Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.07.2018 г.

При студено и влажно време лозовите завръзи окапват

Практика
При студено и влажно време лозовите завръзи окапват

sinor

Лозата е овощна култура, която може да се отглежда при различни климатични условия и на различни почви. Повечето проблеми, които възникват при развитието на гроздето, в това число и изресяването, не се влияят от климатичните условия. Причините за това неприятно явление могат да бъдат различни – естествено окапване, биологични нарушения в строежа на цветовете, по-бързо развитие на надземната маса в ущърб на добивите, недостиг на влага и хранителни вещества, сортови особености и др.

Естественото окапване на завръзите

Масовото опадане на завръзите като правило става седмица след  завършване на цъфтежа. За този период те са се развили до големина 3-5 сантиметра. Нерядко се наблюдава изхвърляне на цветовете преди формиране на завръзите.

Често окапването на бутоните, завръзите или цветовете няма катастрофално значение за добивите, а по-скоро това е един естествен проблем за регулиране на натоварването, който се осъществява от самото растение.

По-иначе казано, самите лозови растения определят,  какво количество завръзи могат да отгледат, без ущърб за тях, а останалите изхвърлят. Затова, този факт, не бива да буди тревога.

Биологични нарушения в строежа на цветовете

Биологичните нарушения при лозята се дължат на различни причини. Най-често  това са вирусни инфекции, които водят до нарушения на проводящата система и осуетяват придвижването на хранителните вещества. Това пречи на образуване на цветове и завръзи.

Цветовете имат уродлив вид, а органите им, предназначени за производството на цветен прашец и опрашване на плодниците стават недееспособни. Наблюдава се пълно отсъствие на опрашване и изхвърляне на завръзите.

Лечението на вирусните инфекции е много сложно, а по-често невъзможно. Затова изкореняването е единствената мярка, а засаждането на нови растения на това място е нежелателно, защото вирусите се запазват в почвата до седем години.

Най често срещаните вирусни болести са късовъзлието, листното завиване, набраздяване на дървесината, инфекциозната и неинфекциозна хлороза.

Не съществуват препарати за борба и за да се предотвратят заболяванията е наложителна профилактика и използването на здрав посадъчен материал.

Болести и вредители

Лозовите растения, както всички други, често страдат от вредители и болести. Борбата с вредителите се води с инсектициди, а при болестите - с фунгициди.

Най-често срещани болести са различни видове петнистост, оидиум, брашнеста мана и сиво гниене.

От вредителите най-често се срещат – различни видове акари, лозова листозавивачка, сива педомерка и гроздов молец.

Всяка една болест и неприятел може да предизвика опадане на завръзите на различни етапи, защото отслабват имунитета на растенията  и нарушават обмяната на веществата.

Много бързо развитие на надземната маса

Това явление се наблюдава, когато в почвата има прекалено много влага,  хранителни вещества и умерена топлина. Тогава предимно младите растения губят сили да развиват вегетативна маса, а теоретически могат да дават плод.

Недостиг на влага в почвата

Недостигът на влага в почвата особено по време на цъфтеж, формиране на завръзите и тяхното развитие е главна причина за опадането им, при това на много значителна част – понякога до 80%. За да се  избегне това, лозите трябва да се напояват. По време на цъфтеж не е желателно напояването да се извършва чрез дъждуване.

Липса на хранителни вещества

За отстраняване на тази причина е добре да се знае състава на почвата. Препоръчително е пролетно торене с добре угнил оборски тор преди цъфтеж, пръскане по време на цъфтеж с комплексен тор и торене с калиев сулфат след цъфтеж.

Излишък на хранителни вещества

Наличието на излишни количества азот се отразява негативно на формирането и развитието на завръзите, защото силите са насочени към формирането на вегетативна маса.

Отстраняването на този проблем е много сложно, а понякога невъзможно, защото единствен изход е неутрализиране чрез промиване на почвата или внасяне на необходимите количества фосфорни и калиеви торове.

Сортови особености

Пълно или частично окапване на цветните бутони, цветовете или завръзите се наблюдават при сортовете „Мискет хамбургски“, „Червен мискет“, „Мискет врачански“ и „Ркацители“.

Често се наблюдават малък брой нормално оплодени зърна а останалите  са дребни и неоплодени. Явлението се нарича мелирандаж. Наблюдава се при „Царица“, „Болгар“ и „Кардинал“.

Буйният растеж може да причини изгубване на цветните бутони, а растящата реса се превръща в мустак – нарича се източване. Най-често се среща при „Италия“, „Болгар“ и „Шасла доре“.

Студено и влажно, или сухо и топло време

Наблюдава се окапване на цветовете, а по-често на завръзите. Препоръчва се пръскане с разтвор от 1 суп. лъжица урея, 1 суп. лъжица борна киселина 1 суп. лъжица железен сулфат и 1/3 чаена лъжичка лимонена киселина, разтворени в 10 литра вода.

При студено и влажно време лозовите завръзи окапват
22367
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
От днес
Лозари и винари могат да подават електронни заявления за авансово плащане по Стратегическия план
Лозарите с насаждения от сортовете на ИЛВ - Плевен могат да регистрират вината си като сортови!
Бюджетът на помощта за 2024 г. е до 5 000 000 лв.
Разработена е национална програма от мерки за контрол на вредители по винени лозя
ДФЗ отговаря за читателите на синор.бг
Два пъти повече лозари искат помощ за застраховане на реколтата през 2024 г.
В БАН започнаха нов проект с приложение в биоземеделието
Търси се диалог с финансовото министерство
Чорбаджийски: С наредбата за стоките с фискален риск не е спазено еврозаконодателството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини