Начало » Новини » Света
10.03.2024 г.

Поевтиняването на храните в света забавя темпо

Сривът при зърното бе компенсиран от ръст при захарта и млечните продукти
Поевтиняването на храните в света забавя темпо

През февруари храните в световен мащаб са поевтинели за 7-ми пореден месец, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,7% през февруари спрямо преразгледания показател за януари до 117,3 пункта, но вече е с 10,5% под стойността си от февруари 2023 г. Поскъпването на захарта, месните и млечните продукти бе компенсирано с излишък от спада на цените на зърнените култури и растителните масла.

През миналия месец усреднената стойност на подиндекса за зърното се понижи с цели 5% спрямо януари до 113,8 пункта и вече е с 22,4% под показателя за февруари 2023 г., като всички култури, включени в изчисляването му, поевтиняха. Най-силен бе сривът при царевицата, като натиск върху пазара оказаха очакванията за богата реколта в Аржентина и Бразилия, както и конкурентните цени на продукцията от Украйна, която се стреми да използва възможностите, осигурени от безпроблемната работа на морския транспортен коридор. Световните цени на пшеница се понижиха най-вече благодарение на значителното предлагане от Черноморския регион за Европейския съюз. Ечемикът и соргото поевтиняха покрай царевицата и пшеницата, а цените на ориза отстъпиха с 1,6% заради запазващото се слабо тъсене за внос с изключение на Индонезия, докато в основни доставчици започва прибирането на новата реколта.

Подиндексът за цените на растителните масла се понижи с 1,3% през февруари на месечна база, като на годишна вече отстъпва с 11%. Поевтиняха слънчогледовото, соевото и рапичното масло, компенсирайки с излишък повишаването на цените на палмовото масло. Значително понижение бе регистрирано при соевото масло най-вече заради прогнозираната значителна реколта от соя в държавите от Южна Америка на фона на благоприятните метеорологични условия като цяло. Световните цени на слънчогледовото и рапичното масло пък намаляха вследствие на запазващото се значително предлагане за износ. Палмовото масло леко поскъпна под въздействие на сезонното свиване на производството в основни страни-производителки в югоизточна Азия.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на млечните продукти през февруари нарасна с 1,1% спрямо януари до 120 пункта, но остава с 12,4% под показателя за февруари 2023 г. Най-много поскъпна маслото благодарение на силното търсене за внос от азиатските държави и сезонното свиване на производството на мляко в Океания. Междувременно цените на пълномасленото сухо мляко продължиха да се повишават заради увеличаващото се търсене за внос най-вече от Китай, което бе отчасти компенсирано от поевтиняването му в Европейския съюз. Обезмасленото сухо мляко задържа средното ниво цената си, след като поскъпването му в Океания бе напълно компенсирано от поевтиняването в ЕС на фона на слабото търсене за внос заради нарасналите разходи и забавения превоз, предизвикани от напрежението в Червено море. Цените на сирената в световен мащаб също се повишиха леко заради активното търсене от Азия на фона на спада на запасите в ЕС.

След 7 месеца на постоянен спад, през февруари средната стойност на подиндекса за месните продукти се повиши с 1,8% спрямо януари до 112,4 пункта, но остава с 0,8% под нивото си от февруари 2023 г. В най-голяма степен се повишиха цените на птичето и говеждото месо благодарение на увеличеното търсене от основни държави-вносителки. При говеждото поскъпването е следствие от по-слабото от очакваното предлагане от Австралия, където проливните дъждове доведоха до накъсване на веригите за доставки на добитък в основни производствени региони. Цените на свинското месо също се повишиха леко заради нарасналите покупки от Китай и увеличаването на вътрешното търсене в страните от Западна Европа на фона на запазващото се относително слабо ниво на предлагане. Овчето месо обаче поевтиня в световен мащаб заради намаленото търсене за внос в Китай при достигнатите рекордни нива на производството му вследствие на възстановяването на поголовието в Австралия. За пореден път обаче стойността на подиндекса може да бъде преразгледана заради неполучени навреме данни и използване на прогнозни при изчисляването му.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на захарта се повиши за втори пореден месец през февруари – с 3,2% спрямо януари до 140,8 пункта, като вече е с 12,5% над показателя за февруари миналата година. Освен сезонните фактори за повишаването на световните цени на захарта съдействаха запазващите се притеснения за перспективите за реколтата в Бразилия през настоящия сезон, влошени вследствие на продържителния период с нива на валежи под средните. Поскъпването бе подпомогнато и от прогнозите за вероятен спад в реколтите и в Тайланд и Индия. Повишението на цените обаче бе сдържано от падналите по-обилни валежи в Бразилия в края на февруари и от обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар.

Поевтиняването на храните в света забавя темпо
1952
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини