Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.07.2024 г.

Ползите от земните червеи – „миньорите“ в почвата

Съвети за градинря
Ползите от земните червеи – „миньорите“ в почвата

Снимка: sinor.bg

Известно е, че червеите подобряват физичните, химичните и биологични свойства на почвата, повишавайки нейното плодородие. Световният опит от последните десетилетия показва, че именно те създават „жива“ земя, сравнима с чернозема. Не можем да намерим по-добър помощник от тях – те са истински архитекти на плодородието.

През 19 век земните червеи са смятани за вредители, а сега те са наши помощници. Тежките машини, интензивната обработка на почвата и широкото използване на пестициди рязко са намалили популацията им. Установено е, че тяхното количество, биомаса и разнообразие са важен критерий за плодородието. Червеите повишават също устойчивостта и подобряват адаптацията на културите към изменението на климата.

Какви почви предпочитат червеите?

Червеите са “миньорите” на почвата и колкото условията са по-благоприятни, толкова количеството им и разнообразието в почвата ще бъде по-голямо. Песъчливо-глинестите и глинесто-песъчливите почви са добри за развитието им, докато те избягват сухите песъчливи и тежките глинести почви. Само редки видове, които са се приспособили към неблагоприятните условия, успяват да оцелеят в киселите торфища.

Как влияе климата на развитието им?

Земните червеи не могат сами да регулират телесната си температура и когато е много сухо и горещо, те отиват в по-дълбоките почвени слоеве за летен сън. При по-ниски температури се преместват в места, които не замръзват и метаболизмът им се забавя до минимум. В зимните дни, когато почвата не е замръзнала, червеите могат да се събудят и да се преместят към повърхността. Най-активни са през пролетта и есента. Това се дължи на факта, че не могат да понасят суша. Всеки ден червеите губят до 20% от телесното си тегло под формата на слуз и секрети. Следователно те се нуждаят от влага, за да останат живи.

Как се размножават?

Земните червеи са хермафродити и полово зрелите индивиди могат да бъдат идентифицирани по “гениталния пояс”, обхващащ тялото им. Пикът на размножаващата им активност е през март-април и септември-октомври. Почвените червеи се хранят предимно с растителни остатъци. Те натикват органичната материя в своите тунели, където се усвоява първо от почвените микроорганизми, а след това се хранят с нея. Червеите нямат зъби и не могат да ядат корени и надземни части на растенията директно.

С какво и как можем да подпомогнем активното развитие на почвените червеи?

Оптималните условия за активно развитие на почвените червеи са: аерирана и рохкава почва, разнообразни култури, сеитбообращение с включени сидерати, както и разнообразие от растителни остатъци.

Плуговете и бързо въртящите се дискове причиняват голяма вреда – от 25% до 70% от земните червеи умират при механизираната обработка на почвата. Влияние оказва видът и количеството на внесените торове. Леко изгнилият компост е по-добър за развитието им от вече зрелия. Пресният оборски тор, богат на амоняк, е токсичен за земните червеи. Високата киселинност на почвата (рН под 5,5) също е вредна.

Различните пестициди (включително тези за третиране на семената), както и минералните торове повишават смъртността и намаляват плодовитостта на червеите.

Какви са ползите от земните червеи?

Предимствата от наличието на червеи в почвата са много. Проходите им увеличават количеството на микропорите и по този начин осигуряват добра аерация и дренаж на почвата.

Повече от 90% от местата, където червеите отлагат своите богати на хранителни вещества отпадъци, са пълни с корени на растения. Това им осигурява благоприятна среда за растеж и развитие. Вертикалните проходи често достигат на дълбочина 3-6 м.

Усвоявайки мъртвата органична материя, червеите обогатяват почвата с микроелементи. Те произвеждат между 40 и 60 тона екскременти на един хектар всяка година. Техните твърди изпражнения съдържат средно 5 пъти повече азот, 7 пъти повече фосфор и 11 пъти повече калий, отколкото в обикновената почва.

Можем да кажем, че земните червеи обновяват почвата, като пренасят хранителни вещества от долните дълбоки слоеве към горните. По този начин те подобряват и структурата, като правят тежката почва по-рохкава, а песъчливата по-свързана.

Червеите, влачещи падналите листа в почвата, ускоряват разграждането на листните патогени, включително зимните стадии на гъбичките (дори тези, причиняващи струпясването по ябълката). Те помагат и в борбата с почвените вредители, подобрявайки растежа и възпроизводството на полезната почвена биота.

Почвените червеи са не само полезни, но и в много отношения незаменими помощници.

Ползите от земните червеи – „миньорите“ в почвата
3066
 

Последни материали
Виж
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Позиция на браншовата камара
Производителите на плодове и зеленчуци ще протестират при 4-то отлагане на украинската помощ
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 4-10 октомври 2024 година
Повсеместни обилни валежи ще продължат да подобряват запасите от влага в почвата
Дългосрочно
В Украйна вървят търгове за 14-годишно ползване на държавни земи
Свързани материали
Виж
Особености
Трябва ли да премахваме надземните части на картофите и кога?
Втора част
Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие
Спътникови данни
Една трета от подземните води на планетата са почти изчерпани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини