Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.06.2024 г.

Причини за опадане на завръзите на краставиците

Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците

Снимка: sinor.bg

Често се случва краставиците да цъфтят обилно, обсипват се с множество завръзи, които съвсем неочаквано престават да растат, пожълтяват, съхнат и бързо опадат. Така за кратко време бъдещата реколта се оказва под заплаха, дори при партенокарпните хибридни сортове.

Какви са причините за опадане на завръзите при краставиците?

Недостиг на хранителни вещества - причините за опадане на завръзите могат да бъдат различни, но много често това се дължи на недостиг на хранителни вещества. При поливане бързо разтворимите форми на азот и калий се отмиват и преминават в по-дълбоките почвени слоеве, а при по-възрастните растения просто запасите се изчерпват. Това се наблюдава най-често при обилно плододаващите сортове и хибриди, както и при партенокарпните. Краставиците са едни от „най-ненаситните“ зеленчукови култури и навременното торене (както органично, така и минерално), е изключително важно за активното им и дългосрочно плододаване. Недостигът на хранителни вещества не позволява на завръзите да се развиват нормално и те опадат.

Подхранването на краставиците (кореново или листно) започва още на етап разсад и продължава до края на плододаването, като могат да се използват органични и минерални торове, а също да се смесват. При калиево гладуване почти всички завръзи опадат.

Подхранване на краставиците е необходимо на всеки 10-12 дни.

Влияние на температурата

Краставиците растат и плододават добре при стабилни температурни условия. До началото на плододаването оптималните температури са 20-24 градуса по Целзий дневни и 17-18 градуса нощни, а в период на активно плододаване и съзряване на плодовете 21-26 градуса дневни и 18-20 градуса нощни.

При ниски температури на въздуха (под 15 градуса) и почвата усвояването на хранителни вещества от кореновата система рязко намалява, растенията гладуват и завръзите опадат.

При високи температури (над 35 градуса) прашецът става стерилен и не настъпва оплождане – пчелоопрашваните сортове и хибриди краставици цъфтят, но не дават плод.

При партенокарпните хибриди резките температурни колебания могат също да бъдат причина за опадане на завръзите.

Недостиг на светлина

Проблемите с плододаването (малко цветове и завръзи и опадането им) често е свързано с недостиг на светлина. Това може да се дължи и на гъсто засаждане или отсъствие на формиране, от което страдат и партенокарпните хибриди краставици.

За добро светяване е прието на 1 квадратен метър да се засаждат 1-2 партенокарпни растения и 2-3 пчелоопрашвани. Правилното и навременно формиране на растенията ще позволи проникването на достатъчно светлина.

Грешки при поливане на краставиците

Недостигът на влага е една от най-честите причини за опадане на завръзите, а спазването на „питейните режими“ е много важно. Количествата вода, от които се нуждаят растенията зависи от фазата на развитие и температурните условия.

В горещо време краставиците трябва да се поливат всеки ден, защото почвата, особено без мулч, изсъхва много бързо. При влажно време се намаляват поливките – излишната влага също се отразява негативно, но и в двата случая завръзите опадат.

Краставиците реагират много добре при използване на отстояла вода с температура 22-25 градуса, а поливането със студена вода на горещата почва неизбежно води до опадане на цветовете и завръзите.

Качеството на опрашване, болестите и вредителите също оказват негативно влияние върху качеството и количеството на реколтата.

Причини за опадане на завръзите на краставиците
3315
 

Последни материали
Виж
Фермери на протест срещу промените в състава на Областна дирекция „Земеделие“ - Ямбол
Статистически институт
С колко се увеличават цените на жилищата в страната
Ограниченията за внос на украински овес в ЕС ще продължат до 5 юни 2025 година
Днес започва авиационно третиране срещу марокански скакалец в област Благоевград
Обществена подкрепа за „Дивата ферма“ с петиция до държавата
На страната обаче ще се наложи да диверсифицира доставките
Над 90 на сто от износа на пчелен мед от Украйна е за ЕС
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Опадат завръзите, цветовете и листата на пипера – причини и отстраняването им
Практика
На кои култури трябва да се премахват първите завръзи
Полезни съвети
Какво да правим, когато доматите цъфтят, но не формират плодове
Прави се през юни
При богата реколта е важно ябълките да се проредят
Практика
При студено и влажно време лозовите завръзи окапват
Полезни съвети
Как да преодолеем проблема със слабата реколта от чушки въпреки многото завръзи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини