Италия потвърждава безспорното си лидерство в млечния сектор, превръщайки се във водещ износител на Европейския съюз по обем, похвалиха се от Министерството на земеделието, продоволствения суверенитет и горите на страната. Според данни на Европейската комисия, публикувани от Assolatte, през първата половина на 2025 г. износът на италианско сирене достигна 97 663 тона, което се равнява на 968,2 милиона евро, което е с 5% повече в сравнение със същия период на миналата година. Този резултат демонстрира способността на местната млечна индустрия да популяризира своите високи постижения, засилвайки ролята на селскостопанските хранителни продукти „Произведено в Италия“ в световен мащаб.
Особено значимо е положителното представяне на стратегически неевропейски пазари като Обединеното кралство, Канада, Южна Корея, Саудитска Арабия и Австралия, където търсенето на италиански сирена нараства, потвърждавайки тези продукти като синоним на качество и автентичност.
Министърът на земеделието, продоволствения суверенитет и горите Франческо Лолобриджида обяви „Италианските сирена представляват не само гастрономическо превъзходство, но и неразделна част от нашата култура и нашия регион. Като правителство на Мелони, ние ще продължим да подкрепяме и насърчаваме този стратегически сектор, за да може той да расте допълнително и да консолидира ролята на Италия като лидер в европейския агрохранително-вкусови сектор.“