Начало » Новини » Коментари
09.07.2024 г.

От „Балканка“ подават сигнал в Еврокомисията за ужасяващото управление на водите в България

Обсъждане на нов План за управление на речните басейни
От „Балканка“ подават сигнал в Еврокомисията за ужасяващото управление на водите в България

Снимка: sinor.bg

Представителите на Сдружение „Балканка“ са изпратили крайно отрицателното си становище за новите Планове за управление на речните басейни (ПУРБ), подготвени от Министерството на околната среда и водите, чието обсъждане ще продължи до края на септември 2024 г. За това съобщи в интервю за националното радио експертът Димитър Куманов, припомняйки, че още през миналата година Европейската комисия (ЕК) предупреди България, Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения, които бяха забавили критично финалните си прегледи на плановете за управление на речните басейни. Поради това неизпълнение е много вероятно да е открита и съдебна процедура срещу срещу България.

Екологът подложи на унищожителна критика съдържанието на новите планове, където МОСВ не е описало нито една от критичните проблемни точки, по които до момента страната управлява водното богатство на страната. За пример той посочи водната криза в Перник (с язовир „Студена“) и безводието в Своге, когато в продължение на 4-5 дни чешмите в този балкански град бяха изцяло пресъхнали.

Другият фрапантен пример е от тази пролет, когато след напоителните дъждове язовирите имаха достатъчно обеми, за да започнат подаването на вода за напояване за фермерите. Но „поради „далаверите с връзкарите на властта, които държат водноелектрическите централи, областните басейнови дирекции не даваха разрешения за започване на напояването“, посочи Куманов. И допълни, че едва след като земеделците се вдигнаха на протест, те получиха необходимите им количества.

"Когато подобни кризи не са описани в плановете за управление, това означава, че у нас няма проблеми с водите, а щом няма, на администрацията няма да й се наложи да пише нови мерки за правилното използване на водните ресурси", иронично посочи експертът. И допълни, че „новият план е много по-лош от сега действащия, тъй като в него не са описани дори пораженията от пороя в Подбалкана, когато заради незаконните сечи тиня заля цели къщи в селата Богдан, Каравелово и Белослав“. И понеже това бедствие не е описано в новия План за управление на речните басейни, затова чиновниците от МОСВ почти са вдигнали забраната за сеч покрай реки и язовири. Ако в досега действия план пише, че има забрана върху голата сеч на разстояние от 500 от морските басейни, в новия проект тази забрана е намалена, така че сеч няма да има само на 50 метра отстояние от реките. „По думите на еколога, се дава широко поле за горската мафия да си сече необезпокоявана, а това означава нови ерозии и поражения при поройни дъждове". Подобен пример на незаконна сеч имаше през 2019 г. по река Янтра, когато "Балканка" отново се беше намесила.

Експертите от сдружението са категорични, че проектоплановете ще доведат до нови водни кризи, затова и подготвят втора част от негативното си становще, което ще изпратят в МОСВ и в Европейската комисия. Само по този начин природозащитниците биха могли да предотратят тежките поражения, които ще последват от липсата на правилни мерки за опазване на водното богатство на страната.

Куманов припомни, че днес изтича и договорът между България и Гърция, с който страната ни се задължава да осигури вода през реките, които извират у нас, и се вливат в Средиземно море. При сегашното ръководство на МОСВ обаче екологът не вижда кой би могъл професионално да води преговорите за управление на тези водни ресурси.

Очаква се отговор от МОСВ, с мотивите за новите промени в проектоплана за управление на речните басейни.

От „Балканка“ подават сигнал в Еврокомисията за ужасяващото управление на водите в България
2723
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Решението е взето днес
ЕК предяви съдебен иск срещу България заради речните басейни
Пореден шок за жителите на пет села след разлива на река Стряма
След двугодишно забавяне най-после ще има планове за речните басейни
WWF
Доброволци възстановяват ценни крайречни гори по Дунав и Марица
Очакват се повишения на речните нива
Плавното понижение на речните нива
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини