Дни преди Великден се отчита драстично повишаване в цените на яйцата и зеленчуците, съобщи „Нова телевизия“. И ако цената на кокошите яйца е скочила с 18 стотинки за брой спрямо същия период на миналата година, то краставиците са поскъпнали с повече от 30 стотинки. Килограм българска краставица например намираме за 6 лева. Хората обаче обикновено купуват по 1 брой от зеленчука.
„Една маруля, 1 връзка магданоз, 1 връзка репички, 1 връзка пресен лук и 1 краставица Ви излиза около 7 лева за една салата", изчислява продавачът Мариана Кандова.
Докато храни кокошките си, Иво Герговски споделя какви според него са причините за поскъпването на яйцата. „Има две причини. Първо поскъпна фуражът. Когато храната е по-скъпа, е естествено и яйцето да е по-скъпо. Второ – в България винаги преди празници всичко поскъпва. По другите държави правят промоции и намаляват цените, а при нас се увеличават", .обяснява Герговски.
Той няма да купува яйца за Великден. Отдавна напуснал града и се установил в съседно село. Оттогава си има всичко за трапезата. „Свикнах... все едно съм роден в това село. А иначе целият ми живот е минал в градовете. Като бях градско чедо, си купувах всичко", казва Иво.
Преместил се преди около 17 години, когато бил диагностициран със сериозно заболяване, а лекарите давали много лоши прогнози. Смята, че точно птиците го спасили. Сега се грижи за тях, а те му се отплащат. Най-скъпа в отглеждането на неговите пилета не е храната. „Трябва много труд, много усилия. Храната не е толкова много", твърди той.
Намерил е своята технология, която на шега нарича затворен селски цикъл. „Изхвърляме хартия, желязо, стъкло. Всичко друго, каквото и да е, каквото остане – изрезка, храна – се слага се в кофичка. После знам – това е за котките, това е за кучетата, това е за кокошките", отбеляазва Иво.
Затова не се скъпи нито на зеленчуци, нито на яйца. В града е друго, но скъпи или не, според него е много важно да внимаваме освен за цената и за маркировката, особено върху яйцата.