Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.10.2024 г.

Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента

Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента

Грижата за повишаване на почвеното плодородие в оранжерията за следващия сезон е много разумен подход, а втората половина на есента, когато имаме на разположение голямо количество разнообразна органична материя, е отлично време за обогатяване на почвата. Само с минералните торове не могат да се постигнат добри резултати при отглеждане на зеленчуци.

Защо е необходимо органично обогатяване на почвата?

Известно е, че за да се усвояват минералните торове максимално, органичното съдържание на почвата трябва да се поддържа на високо ниво.

Добавянето на органична материя под каквато и да е форма в края на сезона е полезна практика. Например, ако компостът е правилно заложен дори в края на лятото, той ще бъде готов до средата на есента. Листопадът също дава изобилие от органика, а след резитба и изгаряне на отстранените клони остава свежа и качествена дървесна пепел.

Хранителните вещества за растенията, съдържащи се в минералните торове, са същите като тези, получени от органичните вещества в резултат на дейността на почвените организми. От органичната материя, например, органичният азот може да се превърне в азотна киселина, която от своя страна се свързва с вар и други почвени вещества, образувайки сол – калциев нитрат, който може да се усвоява от растенията. Същият калциев нитрат може да присъства в минералните торове, които доставят хранителни вещества на растенията за “няколко часа”, за което на природата са нужни месеци. Без наличие на органична материя в почвата ще трябва да се внасят значително по-големи количества, с риск от фитотоксичност.

Тестването на почвата, което не винаги е възможно, е чудесна възможност да се уверим, че растенията имат всичко необходимо за оптимално развитие и плододаване.

Оптимални стойности на рН за популярни зеленчукови култури

Всяка култура има свои специфични изисквания не само по отношение на хранителните вещества, но също към качествата на почвата и нейната киселинност, за да могат ефективно да се усвояват от растенията.

За доматите идеалното ново на рН е 6,0-6,8. В този диапазон растенията могат ефективно да усвояват основните хранителни вещества, което насърчава техния растеж и плододаване.

Краставиците също предпочитат леко кисела почва с рН 5,8-7,0. За тях е важно да се поддържа това ниво постоянно, за да се избегне развитието на болести и да се получи добра реколта.

За пипера оптималното рН е 6,0-6,8. Той може да се развива и на по-алкална почва, но устойчивостта му на болести значително намалява.

Добре е този показател да се коригира по-рано, а именно при това обогатяване и подготовка на почвата.

При ниско рН се използва обикновено доломитово брашно, а при високо – елементарна сяра или торфен мъх, за да намалим алкалността.

Почвата губи не само плодородието, но се уплътнява. Ето защо, преди да се добави органичната материя, тя се нуждае от обработка и качествено разрохкване.

Как да внасяме органичната материя в почвата на оранжерията?

Компостът се разпределя равномерно върху повърхността на почвата в оранжерията в размер на 5 кг на квадратен метър. По-голямо количество (до 10 кг) ще даде добър старт на реколтата за следващата година, като кофа с вместимост от 5 литра съдържа приблизително 4,5 кг.

Ако използваме оборски тор, тогава ще са достатъчни 3 кг на квадратен метър в пресен вид, а угнил, както при компоста – 5 кг. Смесва се с почвата чрез обработка.

Опадалите листа са отличен подобрител на почвата. Те могат да се комбинират с компост, оборски тор или половината от друга органична материя като подложка. Ако се използват само листа, тогава се разстилат равномерно по две кофи на квадратен метър. След това се уплътняват леко и се поливат с вода, в която можем да добавим ускорители на компостиране. В началото на сезона, преди засаждане на растенията, разложената материя се вгражда в повърхностния слой.

Дървесната пепел е отличен източник на калий, а също калций и магнезий. Съдържанието на хранителни елементи е различно и зависи от източника. Разпръсква се равномерно върху почвата в количества 300-500 г на квадратен метър и леко се смесва с повърхностния слой.

Важно е да отбележим, че е по-добре да внасяме органичните вещества в оранжерията, с изключение на дървесната пепел, преди да третираме със серни шашки. Ако случайно са внесени патогени или вредители, то те ще бъдат унищожени по време на фумигацията.

Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
2124
 

Последни материали
Виж
Мегатрон с впечатляваща демонстрация на горска техника
При пшеницата понижението е с по-скромните 5,5 на сто
Турция отчита спад от над 7 на сто в реколтата от зърно
Добавя се информация за устойчивостта по екологични и социални въпроси
Приеха нови правила за подобрено събиране на данни от стопанствата
В научното звено не разчитат само на субсидията от държавния бюджет
Селскостопанска академия държи 85 на сто от патентите за сортове и породи
През следващите 12-18 месеца
Градус АД ще загуби поне 25 милиона лева от птичия грип в Ямболско
При царевицата обаче производството е максимално за последните 5 години
Реколтата от зърно в Германия се очертава най-слабата от 2018-та година
Свързани материали
Виж
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини