Начало » Новини » Коментари
07.03.2014 г.

Биопроизводители се противопоставят на решението 2014 г. да бъде нулева за подпомагане на сектора

Позиция по новите нормативни промени

Farmer.bg

 

Биопроизводителите, обединени в асоциацията „Биопродукти”, се противопоставят категорично на промените в наредбата за прилагане на агроекологичните плащания, които премахват възможността за подкрепа на сектора през 2014 г.

 

Това се посочва в становището на организацията, разпратено до медиите и депозирано в министерството на земеделието.

 

В старата наредба съществуваха два параграфа, които дават възможност за едногодишно удължаване на агроекологичните ангажименти през настоящия програмен период.

 

С променити тези параграфи отпаднаха, което поставя биопроизводителите в неизгодна позиция, защото остават без подпомагане през тази година, посочи председателят на асоциацията Веселина Зумпалова- Ралчева.

 

Бенефициентите, чиито петгодишни агроекологични ангажименти са изтекли през 2013г, не са имали съмнения във възможността да подават заявление за плащане и през 2014 година.

 

„Още повече, че едногодишното удължаване на ангажиментите е разрешено и съгласно новия европейски реграмент”, посочва Зумпалова-Ралчева.

 

Според предприемачите най-доброто решение за сектора е да бъдат поети нови ангажименти по отношение на мярката „Биологично земеделие“, която няма да претърпи съществено изменение в следващия програмен период.

 

„Ако това е невъзможно предвид краткия срок до започване на кампания по подаване на заявления за подпомагане /1.03.2014/, то настояваме поне за оставането в сила на тези два параграфа в наредбата,  за да не бъдат лишавани хората от подпомагане”, посочи Зумпалова.

 

Тя припомни, че точно пионерите в биоземеделието и агроекологичните дейности в България бяха най-сериозно санкционирани през стария програмен период, когато поради административни неуредици не получиха полагащото им се субсидиране.

 

„Смятаме, че не е справедливо сега пак те да бъдат наказани с нулева година за това, че са били първи”, се посочва още в становището на асоциацията.

 

Биопроизводителите одобряват прилагането на преразпределителните плащания от тази година, защото това е „добра стъпка към насърчаване на малките стопанства и за преодоляване на дисбаланса в развитието на българското земеделие”.

 

От асоциацията представят и позицията си по наредба 105 за условията и реда за създаване, поддържане, достъпа до идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК).

 

Асоциацията „Биопродукти” предлага да се създаде по-голяма прозрачност за извършването на теренните проверки, като графикът за тях бъде обявяван публично, а бенефициентите, които заявяват площи за подпомагане в съответния физически блок, имат право да присъстват по време на проверките и да получат копие от протокола, който да имат право да оспорят.

 

По-нататък бихме препоръчали на министерството за създаде ясна процедура за включване и изключване на площи от специализирания слой „Площи в добро земеделско състояние”, с ясно разписани права и отговорности на всички, имащи отношение към този процес.

 

Това да става със знанието на засегнатата страна /бенефициента, който заявява площи за подпомагане/, а също да може да стане по негова инициатива.

 

Браншовиците определят като неясни критериите и процедурата, по която се определя т.нар. „допустим слой”.

 

В същото време контролните доклади от теренни проверки са административни актове, които имат пряко значение  за налагането на санкции, но те не могат да се обжалват по никакъв начин, тъй като бенефициентите не знаят нито реда, по който се съставят, нито времето и мястото на съставяне.

 

Така се получава и голяма разлика по отношение на проверките на място от Техническия инспекторат /които са в присъствието на бенефициента, могат да се обжалват и в много случаи неспазването на определено изискване води само до определен % санкция/ и теренните проверки /извършвани без знанието на бенефициента, без възможност за оспорване и винаги водещи до 100 % санкция върху изключената от допустимия слой площ/.

 

По отношение на Наредба 1 за прилагане на правилата на биологично производство на растения, животни и аквакултури, растителни, животински продукти, продукти от аквакултури и храни, тяхното етикетиране и контрола върху производството и етикетирането предлагаме да се възстанови участието на заинтересовани страни от неправителствения сектор в Комисията по биологично земеделие (като сдружения на биопроизводители, на биотърговци, консултанти по биоземеделие).

 

От асоциацията настояват да се създаде консултативен орган, пред който да се поставят всички проблеми, свързани с развитието на биологичното земеделие и производството на биопродукти и да се търсят начини за решение на тези проблеми.

 

На първо време тази функция би могла да изпълнява тази комисия. По-нататък може да се търси и друго решение за създаване на орган, отговорен за развитието на биоземеделието и производството на биохрани, с участието на широк кръг заинтересовани страни, прилагайки опита на други европейски страни.

 

Биопроизводители се противопоставят на решението 2014 г. да бъде нулева за подпомагане на сектора
7257
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
35% увеличение на биологичните площи в страната за година
С общо 410 млн. евро ще бъдат подпомогнати биопроизводителите до 2027 г.
Необходимо е обаче одобрението на министерския съвет
Планират подпомагане на биопроизводителите за участие в международни изложения
В поредно припяване на рефрена за коня и зелената трева
Целенасочена подкрепа за биопроизводството ще има през Стратегическия план
Албена Симеонова пред Синор.бг
По-висок бюджет за биопроизводство и спешна помощ за оранжерийните производители, настояват от асоциация „Биопродукти”
В срок от 15 дни след настъпването на промяната
Биопроизводителите на Екогрупо да уведомят ДФЗ за избора на нов контролен орган
Над 42 млн. лева са преведени на биопроизводителите за Кампания 2020
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини