Начало » Новини » Страната
24.04.2023 г.

Пет обекта за храни са затворени при проверките за Великден

Над 4 хиляди магазини и складове са проверени
Пет обекта за храни са затворени при проверките за Великден

sinor.bg

Във връзка с великденските празници Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 4 046 засилени проверки в обекти, които продават или съхраняват храни. Всички те са извън текущия официалния контрол по хранте и освен в складове на едро инспекциите са проведени в периода от 27 март до 17 април включително в пакетиращи центрове за яйца, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси в цялата страна.

Целта на проверките е да се установи съответствието на производство и търговия на традиционно предлаганите за Великден храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.) плюс боята за яйца. В производствените обекти, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене са се наблюдавали произходът, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, придружаващите документи, наличието на здравна маркировка, включително цветът на маркировката на трупното агнешко месо, наличието на документи за произход и безопасност на храните и др.

Част от проверките са извършени с представители на регионалните подразделения на КЗП, МВР и НАП. При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 24 акта за административно нарушение и 137 предписания.

Изтеглени от мрежата и насочени за унищожаване са 1 406 кг храни от животински произход - заради липса на етикет на български език, с изтекъл срок на годност, без информация върху етикета за произход и срок на годност, без придружаващи документи; 60 броя яйца с изтекъл срок на годност и 200 л сурово мляко с неясен произход. Също така 23,8 кг храни от неживотински произход и 23,38 л плодови сокове без етикет на български език, с изтекъл срок на годност.

Други 36 броя яйца са спрени от реализация и са насочени към доставчика с цел преетикетиране поради липса на информация за клас и код на производителя.

Временно затворени са 5 обекта във Варна, Враца, Кюстендил и София, като нарушенията са лошо хигиенно състояние на обекта, извършване на нерегламентирана дейност и извършване на дейност в нерегистрирани обекти.

На 11 април при извършена съвместна проверка с Министерство на земеделието и НАП на предприятие за месодобив и месопреработка в област Кърджали е установено недоказване на ефективна проследяемост при дистрибуцията на месото и представяне на заблуждаваща информация относно произхода му. В обекта по време на проверката са констатирани налични 32 092 кг замразено агнешко трупно месо от Р Северна Македония.

То е поставено под забрана и са взети проби за микробиологично изследване и доказване на съответствие и безопасност с последващо насочване за преработка. Резултатите не показват наличие на несъответствия. На бизнес оператора е връчено предписание и два акта, и заповед за спиране на дейност внос и дистрибуция на месо от дребни преживни животни (ДПЖ) от трети страни.

Пет обекта за храни са затворени при проверките за Великден
3009

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
БАБХ
Проверките не откриват нарушения по рибните пазари
При съвместни проверки на полицията и горските
Намериха над 20 кубика незаконно добити дърва за огрев в села в Разградско
Контролът обхваща улова, превоза и търговията с риба
ИАРА и БАБХ започват засилени проверки за Никулден
Нормативни промени
Проверките за преходната помощ, заявена преди 2023 г., стават по стария ред
Отчет
Над 232 хил. проверки в горите за деветмесечието на 2023 г.
Проверките са извършени в продължение на 4 месеца в началото на годината
Над 56 тона забранени пестициди са открити у нас, при акции с Европол
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини