Начало » Новини » Страната
01.03.2024 г.

Честита Баба Марта!

Пролетен празник
Честита Баба Марта!

Снимка: sinor.bg

Нека Баба Марта ви донесе здраве, добри помисли и усмивки! И понеже в българските традиции този празник винаги е бил свързван с началото на пролетта и с новия цикъл в природата, пожелаваме ви 2023 година да бъде плодородна и много по-успешна от миналата!

С древната си обредност празникът на Баба Марта е свързан с езическите земеделски култове към природата, характерни за Балканския полуостров – още от траките и елините досега. Самият обичай с връзване на мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат не само в България, но и в Румъния – мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувка; в Молдова, Албания; Гърция – мартеници се връзват само на ръцете на децата; Северна Македония – сходно с обичаите в България – на всички мъже и жени, както и на животни и дървета. В Сърбия първи март се отбелязва главно от хора с български етнически произход.

По традиция в ранното утро на първи март най-възрастната жена трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан – покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта, и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и обитателите ѝ. На децата, момите и младите булки се връзват усукани бял и червен вълнен конец – мартеница – най-често на ръката; също така мартеници се поставят и на мъжете и възрастните хора.

Младите непременно трябва да излязат навън „да ги види Баба Марта и да се зарадва“, а старите жени не трябва да излизат навън, защото „ще разгневят Баба Марта“. Понякога на малките деца връзват мартеничка докато спят и им казват, че била Баба Марта.

В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и изричане на наричания.

Според традицията мартеница се носи до долитането на щъркелите (или до виждането на тяхно гнездо), което се отъждествява с идването на пролетта. Тогава се сваля и се връзва на цъфнало плодно дърво, за да даде много плодове. В случай, че овошките са вече прецъфтели, обичаят повелява мартеницата да се скрие под скала или голям камък, за да отиде магическата ѝ сила в земята и в природата.

Ритуалното използване на червени или бяло-червени тъкани, ленти, конци, възли или пискюли е засвидетелствано на Балканите, в Мала Азия, Египет и Близкия Изток от античността. В древността червеният цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият – нейният Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността).

Честита Баба Марта!
1546
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Резулатати
БАБХ провери предприятия за производство на сладолед
Над 4 хиляди магазини и складове са проверени
Пет обекта за храни са затворени при проверките за Великден
Народни обичаи
Честита Баба Марта!
Решения на Министерския съвет
Държавно предприятие ще извършва дезинфекцията на ГКПП
Народни обичаи
Честита Баба Марта!
Празници
Честита Баба Марта!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини