Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.02.2024 г.

Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове

Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове

Растенията произвеждат набор от химични вещества, известни като летливи органични съединения (ЛОС), които влияят на взаимодействието им с околната среда. Благодарение на тях, доматите също имат „свой език“, с който съобщават на своите събратя за различни събития, включително заплахата от врагове. В ново изследване учените сравняват способността за общуване между директните и съвременните хибридни сортове домати при атака от гъсеници.

Миризмата на окосена трева е един от характерните аромати на пролетта и лятото, но същевременно е един пример за начините, по които растенията сигнализират за нараняване. Тъй като представителите на растителното царство не могат да избягат от опасност, те са се научили да комуникират помежду си, използвайки химични сигнали. Растенията използват летливите органични съединения по различни причини: да подпомогнат подготовката на собствената си защита или да привлекат почвени микроби, които са полезни за растежа им. Например, когато гъсеници гризат листата на един домат, той веднага информира другите домати за опасността.

Изучаването на факторите, влияещи върху емисиите на летливи органични съединения, е от ключово значение за разбирането за здравето на растенията. В миналото са били събрани достатъчно данни за това как почвените микроби, като арбускуларните микоризни гъби или листогризещите гъсеници, могат да повлияят върху летливите съединения при различни директни сортове домати.

В ново проучване изследователи от Илинойския университет тестват комбинираното въздействие на всички тези фактори, използвайки четири сорта домати – два директни и два хибридни.

В предишни проучвания се разглеждат директни сортове домати, които се отглеждат традиционно и в големи мащаби. Новото проучване установява, че хибридните сортове домати са „забравили езика“ си и отделят много по-малки количества летливи вещества в сравнение с директните.

Направена е оценка на растежа и развитието както над земята, така и в почвата. Учените установяват, че доматените растения, които са свързани с гъбичките и живеят в симбиоза с тях, имат по-висока листна биомаса и по-сложна коренова структура.

Арбускуларните микоризни гъби създават партньорства с повече от 80% от сухоземните растения, при които гъбите извличат хранителни вещества от почвата в замяна на въглерод от растенията. Директните сортове домати се възползват повече от тази връзка, включително и повишен растеж, в сравнение с хибридите.

Хората сме склонни да мислим, че растенията са пасивни, но изследванията показват, че „зад кулисите“ се случват много неща, които предстои да разберем. Експериментите с домати показват, че те реагират активно и взаимодействат с околната среда, използвайки свой собствен език, който хибридите забравят.

Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
4952
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини