Начало » Новини » Интервю
15.09.2023 г.

Да продаваш биохраните си без касиер – за Веси от Панагюрище това е форма на доверие!

Бизнесидея за всички
Да продаваш биохраните си без касиер – за Веси от Панагюрище това е форма на доверие!

Сергията на Веси Ралчева в центъра на село Бъта Снимки: Личен архив

Може да не ви се вярва, но от това лято земеделски производители от Панагюрско успешно прилагат една нетипична за българските условия европейска практика, като организират продажбите си на открито, но без продавачи и касиери, доверявайки се изцяло на добросъвестността на купувачите. Част от продуктите са предварително пакетирани по грамаж и са поставени на сергиите. Купувачите правят своя избор, отбелязват в една тетрадка колко килограма и от кой продукт са купили и пускат парите си в една каса – без продавачи и без касиери. Въз основа на записаното в тетрадката, в края на деня фермерът издава касови бонове за всяка покупка и така води стриктна отчетност за реализираните продажбите.

Началото на този безкасов магазин е поставено от земеделци от панагюрското село Баня и за изненада на всички се оказва успешен. Това провокира биофермерката Веселина Ралчева, чиито билогични градини се намират в съседното на Баня село Бъта, и от това лято тя също започва да прилага този експеримент.

За колегите си Ралчева е позната повече с розопроизводството, но от осем-девет години тя инвестира в зеленчукови градини, като днес в стопанството й се отглеждат основно биологични пъпеши, картофи, лук, домати, малини, разположени върху над 300 декара. Все още несертифицирани са сливите, но тях ги отглежда конвенционално и понеже Средногорието се слави с чистота на почвата и въздуха, плодовете са от стари български сортове, вкусни са и са търсени от потребителите.

Необходимостта да се стимулира биото

Преди три седмица Ралчева поставя първата си безкасова сергия на пътя от село Баня към село Бъта, регион с много минерални извори, посещаван от курортисти. От вчера подобна сергия вече има и в центъра на село Бъта. „Изненадана бях от търсенето и от добрите финансови резултати на касата. С малки изключения, оборотите отговаряха на заложените количества, затова имам надежди, че и в България тази практика, която в редица западноевропейски държави се прилага от десетилетия, е възможна и би станала търсена”, коментира Ралчева. Според нея „ние, българите трябва да престанем да си лепим етикети „колко крадливи и лоши” сме, защото това не е истина!”. Важното е да има доверие и от двете страни, само така негативните нагласи могат да бъдат преодолени, разсъждава Веси.

Именно затова и от днес биофермерката е решила да постави една сергия и в ромската махала в Панагюрище, където биоплодовете и зеленчуците ще се продават на малко по-ниски цени. „В махалата всички ме познават, немалка част от хората там работят на нашите полета и смятам, че те ще оценят новия начин да пазаруват качествени продукти”, обяснява за Синор.бг Веси Ралчева.

Големият плюс на безкасовите продажби за биоземеделците е, че продукцията им се продава прясна и не залежава по складове, ако трябва да се изкупува от прекупвачи, за да достине до крайния потребител. Освен това се пести от заплати за персонал. „За седем дни ние трябва да платим заплати и осигуровки на поне двама продавачи, а това е сериозно перо за едно малко стопанство”, обяснява икономическата причина за въвеждането на тези сергии бизнесдамата. И добавя, че „досега малките биофермери разчитаха на директните продажби от фермите и тези на фермерските пазари. Но с този експеримент виждам, че бихме могли да разширим пазарните си ниши”.

Родните биоземеделци отдавна не разчитат на диалог с търговските вериги поради сложността със задължителното опаковане, което понякога поврежда цялостта на нежните пресни продукти, да не говорим за неизгодните за производителите договори, които се сключват.

През последните 8 години стопанството на Ралчева разчита на продажбите от собствения магазин в Панагюрище, на фермерския пазар до Министерството на земеделието и храните в София, който редовно се провежда всяка сряда и на други фермерски пазари в страната. Интересното е, че немалка част от продукцията с пъпеши и картофи отиват и за Румъния, като чуждата фирма сама е потърсила българската биопродукция. Така качествените биоплодове и зеленчуци се транспортират с палети на външния пазар. Подобна практика прилагат и други биоземеделци, защото българските търговци продължават да неглежират възможностите на българските производители на биологично чиста продукция.

А родният потребител държи на качествените плодове и зеленчуци. И когато фермери като Веси Ралчева търсят пряк досег до пазара, е важно да знаем, че недалеч от Пловдив и София, на пътя от Пазарджик към Панагюрище има лека отбивка към селата Бъта и Баня. С безкасовите сергии, откъдето всеки от нас може да се зареди с качествени картофи, лук, пъпеши, отгледани по биологичен начин.

Екатерина Стоилова

Да продаваш биохраните си без касиер – за Веси от Панагюрище това е форма на доверие!
99409
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини