Начало » Новини » Коментари
26.08.2024 г.

С дронове фермери от Панагюрско пазят градините си от крадци

Електронните кучета
С дронове фермери от Панагюрско пазят градините си от крадци

Снимка: sinor.bg

Снимка на крадци на пъпеши в селата около Панагюрище, публикувана преди дни в социалните мрежи, разбунила духовете в региона, защото да оберат реколтата ти, след като с месеци си се грижил за нея, но накрая трудът ти да отиде напразно, си е наглост, откъдето и да го погледнеш. В тази връзка публикуваме коментара на биопроизводителя от региона Веселина Ралчев, която от няколко години произвежда и зеленчуци върху недотам плодородните полета на Средногорието. А през миналата година тя организира продажби на зеленчуци без касиер, опровергавайки до болка повтаряната мълва, че честността у българина било отмиращо качество и че у нас много се краде.

Да покажеш на снимка крадците носи тежки последствия не само за работещите земеделци, но и за хората, решили да се възползват от чуждия труд – най-вече морални, но и не само. Първата ми асоциация бе свързана със спомен от детството ми, когато мама ми разказваше как тя като дете виждала да прекарват крадците през главната улица с окачена на шията открадната продукция – за назидание. Само че днес снимката в социалните мрежи се разпространява стократно по-бързо“.

Ралчева дебело подчертава, че подобни явления не са масови, а единични - „става дума за единици хора, които обаче са като лъжичката катран в меда... Огромното мнозинство от хората са честни и съпричастни с труда на земеделците, което се видя след опита с първата сергия без продавач на нашите колеги Дмитрий и Тодор в село Баня, а след това и последвалите ги наши сергии в село Бъта и в самия град Панагюрище през лятото на миналата година“, посочва Веселина.

Сергията без касиер на Веси Ралчева

И понеже всеки проблем си има и решение, тази година тя го е открила благодарение на неин колега Григор Ватахов, технически грамотен, който е успял да настрои дрон да облетява неговите полета в тъмната част от денонощието, когато обикновено стават кражбите. След изразена от него готовност охранителният дрон да прелита периодично и над нейните градини в село Бъта и край Панагюрище тя се надява да запази от посегателства и своята реколта. „В крайна сметка в нашите продукти са вложени и средства, и трудът и усилията на много хора. И те очакват отплатата си за това на пазара, на сергията, в магазина... Отвратително е някой да се подиграва с този труд и да се снабдява с продукти наготово в полето по тъмни доби“, коментира още Ралчева.

„Когато Ватахов ми каза, че след първата снимка вече няма нито една кражба на зеленчуци, впоследствие се убедих, че липсите в моите полета също са намалели. И двамата сме учудени колко голям добив имаме всъщност“, посочва Ралчева.

На фона на залязващото в страната производство на плодове и зеленчуци Веселина Ралчева изразява своя оптимизъм от факта, че в Панагюрска община вече са инвестирали немалко реални производители на плодове и зеленчуци. „А за нашите сравнително бедни почви и планински терени това си е истинско геройство“, посочва тя. И приканва хората от общината, както и собствениците на местни магазини, ресторанти и места за хранене да пазаруват от производителите, защото най-важното за един фермер е продукцията му да има пазар. И защото продуктите им са произведени в екологично чист регион, вкусни са и достъпни!

Синор.бг се присъединява към призива на хората от Средна гора, които независимо от климатичните промени търсят начин за прехрана, да направят съдружие със собствениците на къщи за гости и хотелчета, за да реализират местната си продукция.

С дронове фермери от Панагюрско пазят градините си от крадци
2483
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Конференция на биологичните производители
Веселина Ралчева с наградата за „Лауреат БИОФАКТОР“
Бизнес под натиск
Биопроизводителите получиха зрънце надежда, че 2014 г. няма да остане нулева в субсидирането
Предизвикателства
„Био” ли е бъдещето на българското земеделие?
Позиция по новите нормативни промени
Биопроизводители се противопоставят на решението 2014 г. да бъде нулева за подпомагане на сектора
Вместо да търсим начин как да спрем вноса на храни с пестициди, държавата може да стимулира собственото зелечукопризводство и биоземеделие, според Веселина Ралчева, шеф на асоциацията на биопроизводителите
България е заплашена да остане само със зърнопроизводство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини