Начало » Новини » Страната
07.06.2024 г.

Лабораторни анализи показват, че водата по Черноморието е чиста

Преди сезона
Лабораторни анализи показват, че водата по Черноморието е чиста

Снимка: МОСВ

Трима министри – на здравеопазването Галя Кондева, на околната среда Петър Димитров и на туризма Евтим Милошев, са направили визита, свързана с окончателните проверки за състоянието на черноморската вода край Варна. Министър Петър Димитров е обяснил, че за инспекциите неслучайно е избран плажът Шкорпиловци, защото там „две зони - зона за къпане и крайбрежни морски води. Колегите от РЗИ вземат проби от зоната за къпане, а ние вземаме проби от зауствани води по крайбрежието“.

Целта е непрекъснато да се следят не само показателите за качество на водата, но и за незаконни зауствания в морето и ако бъдат открити такива, веднага се вземат мерки. Пробонабиранията от крайбрежните морски води се извършват от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория – Варна“ към Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ – Варна. Направените пробовземания на плаж Шкорпиловци са втори за деня, предварително бяха взети проби и от плаж Болата. Пробонабиранията ще продължат, като за днес и утре е предвидено да бъдат направени 20.

На Шкорпиловци са направени и експресни анализи на водата. Резултатите от полевото изследване по показатели Ph, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород и соленост на водата, които станаха ясни в рамките на минути, недвусмислено показват, че показателите са изцяло в нормите за качество. Резултатите от физико-химичният анализ ще бъдат готови и оповестени до 24 часа за някои от показателите, а за други – до 5 дни.

Съвместната проверка за качеството на морските води в началото на летния туристически сезон се прави една година след взрива на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, когато трябваше да бъде опровергана тиражираната недостоверна информация за опасения от замърсяване и по нашето Черноморие.

След взривяването на украинския язовир „Нова Коховка“ МОСВ направи много сериозна програма за мониторинг, която се съгласува с всички институции, припомни министър Димитров. „Всеки ден наблюдавахме вероятни причинители на замърсяване по модел, който показваше къде бихме могли да очакваме и дали изобщо можем да очакваме замърсяване. От Военноморското училище във Варна следяха със сателит обстановката. Наситихме пунктовете за мониторинг на много повече места, като вече се следеше и за плаващи замърсители, които така и не бяха констатирани“, каза министър Димитров.

„Затова днес заставаме трима министри, за да отправим посланието си, че морето ни е прекрасно, водата е чиста и гостите са добре дошли на нашето Черноморие“, посочи министърът на туризма Евтим Милошев, като подчерта, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове.

Галя Кондева допълни, че регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели. Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ във Варна Явор Димитров потвърди, че на територията ѝ до момента не са констатирани незаконни зауствания в морето.

Лабораторни анализи показват, че водата по Черноморието е чиста
1170
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Ползите от земните червеи – „миньорите“ в почвата
За летните почивки
Условия за къмпингуване по Черноморието ни не отстъпват на европейските стандарти
Черно море
Отпада забраната за улов на бели пясъчни миди
Украинските власти са решили и проблема с фиктивните фирми
Одеса е изнесла над 6 милиона тона зърно по новия черноморски коридор
Лек напредък
Откриха нови надлези по ж.п. линията Пловдив-Бургас
ЕК прие предложение за риболова в Черно море за 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини