Ореховите черупки, които изхвърляме, всъщност могат да бъдат много полезни както за градинските, така и за стайните растения. Те намират приложение като тор, мулч, дренаж, а също и за декоративни цели. Черупките притежават много аминокиселини и протеини, богати са също на фосфор и калий, в по-малки количества съдържат и други елементи – натрий, желязо, цинк, калций, мед, магнезий. При разлагането си черупките освобождават тези хранителни вещества, които се усвояват от корените на растенията, а пепелта, получена след изгаряне е много ценен тор.
Използване на ореховите черупки като тор
Черупките от орехи могат да бъдат отличен вариант за подхранване на градинските и стайни растения. За тази цел се нартошават на ситно или се смилат, но това е доста трудоемък процес. По-лесно е да се изгорят в пещта или барбекюто. Получената пепел е висококачествена, защото съдържа много полезни елементи. Тя може да се използва в суха форма като се разпръсне равномерно около корените или да се постави в посадъчните ямки – по 1-2 супени лъжици, смесена с пръст. Може да се приготви и смес от 1 чаша пепел в 10 л вода, с която се поливат растенията.
Има и по-лесен начин – просто разнасяме леко натрошените черупки от орехи на повърхността на почвата и чрез обработката ги вграждаме, а при бавното разлагане те ще отдават полезни вещества на растенията.
Употреба като дренаж
Най-лесният начин за приложение на черупките е да ги използваме като естествен дренаж. Подходящи са както за градината, така също за оранжерията и дори за стайните цветя. Важно е да се подреждат с изпъкналата част нагоре, за да не се повредят случайно корените при растежа.
Ореховите черупки са много подходящи за дренаж на саксиите за цветя и контейнетите за разсад. По този начин се предотвратява задържането на прекомерни количества вода в почвата, подобрява се достъпа на кислород към корените на растенията. В допълнение, това ще намали опасността от сечене на разсада.
Черупките могат да се използват за дренаж на повдигнатите топли лехи, като се поставят на дъното, смесени с клонки и картон.
Как да ги използваме за мулч
Черупките могат да предпазят корените на растенията от прегряване в знойните горещини и да потискат развитието на плевелите. Дебелината на слоя трябва да бъде 3-5 см и не се налага да се сменя често, защото се разлага бавно.
За мулчиране на пристволовите кръгове могат да се използват и половинки от черупки – не е наложително да се натрошават, а за лехите и декоративните култури препоръчителната едрина е около 5 мм.
При стайните растения ореховите черупки могат да се използват не само за дренаж, но и като „горна броня“. Покриването на почвата с тях ще я предпази от образуване на мухъл и минерални отлагания. Тя ще стане по-добра и здрава благодарение на високото съдържание на йод в черупките на ореха.
Ореховите черупки в борбата с болести и вредители по растенията
Черупчестите и голите охлюви нанасят сериозни щети на градинските растения. Ако разпръснем натрошени орехови черупки около лехите със зеле и други култури, към които имат предпочитания – вредителите няма да могат да се доближат до любимите си деликатеси.
Черупките могат да помогнат и в борбата с патогените. Те съдържат юглон – естествен фунгицид и антибиотик, който унищожава болестотворните микроорганизми, присъстващи в почвата. За борба с патогените черупките от орехи могат да се използват в суха форма или като настойка.
В първия случай черупките просто се натрошават и се внасят в почвата в сух вид при обработката. За получаване на настойка 500 г черупки се заливат с вряща вода и се оставят за две седмици. Преди употреба приготвената инфузия се разрежда до 10 л и се полива почвата за обеззаразяване или се пръскат растенията.