Начало » Новини » Страната
14.08.2024 г.

Редуцират заявките за водовземане от язовири с критични нива

Редуцират заявките за водовземане от язовири с критични нива

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) управлява водите на 52 комплексни и значими язовира, от които 14 са за питейно-битово водоснабдяване. Останалите язовири на територията на страната се стопанисват в зависимост от предназначението и собствеността от кметове на общини, „Напоителни системи“ ЕАД към Министерство на земеделието и храните, „НЕК“ ЕАД към Министерство на енергетиката,  Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

Разпределението на водите от тези язовири се осъществява по издадени разрешителни за водовземане и утвърдените годишни и месечни графици за питейно-битови цели, земеделски цели и други цели,  като промишлени цели, отдих и хидроенергетика.

Сумарният завирен обем в комплексните и значими язовири към 13.08.2024 г. е 3649,3 млн. м3, което представлява 55,8% запълване от общия сумарен зарегулиран обем. Язовирите, които се използват за питейно-битово водоснабдяване, са със запълване 68,6% от общия обем.

При сравнение на завирените обеми на комплексните язовири към 31.07.2024 г. спрямо тези към 31.07.2023 г. се забелязва, че сумарният завирен обем е намалял с около 20% от 4680,8 млн. м3, което е 71,6% запълване от общия обем на язовирите за 2023 г. до 3780,7 млн. м3, което представлява 57,8% запълване от общия обем на язовирите за 2024 г. Съответно язовирите, водите на които се използват за питейно-битово водоснабдяване от запълване 79,5% от общия обем към 2023 г. са спаднали до 68,5% от общия обем за питейно-битово водоснабдяване и 41,1% от общия обем.

Последните години са сухи с намален приток, на което се дължат ниските нива в язовирите. По-голяма част от комплексните язовири са многогодишни изравнители и отражението при поредни сухи години се задълбочава.

Реалният постъпил приток от началото на годината до момента за почти 80% от комплексните язовири е относим към притока, характерен за много суха година (приток с обезпеченост 95%), в т.ч. язовирите „Тича“, „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Асеновец“.

Тази тенденция за намаляване на притока към язовирите се наблюдава вече трета поредна година, поради което още в началото на годината МОСВ сигнализира, в т.ч. и на инициирана среща, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и ВиК операторите, за ниското ниво на запълване на част от язовирите и необходимостта от тяхна страна да бъдат предприети своевременно действия за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на населението.

На срещата бяха изложени проблемите, за решаването на които трябва да бъдат предприети спешни действия с цел да се гарантира водопотреблението на населението в източните и югоизточните райони на страната, вкл. намаляване на загубите по водопроводната мрежа и търсене на алтернативи за обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване.

С необичайно ниско запълване за това време на годината са язовирите „Камчия“ (водоизточник за Варна, Бургас и др. населени места по Черноморието), „Ясна поляна“ (водоизточник за Бургас и др. населени места и курорти от Южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), „Тича“ (водоизточник за Шумен, Велики Преслав и Търговище) и „Асеновец“ (основен водоизточник за Сливен).

Водоползвателите са уведомени, че за обезпечаване на водовземането през годината, при постъпващ приток за условията на суха и много суха година, заявките се редуцират в съответствие с утвърдения годишен график за 2024 г., поради което е необходимо да предприемат действия в рамките на техните компетентности.

Към този момент няма нито едно населено място на воден режим, там където питейно-битовото водоснабдяване се осигурява от управляваните от МОСВ 14 язовира.

 

Редуцират заявките за водовземане от язовири с критични нива
1487
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
При сходни количества през 2020 година поливният сезон е приключил успешно
Язовирите разполагат с необходимия ресурс за обезпечаване нуждите на напояването
На язовир Копринка започва всекидневно изследване на водата
Проблемите гърмят като бомби със закъснител
Глад за вода в почти цялата страна
Как да приготвите разтвора?
Пръскането на доматите с йод през август е много полезно
Практика
Горчивината в краставиците е стрес, причинен и от големи горещини
САЩ отпуска 400 млн. долара за напояване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини