Начало » Пазари » Животинска продукция

В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“

Нормативни промени
Синор.БГ / 12.08.2024 г.
В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“

Снимка: sinor.bg

В продължение на месец, до 9 септември т.г. производителите на млечни продукти по българския държавен стандарт (БДС) трябва да дадат предложения за по проектопромените на наредба 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Изискванията се прилагат и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, както и за храни, предлагани в извънучилищни педагогически заведения за деца. До 6 месеца след влизането в сила на тези промени договорите за доставки в училищата трябва да се преподпишат.

Наредбата от 2021 г. предвижда киселото мляко, което се предлага в тези обекти, да е произведено в съответствие със стандарт БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“, а сиренето, което се предлага в тях, да е в съответствие със стандарт БДС 15:2010 „Българско бяло саламурено сирене“. През 2023 г. Европейската комисия вписа „Българското кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako“ в европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания (ЗНП). Затова и със сегашните изменения на Наредба 2 се предвижда киселото мляко и сиренето, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, да бъдат със ЗНП „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“.

Мотивът е, че сиренето и млякото като ЗНП се произвежда при строго спазване на спецификацията им, което е обект на контрол от сертифициращи фирми. Включването на млечни продукти със ЗНП в менюто на децата в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения ще осигури предлагане в тези обекти на сертифицирани храни с гарантирано високо качество, съгласно спецификациите им, които предвиждат тези продукти да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в Република България, четем в мотивите на този проект.

Според двата български стандарта обаче БДС № 12:2010 и БДС № 15:2010, които са в сила в момента, освен българско мляко е допустимо да се влага и чужда суровина. Докато при защитените наименования за произход всички суровини трябва да са български - от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин от една страна ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители.

От МЗХ съобщават, че мандрите с издадени Удостоверения за производство на кисело мляко по БДС са 52 и от тях към началото на юли 2024 г. 20 предприятия са предприели действия за производство на ЗНП „Българско кисело мляко“. Част от тях вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, а други са в процедура.

Общият брой мандри с издадени Удостоверения за производство на българско бяло саламурено сирене по БДС са 46. Към началото на юли 2024 г., млекопреработвателните фирми, които искат да произвеждат „Българско бяло саламурено сирене“ като защитено наименование, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, а други са в процедура, са 19.

В същото време, за да се разграничи определението българско в БДС и в защитеното наименования за произход, където то задължително трябва остане, освен промените в наредба Министерството на земеделието и храните е заявило искане пред Българския институт за стандартизация (БИС) за изменение на наименованието на двата стандарта - БДС 12:2010 и БДС 15:2010 - с премахване на думата „българско“ в тях, с оглед избягване на противоречието между двата стандарта и защитените наименования за произход.

В преходните и заключителни разпоредби на проекта е предвидено, че в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения може да продължи да се предлага кисело мляко, произведено в съответствие със стандарт БДС 12:2010 и сирене, произведено в съответствие със стандарт БДС 15:2010 до изчерпване на количествата.

Сключените преди влизането в сила на тази наредба договори за доставка на храни в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, се привежда да се преподпишат с изискванията на наредбата в 6-месечен срок от нейното влизане в сила. Самата наредба ще влбезе в сила 14 дни сме обнародването й в „Държавен вестник“.

В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“
12672
 

Последни материали
Виж
Въпреки това закупеното количество е с 50 на сто над планираното
Фуражната царевица поскъпна значително на търга в Иран
Мнението на бранша
Ваксинацията на овцете ще фалира и фермери, и преработватели, алармират бизнесмени
Предвидени са предпазни клаузи
ЕС премахва митата за сливи, грозде и още 5 храни от Молдова
Допълват Закона за здравето
БАБХ ще поддържа списък на хранителните фирми, които работят с райски газ
Помощта е 16 лв. за животно
Компенсират овцевъдите в 4 области със затворени заради шарката стада
Тема с продължение трета част
Екосхемите с най-голям ръст през 2024: зелено торене и намалени пестициди
Свързани материали
Виж
Италия е водещ износител на сирене от Европейския съюз
Пазители на традициите
Сирене в стомна и крутмач – възродени от семейна ферма от Хасковско
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Географски означения позволяват да се добавя стойност по цялата верига на доставки
Млечния сектор на Италия продължава да расте
Кампания „Най-богатата страна в света“
Испания присъди наградити за най-добрите сирена за 2025
Възбранени са над шест тона храни с неизяснен произход
Разкриха незаконен обект за съхранение и преопаковане на млечни продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини