Начало » Новини » Света
07.04.2024 г.

Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март

Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март

През март храните в световен мащаб поскъпнаха за пръв път от 8 месеца, обявих от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се повиши ск 1,1% спрямо коригирания показател за февруари до 118,3 пункта, но остава със 7,7% под нивото си от март 2023 г. Основната заслуга за поскъпването на е на растителните масла, като цените на млечните и месните продукти също се повишиха.

Подиндексът за цените на зърнените култури през март се понижи с 2,6% спрямо февруари до 110,8 пункта, но остава с 20% под стойността за март миналата година. Пшеницата поевтиня за трети пореден месец на международните пазари заради запазващата се ожесточена конкуренция между износителите от Европейския съюз, от държавите от Черноморския регион и САЩ. Допълнителен натиск върху цените оказаха и отменените покупки на Китай от Австралия и САЩ на фона на големите запаси, както и благопиятните перспективи за реколтата в основни производителки. Цените на царевицата обаче се повишиха през март отчасти заради логистичните затруднения при износа от Украйна при увеличаване на търсенето от Китай, като ръстът им бе сдържан от данните за прибирането на реколтата в Аржентина и Бразилия. При останалите фуражни зърнени култури ечемикът поевтиня, докато соргото поскъпна. Цените на ориза пък се понижиха  1,7% спрямо февруари на-йвече заради слабото търсене за внос на международните пазари.

За поскъпването на храните в света през март допринесоха в най-голяма степен растителните масла, като усреднената стойност на подиндекса за цените им нарасна с 8% спрямо февруари до 130,6 пункта, като това е и най-високото му ниво за последната година. И 4-те масла, използвани за изчислението му, поскъпнаха, като при слънчогледовото и рапичното това се дължи на активизирането на търсенето за внос. При соевото масло цените поеха нагоре, оттласквайки се от многогодишно дъно благодарение на запазващото се силно търсене от сектора на биогоривата най-вече в Бразилия и САЩ. Палмовото масло пък поскъпна благодарение на сезонното свиване на производството в основни страни-производителки на фона на стабилно вътрешно търсене в държавите от югоизточна Азия. Повишаването на цените на суровия петрол също спомогнаха за поскъпването на растителните масла като цяло.

При млечните продукти стойността на подиндекса се повиши с 2,9% през март на месечна база до 124,2 пункта, но въпреки продължаващото им поскъпване за 6-ти пореден месец тя остава с 8,2% под нивото си от март 2023 г. Най-значително бе повишението при цените на сирената заради стабилното търсене за внос от азиатските държави, нарасналите продажби на вътрешните пазари в Западна Европа в навечерието на великденските празници и сезонното свиване на производството в Океания. Маслото също поскъпна въпреки по-слабото търсене от Азия, тъй като запасите в Европа намаляха. Цените на сухото пълномаслено мляко обаче се понижиха рязко след 5-месечен ръст заради намалялото търсене за внос и въпреки сезонното свиване на производството в Океания. Сухото обезмаслено мляко също поевтиня на фона на намалялото търсене от място.

Подиндексът за цените на месните продукти се повиши за втори пореден месец през март, този път с 1,7% спрямо февруари до 113 пункта, като вече е само с 1,5% от нивото си през март миналата година. Птичето месо поскъпна под въздействие на силното търсене от водещи вносители, което се запазва на фона на обилното предлагане, обусловено от намаляването на огнищата на птичи грип в основни страни-производителки. Цените на свинското също се повишиха най-вече благодарение на нарасналото вътрешно търсене в навечерието на Великден в държавите от Западна Европа. Говеждото продължи да поскъпва през март на фона на нарасналите покупки от водещи вносителки. Цените на овчето месо обаче продължиха да се понижават за втори пореден месец най-вече заради нарасналите предлагани количества главно от Австралия, надхвърлящи средните нива за сезона. За пореден месец обаче стойността на подиндекса може да бъде преразгледана заради неполучени навреме данни и използване на прогнозни при изчисляването му.

При захарта обаче след 2-месечен ръст стойността на подиндекса през март се понижи спрямо февруари с 5,4% до 133,1 пункта, но остава с 4,8% над нивото си от март миналата година. Спадът се дължи най-вече на преразглеждането в посока на повишение на прогнозите за производството на захар в Индия през настоящия селскостопански сезон и по-активното темпо на прибиране на реколтата от захарна тръстика в Тайланд. Големите количества захар, изнесени от Бразилия, също натиснаха цените. Техният спад обаче бе ограничен от запазващите се притеснения за последиците от продължителната суша върху реколтата от захарна тръстика в Бразилия, усилила влиянието на сезонните фактори, както и от поскъпването на суровия петрол.  

Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
1269
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини