристволовите кръгове могат да се използват и половинки от черупки – не е наложително да се натрошават, а за лехите и декоративните култури препоръчителната едрина е около 5 мм.

При стайните растения ореховите черупки могат да се използват не само за дренаж, но и като „горна броня“. Покриването на почвата с тях ще я предпази от образуване на мухъл и минерални отлагания. Тя ще стане по-добра и здрава благодарение на високото съдържание на йод в черупките на ореха.

Ореховите черупки в борбата с болести и вредители по растенията

Черупчестите и голите охлюви нанасят сериозни щети на градинските растения. Ако разпръснем натрошени орехови черупки около лехите със зеле и други култури, към които имат предпочитания – вредителите няма да могат да се доближат до любимите си деликатеси.

Черупките могат да помогнат и в борбата с патогените. Те съдържат юглон – естествен фунгицид и антибиотик, който унищожава болестотворните микроорганизми, присъстващи в почвата. За борба с патогените черупките от орехи могат да се използват в суха форма или като настойка.

В първия случай черупките просто се натрошават и се внасят в почвата в сух вид при обработката. За получаване на настойка 500 г черупки се заливат с вряща вода и се оставят за две седмици. Преди употреба приготвената инфузия се разрежда до 10 л и се полива почвата за обеззаразяване или се пръскат растенията.

Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
4640
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Някои растения не харесват подхранване с яйчени черупки
Практика
Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите
Полезни съвети
Подхранваме стайните и градинските цветя с настойка от яйчни черупки
Практика
Подхранване на зеленчуците, овошките и цветята с яйчни черупки
Дания проби на южнокорейския пазар с яйца без черупка
Полезни съвети
Яйчните черупки ще подхранят доматите и чушките с калций
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини