Начало » Новини » Страната
04.09.2024 г.

Язовирите разполагат с необходимия ресурс за обезпечаване нуждите на напояването

При сходни количества през 2020 година поливният сезон е приключил успешно
Язовирите разполагат с необходимия ресурс за обезпечаване нуждите на напояването

По-високите температури и по-малкото валежи са причина постъпилият приток към някои от комплексните и значими язовири да е понижен до условията за много суха година, както беше и през предходните 2 годин, заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов изслушване в Народното събрание във връзка със задълбочаването на водната криза в страната, цитиран от Българската телеграфна агенция.

Според Тахов при настоящите климатични условия на места язовирите, предназначени за напояване, са с по-малко разполагаеми обеми от обичайното за този период на годината, но въпреки това те не биха могли да бъдат определени като пресъхващи. „Голяма част от тях са проектирани и изградени като многогодишни изравнители, което значи, че е предвидено да съхраняват воден ресурс, който да гарантира водообезпечаване за определен брой години", припомни той.

Земеделският министър посочи, че от поддържания и експлоатиран от „Напоителни системи" хидромелиоративен фонд общо язовирите, собственост и стопанисвани от дружеството, са 181, като от министерството на земеделието и храните (МЗХ) са предоставени за ползване, включително стопанисване, поддръжка и експлоатация, опазване и мониторинг, 19 комплексни и значими язовира, които са публично-държавна собственост. Най-голям дял на подаване на водни маси за напояване (над 80% към съответните поливни площи) се осъществява именно от тези 19 язовира, съобщи той.

Тахов подчерта, че състоянието на посочените язовири се следи ежедневно, като се проследяват квотите на водните нива, входящи водни количества и разходните такива по цели. „Към момента язовирите изпълняват предназначението си, а именно разполагат с необходимия воден ресурс за обезпечаване нуждите на напояването", твърди той. Министърът цитира данни, според които общият наличен обем в тях към 3 септември 2024 г. възлиза средно на 43,5% от общия им обем. През последните няколко години средният обем на запълване е бил по-голям с около 10%. Сходни са били разполагаемите обеми през 2020 г., когато към същата дата общият наличен обем е възлизал на 43,9%. Въпреки намалените обеми в язовирите през 2020 г. обаче поливният сезон е приключил успешно, изтъкна той.

По думите му „Напоителни системи" прилага максимално адекватни и успешни подходи при справяне с настъпилата маловодна година. Стопанисваните от дружеството язовири, които доставят условно чиста вода към ВиК операторите, са „Дяково", „Ястребино", „Тича", „Панчарево", „Бебреш", „Долни Дъбник", като „Напоителни системи" регулярно изпълнява утвърдените заявки за доставка.

Тахов припомни също, че преди началото на поливен сезон 2024 г. дружеството е провело среща със земеделски производители, които са били уведомени, че годината е определена за трета поредна много суха и разполагаемият воден ресурс е ограничен.

По негови данни аналогични ситуации са възниквали и в предходни години и в момента „Напоителни системи" извършва доставка на вода за напояване по предварително съгласувани графици, като се спазват месечните графици на министерството на околната среда и водите.

По отношение на мерките, които дружеството е предприело за намаляване разхода на вода, министърът отчете, че в края на ноември 2023 г. бяха подписани 24 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за рехабилитация на хидромелиоративни съоръжения. Към момента са завършени 5 обекта и резултатът е 50% икономия на вода и увеличаване размера на площите, до които се доставят водни маси, с над 38 хил. декара. Той посочи, че към края на поливен сезон 2024 г. се очаква „Напоителни системи" да е доставило вода за напояване до над 440 хил. дка, което е увеличение с около 60 хил. дка спрямо предходния сезон. Тахов отбеляза, че за следващия програмен период дружеството предвижда извършване на проектиране и строително-монтажни работи на 41 хидромелиоративни съоръжения за напояване на земеделски култури по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 година.

Язовирите разполагат с необходимия ресурс за обезпечаване нуждите на напояването
812
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Водата не се губи, тя се кради, категоричен е Радослав Христов
Пресъхването на язовирите съсипва реколтата в централна България
Тема с продължение
Фермери питат защо демонтират измервателните уреди на язовирите преди зимата
МОСВ и МЗХ осигуряват допълнително напояване от язовирите Копринка и Жребчево
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Експерти на МЗХ прецизират условията и начина на стопанисване на държавните язовири
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини