Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.07.2024 г.

По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества

Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества

Снимка: sinor.bg

Краставиците си обичат водата и нужните им количества хранителни вещества. При недостиг плодовете стават горчиви, деформирани, разболяват се от върхово гниене и други болести, а реколтата остава оскъдна. Затова е важно да разякним ролята на хранителните вещества.

За краставиците е важно, че това зеленчуците, “алчни за храна”. Нуждаят се от достатъчни нива на азот, фосфор и калий, а също от някои допълнителни микроелементи – предимно калций и магнезий.

Азотът е необходим за интензивно вегетативно развитие на листата маса, както и за общото здраве на растенията. Фосфорът има решаващо значение за развитието на кореновата система, активен цъфтеж, ефективно формиране на завръзи и израставане на плодовете. Калият е жизнено важен за регулиране нивата на вода и устойчивост на болести, повишава способността на растенията да противостоят на стреса и патогените, да поддържат тургорното налягане, осигурява пълноценно развитие и качество на плодовете.

Калцият е необходим за якостта на клетъчните стени и профилактика на заболяванията, поддържа структурната цялост на плодовете, намалява риска от заболяване, каквото е върховото гниене, подобрява качеството и сроковете за съхранение.

Магнезият е необходим за фотосинтезата и синтеза на хлорофил, способства за предаването на енергия в растенията, за ефективно свързване на въглерода, оптимално развитие и плододаване.

Как да определим от какви хранителни вещества се нуждаят краставиците?

Умението да отличаваме дефицита на различни хранителни вещества от болестите или стреса, предизвикан от капризите на времето, е много необходимо и полезно, а листата могат да бъдат индикатор за това.

При дефицит на азот листата имат бледозелен цвят (обща хлороза) – старите са по-жълти, а младите са по-тъмни. Ако растенията пускат малко или никакви странични разклонения, това подсказва, че още в началото, при засаждането на постоянно място, азотът е бил в недостиг.

Дефицитът на фосфор забавя развитието на растенията. Листата обикновено са тъмнозелени, а обратната им повърхност е сиво-зелена. Когато дефицитът е голям, тогава листата се деформират. Най-често дефицит на фосфор се явява на глинести и силно алкални почви.

Симптомите при калиев дефицит се проявяват във вид на пригор с тъмна пигментация по старите и некротични (мъртва тъкан) по периферията на младите напълно развити листа. Проблемът е разпространен предимно на силно изтощени или песъчливи почви почви и често се бърка със слънчево изгаряне.

Калциевият дефицит при умерен недостиг може и да не се прояви, но в тежки случаи листата по краищата некротират, а на върха на плодовете се появяват кафяви петна, които по-късно загниват – върхово гниене. Проблемът най-често съществува на кисели почви с рН по-малко от 5.

Дефицитът на магнезий се проявява като обща хлороза, при която жилките остават зелени. Листата придобиват изгорял вид, предизвикан от некрозата между жилките. Проблемът възниква най-често на песъчливи почви и при внасяне на високи нива калий.

При дефицит на сяра симптомите са близки с тези на дефицит на азот, но пожълтяването е общо и равномерно. Среща се на всички видове почви.

На стадий разсад краставиците се нуждаят най-много от фосфор за стимулиране на кореновата система. Органичен вариант е костното брашно.

За вегетативното израстване и развитие критичен е азотът. Добро решение за органично подхранване е компостът.

По време на цъфтеж и плододавне се увеличава съдържанието на калий за добро плододаване и качество на плодовете. Най-добър вариант за подхранване е калиев сулфат – 1 супена лъжица на 10 литра вода. Използването на дървесна пепел не е желателно, защото прави почвата алкална, а краставиците обичат слабо кисела.

Най-добър баланс се получва при подхранване с комплексни (NPK) торове, съдържащи и необходимите микроелементи, които удовлетворяват специфичните потребности на растенията. Използването на специални торове за краставици е най-доброто решение, защото се постига балансирано подхранване.

Листното торене позволява бърза корекция на недостига. Специалистите съветват да подхранваме по-често с малки концентрации, защото така хранителните вещества се усвояват най-пълноценно.

По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
5240
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини