Начало » Пазари » Животинска продукция
12.08.2024 г.

В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“

Нормативни промени
В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“

Снимка: sinor.bg

В продължение на месец, до 9 септември т.г. производителите на млечни продукти по българския държавен стандарт (БДС) трябва да дадат предложения за по проектопромените на наредба 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Изискванията се прилагат и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, както и за храни, предлагани в извънучилищни педагогически заведения за деца. До 6 месеца след влизането в сила на тези промени договорите за доставки в училищата трябва да се преподпишат.

Наредбата от 2021 г. предвижда киселото мляко, което се предлага в тези обекти, да е произведено в съответствие със стандарт БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“, а сиренето, което се предлага в тях, да е в съответствие със стандарт БДС 15:2010 „Българско бяло саламурено сирене“. През 2023 г. Европейската комисия вписа „Българското кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako“ в европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания (ЗНП). Затова и със сегашните изменения на Наредба 2 се предвижда киселото мляко и сиренето, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, да бъдат със ЗНП „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“.

Мотивът е, че сиренето и млякото като ЗНП се произвежда при строго спазване на спецификацията им, което е обект на контрол от сертифициращи фирми. Включването на млечни продукти със ЗНП в менюто на децата в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения ще осигури предлагане в тези обекти на сертифицирани храни с гарантирано високо качество, съгласно спецификациите им, които предвиждат тези продукти да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в Република България, четем в мотивите на този проект.

Според двата български стандарта обаче БДС № 12:2010 и БДС № 15:2010, които са в сила в момента, освен българско мляко е допустимо да се влага и чужда суровина. Докато при защитените наименования за произход всички суровини трябва да са български - от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин от една страна ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители.

От МЗХ съобщават, че мандрите с издадени Удостоверения за производство на кисело мляко по БДС са 52 и от тях към началото на юли 2024 г. 20 предприятия са предприели действия за производство на ЗНП „Българско кисело мляко“. Част от тях вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, а други са в процедура.

Общият брой мандри с издадени Удостоверения за производство на българско бяло саламурено сирене по БДС са 46. Към началото на юли 2024 г., млекопреработвателните фирми, които искат да произвеждат „Българско бяло саламурено сирене“ като защитено наименование, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, а други са в процедура, са 19.

В същото време, за да се разграничи определението българско в БДС и в защитеното наименования за произход, където то задължително трябва остане, освен промените в наредба Министерството на земеделието и храните е заявило искане пред Българския институт за стандартизация (БИС) за изменение на наименованието на двата стандарта - БДС 12:2010 и БДС 15:2010 - с премахване на думата „българско“ в тях, с оглед избягване на противоречието между двата стандарта и защитените наименования за произход.

В преходните и заключителни разпоредби на проекта е предвидено, че в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения може да продължи да се предлага кисело мляко, произведено в съответствие със стандарт БДС 12:2010 и сирене, произведено в съответствие със стандарт БДС 15:2010 до изчерпване на количествата.

Сключените преди влизането в сила на тази наредба договори за доставка на храни в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, се привежда да се преподпишат с изискванията на наредбата в 6-месечен срок от нейното влизане в сила. Самата наредба ще влбезе в сила 14 дни сме обнародването й в „Държавен вестник“.

В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“
4626
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната
Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
БАБХ: 12 000 т. имитиращи продукти са произведени, а не консумирани у нас за 2023 г.
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини