Начало » Новини » Света
30.09.2024 г.

Светът се събира на конференция „Устойчивост на засушаването +10“

Светът се събира на конференция „Устойчивост на засушаването +10“

Тъй като изменението на климата продължава да изостря рисковете от засушаване в световен мащаб, голяма международна конференция ще се опита да повиши устойчивостта към една от най-смъртоносните опасности в света - сушата, която често привлича малко внимание, докато не стане твърде късно.

Световната метеорологична организация събира експерти, политици и практици в централата си на международна конференция „Устойчивост на засушаването +10“, наречена така, защото се навършват десет години от Срещата на високо равнище за национална политика в областта на засушаването.

Конференцията дава възможност на заинтересованите страни в световен мащаб да обмислят постигнатия през десетилетието напредък в областта на готовността, реакцията и адаптацията към засушаването, като същевременно проучат нови начини за превръщане на знанията в практически решения, които могат да помогнат на държавите да станат по-устойчиви на засушаване.

„Засушаванията са коварна опасност, свързана с климата, която подкопава продоволствената сигурност на хората и е основна причина за вътрешно разселване в най-засегнатите държави. Тя може да окаже опустошително въздействие върху околната среда и икономиките и да обърне напредъка в устойчивото развитие“, заяви генералният секретар на ВМО Селесте Сауло.

„Нуждаем се от устойчиви решения, основани на научни познания и адаптирани политики, които насърчават интегрирани практики и политики за управление на засушаването. Разполагаме със знанията и инструментите, но твърде често ни липсват необходимата политическа воля и финансови инвестиции за изграждане на устойчиви на засушаване общества“, каза Селесте Сауло.

Конференцията ще се съсредоточи върху ескалиращите рискове, свързани със засушаването, породени от изменението на климата и нарастващата структурна уязвимост в много общества. На нея ще се проучи как да се ускори промяната на подхода от реактивен, основан на кризи, към по-проактивен, който използва климатични услуги, като например сезонни прогнози, и инструменти за изпреварващи действия, включително иновативни механизми за финансиране.

На конференцията ще бъдат разгледани постиженията в областта на мониторинга и прогнозирането на засушаването и ще се обсъди как да се засили мониторингът на засушаването за целите на ранното предупреждение за продоволствената сигурност и здравето, както и как да се включат политиките в международната инициатива „Ранно предупреждение за всички“. Ще бъде поставен силен акцент върху проучвания на конкретни случаи и действия, ръководени от общността.

Ще бъдат разгледани и постиженията в областта на науката и разработването на политики, включително напредъкът в областта на сателитните технологии и инструментите за изкуствен интелект, които внасят нови перспективи в прогнозирането, мониторинга и оценката на въздействието.

Засушаването не е ново явление и в миналото е било следствие от естествената климатична променливост. Изменението на климата обаче засилва водния цикъл. Това води до по-интензивни валежи и свързаните с тях наводнения, както и до по-интензивни засушавания в много региони, според Междуправителствената експертна група по изменението на климата.

Промените в земеползването и земното покритие утежняват предизвикателството.

„Здравите икономики зависят от здравите земи. Трябва спешно да признаем, че нашите земи и природни системи са съюзници в отговорите ни на изменението на климата и засушаването, и трябва да ги използваме за интегрирано, проактивно управление на засушаването. Инициативата „Устойчивост на засушаването +10“ е изключително важна възможност за обмен на знания и набиране на инерция за COP16 на UNCCD, която ще се проведе в Рияд, Саудитска Арабия, от 2 до 13 декември“, отбеляза заместник-изпълнителният секретар на UNCCD Андреа Меза.

Светът се събира на конференция „Устойчивост на засушаването +10“
1124
 

Последни материали
Виж
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
При слънчогледа ръстът спрямо миналия сезон падна под 6 на сто
Средните добиви от царевицата в Добричко се покачват с напредването на жътвата
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Указания как да поличет разрешение за бракуване на дръвчетата
Изпепеляващото лято унищожи маса овошки, градините намаляват
Проблемите гърмят като бомби със закъснител
Глад за вода в почти цялата страна
Задължително поливайте!
Жегата и сушата са безмилостни към вишни и череши!
За румънското селско стопанство въпросът не е дали, а кога ще умре
Юли поставя нови температурни рекорди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини