Начало » Новини » Страната
18.03.2014 г.

Биопроизводителите получиха зрънце надежда, че 2014 г. няма да остане нулева в субсидирането

Бизнес под натиск

Farmer.bg

Производителите на биологична продукция, които са заплашени да бъдат отрязани от агроекологични плащания по новата програма за селските райони през 2014 г. заради нулевата година за нейното прилагане, днес получиха слаба надежда, че администрацията може да се поправи.

 

На форум в София, на който присъства зам. министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов, хората от сектора разбраха, че миналата седмица министерството на земеделието е подало в Брюксел искане за удължаване с една година на ангажиментите по сега действащата програма.

 

„Очакваме отговор до средата на април, така че да променим своевременно наредба 11, за да могат хората да кандидатстват в законния срок до 15 май”, обясни експертът от агроведомството Александър Атанасов.

 

В днешния брой на „Държавен вестник” бяха обнародвани промените в същата наредба, според които 2014 г. ще бъде нулева за сектора.

 

Тя беше одобрена от агроведомството в този вид въпреки протестите на бранша. Още преди 20 дни фермерите предупредиха, че европейският регламент за биопроизводство дава възможност всяка държава членка да приложи удължаване на плащанията с една година, които да се приспаднат от следващия програмен период.

 

Пред Farmer.bg експерти обясниха, че всички държави в ЕС ще отпуснат средства за биопроизводителите, защото те са свързани с поети 5-годишни ангажименти, които не моат да бъдат прекъсвани.

 

Според тях нежеланието на българската администрация да приложи европейския регламент е свързано с липсата на средства по мярката агроекология.

 

През миналата година по мярка 214 „Агроекологични плащания” одобрените субсиди са в размер на 137,6 млн. евро при 28,6 млн. евро през 2012 г.. Тази огромна сума се дължи не заради плащанията на биопрозиводителите, а заради въвеждането на сеитбооборота в конвенционалното земеделие. Така държавата спаси немалко средства, които щяха да изгорят поради неусвояемост от страна на фермите в планинските райони.

 

Но постави в неизгодна позиция биопроизводителите. Министерството на земеделието не може да гласува подобен бюджет и тази година, тъй като през новия програмен период правилата за подпомагане ще бъдат различни.

 

Администрацията обаче можеше да отдели бюджета за биопроизводителите от общия бюджет за агроекологични плащания, още повече, че биостопанствата годишно получават едва  20 млн. лв.

 

Ако все пак Брюксел разреши наредбата да бъде поправена, министерството ще осигури само 4 млн. лв. за 270-те биопроизводители, чиито 5-годишни ангажименти изтекоха през 2013 г. и които искат от тази година да ги продължат.

 

„Всички млади стопани, които искаха от тази година да започнат бизнес, за съжаление няма да могат да получат подпомагането, защото според нардба 11 за тях 2014 г. ще остане нулева”, поясни за Farmer.bg Веселина Ралчева, член на управителния съвет на Асоциация „Биопродукти”.

 

Така България ще остане единствената държава в ЕС, която няма да осигури бюджет за екологично чистите производства, въпреки че формално подкрепя новата политика на Европейския съюз към позеленяване, коментираха експерти.

Биопроизводителите получиха зрънце надежда, че 2014 г. няма да остане нулева в субсидирането
6636
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
35% увеличение на биологичните площи в страната за година
С общо 410 млн. евро ще бъдат подпомогнати биопроизводителите до 2027 г.
Необходимо е обаче одобрението на министерския съвет
Планират подпомагане на биопроизводителите за участие в международни изложения
В поредно припяване на рефрена за коня и зелената трева
Целенасочена подкрепа за биопроизводството ще има през Стратегическия план
Албена Симеонова пред Синор.бг
По-висок бюджет за биопроизводство и спешна помощ за оранжерийните производители, настояват от асоциация „Биопродукти”
В срок от 15 дни след настъпването на промяната
Биопроизводителите на Екогрупо да уведомят ДФЗ за избора на нов контролен орган
Над 42 млн. лева са преведени на биопроизводителите за Кампания 2020
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини