Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.07.2018 г.

При студено и влажно време лозовите завръзи окапват

Практика
При студено и влажно време лозовите завръзи окапват

sinor

Лозата е овощна култура, която може да се отглежда при различни климатични условия и на различни почви. Повечето проблеми, които възникват при развитието на гроздето, в това число и изресяването, не се влияят от климатичните условия. Причините за това неприятно явление могат да бъдат различни – естествено окапване, биологични нарушения в строежа на цветовете, по-бързо развитие на надземната маса в ущърб на добивите, недостиг на влага и хранителни вещества, сортови особености и др.

Естественото окапване на завръзите

Масовото опадане на завръзите като правило става седмица след  завършване на цъфтежа. За този период те са се развили до големина 3-5 сантиметра. Нерядко се наблюдава изхвърляне на цветовете преди формиране на завръзите.

Често окапването на бутоните, завръзите или цветовете няма катастрофално значение за добивите, а по-скоро това е един естествен проблем за регулиране на натоварването, който се осъществява от самото растение.

По-иначе казано, самите лозови растения определят,  какво количество завръзи могат да отгледат, без ущърб за тях, а останалите изхвърлят. Затова, този факт, не бива да буди тревога.

Биологични нарушения в строежа на цветовете

Биологичните нарушения при лозята се дължат на различни причини. Най-често  това са вирусни инфекции, които водят до нарушения на проводящата система и осуетяват придвижването на хранителните вещества. Това пречи на образуване на цветове и завръзи.

Цветовете имат уродлив вид, а органите им, предназначени за производството на цветен прашец и опрашване на плодниците стават недееспособни. Наблюдава се пълно отсъствие на опрашване и изхвърляне на завръзите.

Лечението на вирусните инфекции е много сложно, а по-често невъзможно. Затова изкореняването е единствената мярка, а засаждането на нови растения на това място е нежелателно, защото вирусите се запазват в почвата до седем години.

Най често срещаните вирусни болести са късовъзлието, листното завиване, набраздяване на дървесината, инфекциозната и неинфекциозна хлороза.

Не съществуват препарати за борба и за да се предотвратят заболяванията е наложителна профилактика и използването на здрав посадъчен материал.

Болести и вредители

Лозовите растения, както всички други, често страдат от вредители и болести. Борбата с вредителите се води с инсектициди, а при болестите - с фунгициди.

Най-често срещани болести са различни видове петнистост, оидиум, брашнеста мана и сиво гниене.

От вредителите най-често се срещат – различни видове акари, лозова листозавивачка, сива педомерка и гроздов молец.

Всяка една болест и неприятел може да предизвика опадане на завръзите на различни етапи, защото отслабват имунитета на растенията  и нарушават обмяната на веществата.

Много бързо развитие на надземната маса

Това явление се наблюдава, когато в почвата има прекалено много влага,  хранителни вещества и умерена топлина. Тогава предимно младите растения губят сили да развиват вегетативна маса, а теоретически могат да дават плод.

Недостиг на влага в почвата

Недостигът на влага в почвата особено по време на цъфтеж, формиране на завръзите и тяхното развитие е главна причина за опадането им, при това на много значителна част – понякога до 80%. За да се  избегне това, лозите трябва да се напояват. По време на цъфтеж не е желателно напояването да се извършва чрез дъждуване.

Липса на хранителни вещества

За отстраняване на тази причина е добре да се знае състава на почвата. Препоръчително е пролетно торене с добре угнил оборски тор преди цъфтеж, пръскане по време на цъфтеж с комплексен тор и торене с калиев сулфат след цъфтеж.

Излишък на хранителни вещества

Наличието на излишни количества азот се отразява негативно на формирането и развитието на завръзите, защото силите са насочени към формирането на вегетативна маса.

Отстраняването на този проблем е много сложно, а понякога невъзможно, защото единствен изход е неутрализиране чрез промиване на почвата или внасяне на необходимите количества фосфорни и калиеви торове.

Сортови особености

Пълно или частично окапване на цветните бутони, цветовете или завръзите се наблюдават при сортовете „Мискет хамбургски“, „Червен мискет“, „Мискет врачански“ и „Ркацители“.

Често се наблюдават малък брой нормално оплодени зърна а останалите  са дребни и неоплодени. Явлението се нарича мелирандаж. Наблюдава се при „Царица“, „Болгар“ и „Кардинал“.

Буйният растеж може да причини изгубване на цветните бутони, а растящата реса се превръща в мустак – нарича се източване. Най-често се среща при „Италия“, „Болгар“ и „Шасла доре“.

Студено и влажно, или сухо и топло време

Наблюдава се окапване на цветовете, а по-често на завръзите. Препоръчва се пръскане с разтвор от 1 суп. лъжица урея, 1 суп. лъжица борна киселина 1 суп. лъжица железен сулфат и 1/3 чаена лъжичка лимонена киселина, разтворени в 10 литра вода.

При студено и влажно време лозовите завръзи окапват
21226
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
В Сандански ще представят добри земеделски практики в лозарството и винарството
Министър Вътев ще посети райони с добри примери в земеделието
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
През този сезон наличието на трихинела при диви свине е голяма
БАБХ моли ловците да не подценяват трихинелозата
Иззети са останалите 30 килограма термично непреработени продукти
Лекуват от трихинелоза над 30 души, яли неизследвано месо от диво прасе
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини