Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.05.2024 г.

Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място

Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място

Засаждането на разсада на постоянно място е сериозно изпитание и труден тест за него. В зависимост от външните прояви на растенията трябва да разберем за проблемите, които възникват. Не бива да забравяме, че някои култури имат повишена чувствителност към пресаждане.

Разсадът увяхва след засаждане

Увяхването на листата след засаждане е нормално явление. Колкото и внимателно да извършваме тази операция, част от корените все пак ще пострадат. Освен това промените в температурата, влажността на въздуха и почвата – всичко това се отразява на състоянието му по различен начин. В рамките на 5-14 дни разсадът не може да абсорбира добре влагата, а това е сериозна причина за увяхването. Ако проблемът е много сериозен, а температурите и интензивността на слънцето са високи, тогава трябва да прибегнем до подходящо засенчване и да поливаме регулярно.

Преполиването също може да се отрази негативно на разсада, защото това ще лиши корените от въздух и ще предизвика допълнителни проблеми.

Пожълтяване на разсада след засаждане

Причините за пожълтяването могат да бъдат различни – много силна осветеност, излишък от азот (най-често се дължи на прекаляване с органични вещества), неправилно поливане или висока киселинност на почвата. Важно е да установим причината и тогава да предприемем действия. Ситуацията може да бъде частично коригирана, ако засенчваме разсада след засаждане (в часовете на интензивно слънцегреене) и го закалим предварително.

Друга възможност е да се използват стимулатори за повишаване на имунитета на растенията (Epin-Exstra или друг), като се пръскат, а поливането веднъж седмично с топла вода също стимулира адаптирането им.

Опадане на листата на разсада след засаждане

Опадането на долните листа е нормален процес. Ако котиледоните и първата двойка същински листа са опадали – няма нищо страшно, но ако и други започнат да падат, тогава трябва да се вземат спешни мерки. Най-вероятно това се дължи на наличието на патогени в почвата или вредители.

Опадане на цветовете на разсада

Обикновено разсадът се засажда на постоянно място преди цъфтежа, но ако сме се забавили по някакви причини и вече са се появили цветове, тогава трябва да засаждаме спешно. Някои от тях може да опадат, но използването на препарати за коренообразуване и за повишаване на имунитета ще подобрят състоянието на растенията и те ще запазят цветовете.

Разсадът променя цвета си след засаждане

Промяната на цвета на листата на разсада (виолетово, сиво, жълто, бяло и др.) показва недостиг на хранителни вещества. Най-често това са азот, фосфор и калий, но могат да бъдат и микроелементи. В тези случаи подхранването с комплексни торове е най-удачно.

Промяната на цвета може да сигнализира за наличие на вредители и увреждане на листата: акари – появата на кафяви петна и изсъхване на листата, трипси – бели петна, жълти – белокрилка. След установяване на причинителя се използва подходящ препарат.

 

Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
3635
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини