Начало » Новини » Страната
19.03.2024 г.

Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C

Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C

Месечните доклади на Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз и на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) потвърждават изключителната температурна тенденция, започнала в средата на 2023 г. - най-топлата година в историята.

Докладът на WMO за състоянието на глобалния климат през 2023 г., който ще бъде публикуван днес 19 март, ще предостави подробна информация за водещите показатели и въздействия на изменението на климата през миналата година.

Месецът като цяло е бил с 1,77 °C по-топъл от изчислената средна стойност за февруари за периода 1850-1900 г. - прединдустриалния референтен период, според Службата за климатични промени "Коперник", осъществявана от Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози.

Средната глобална температура на морската повърхност над 60° ю.ш. - 60° с.ш. е била 21,06 °C през февруари, което е най-високата стойност за всеки месец в нейния набор от данни ERA5 и е над предишния рекорд от август 2023 г. (20,98 °C).

Средната дневна температура на морската повърхност достигна нов абсолютен максимум от 21,09°C в края на февруари, според набора от данни ERA5. Температурата на морската повърхност се определя за глобалния екстраполярен океан от 60° ю.ш. до 60° с.ш. и се използва като стандартна диагностика за мониторинг на климата.

Ел Ниньо продължи да отслабва в екваториалната част на Тихия океан, но температурата на морския въздух като цяло остана на необичайно високо ниво.

Февруарските температури бяха по-високи от средните в по-голямата част от Арктика, Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Австралия, докато голяма част от Гренландия, Източна Азия и части от Антарктида бяха по-хладни от средното. В Северна Америка, Южна Америка и Европа беше регистриран най-топлият февруари, докато в Африка беше вторият най-топъл, се казва в отделен доклад на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

Обемът на морския лед в световен мащаб е четвъртият най-малък за 46-годишния период. Според NOAA площта на морския лед в Арктика е била малко под средната, докато площта на морския лед в Антарктика е била много под средната (с 370 000 квадратни мили/958 295 квадратни километра), което я нарежда на второ място по големина в историята.

Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
2143
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
2024 г. може да бъде още по-гореща
Световната метеорологична организация: 2023 г. е най-топлата година в историята
Християнски празници
Ако на Игнажден времето е ясно, април ще бъде сух. Ако е облачно – чакайте добра реколта!
В света е регистриран най-топлият октомври
От късния следобед днес
Министерството на външните работи предупреждава за опасно време в Гърция
Земята е преживяла най-горещите три месеца в историята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини