Начало » Новини » Коментари
12.02.2024 г.

Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми

На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми

Снимка: sinor.bg

Соразумението, което днес представителите на Българската аграрна камара (БАК) ще подпишат с министър председателя Николай Денков, със сигурност работи в полза не само на членовете от камара, но и на хилядите малки и средни производители от другите браншови организации, които по необяснима причина не получават пълна и истинна информация от лидерите си за хода на досегашните преговори. В същото време същите тези лидери готвят от утре продължение на протестите, странно премълчавайки факта, че част от исканията им (особено по отношение на Зелената сделка) са поставени за разрешение в днешното споразумение, но за изпълнението е нужно време, защото зависи от бъдещите договорки между правителствата в ЕС с Еврокомисията и останалите европейски институции.

В споразумението е записано, че България ще настоява за дерогацията на ДЗЕС 6,7,8 и за тази стопанска година, което по същество е пред договаряне и на ниво ЕС.„Българската държава ще отстоява и позиция, с която да защити интересите на българските стопани за търговията с Украйна“ и това се подчертава дебело в документа. Страната ни поставя важни предложения и по линия на Зелената сделка, посочиха от БАК. Министър председателят е поел отговорност при съставяне на бюджета на МЗХ за следващата година да се вземе предвид всички нужди на земеделските производители преди окончателното му приемане в НС, като това обществено обсъждане също ще бъде записано вътре!

НАЗ: Разграничаваме се от другите протести 

Колкото до останалите важни финансови искания не само за зърнопроизводството, но и за уязвимите сектори – животновъдство, производството на плодове и зеленчуци и др. в споразумението от днес е записано, че кабинетът ще осигури до 31 март нужния бюджет за изплащане на ставките от 1-ви транш по т.нар. „украинска помощ“, като ставките ще бъдат същите като през 2023.

По отношение на украинските компенсации за зърнопроизводителите са поставени тавани за едно стопанство, което е важно на фона на ограничения национален бюджет. За стопанствата с до 3 хил. дка, чиито ставки са по 20 лв. на дка и ще се превеждат на два транша, таванът за една ферма е 60 хил. лв. Таванът за стопанствата с над 10 хил. дка е 100 хил. лв., като помощта ще се отпусне само за притежаваните до 10 хил. дка.

Припомняме, че до 3 000 дка ставката е 20 лв/дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); от 3 000 дка до 6 000 дка - 10 лв/дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември); от 6 000 дка до 10 000 дка - 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември). Вторите траншове ще се преведат само ако Еврокомисията удължи това компенсиране и след 30 юни тази година.

Активно ще се работи и по законодателството, което би сложило ред в досегашните поземлени отношения – след като миналата седмица едноименният комитет дискутира предложенията за промени Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за днес следобед е насрочено ново заседание, на което се очаква окончателно да се одобрят клаузи от разделите „Споразумения за масиви за ползване по чл. 37в от ЗСПЗЗ“; Споразумения за масиви за ползване по чл. 37ж от ЗСПЗЗ“; Разпределение на пасища, мери и ливади по чл. 37и от ЗСПЗЗ“; „Провеждане на търгове за отдаване под наем или аренда на обработваеми земи от ДПФ по реда на чл. 24а от ЗСПЗЗ“, както и правилника за прилагането му.

В днешното споразумение с кабинета ще бъде записано, че в срок до края на февруари ще бъде подписана втора част с концепция за всеки закон ( с изключение на тези, които вече са пред завършване) като бъде точно и конкретно описано какво ще се промени и с каква цел! Като тази втора част на споразумението ще съдържа ясна политическа отговорност за тези промени! Става въпрос за законите за арендата, за браншовите организации, за Аграрната камара, за търговията с храни, за кооперативите, за земеделските кооперации

Другите важни теми, по които работата е пред завършване, това са промените в Стратегическия план, взимането на пробите за самоконтрол и изискванията на нитратната директива, съобщи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
6764
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Няма официално несъгласие от картофопроизводителите за подготвяното споразумение
От аграрната камара отричат разцепление
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Дава се зелена светлина за екоизискванията за многократна употреба на продуктите
Предстои ратифицирането му от ЕП и държавите-членки
ЕС и Нова Зеландия подписаха споразумение за свободна търговия
Работи се за ускоряване на проверките в Турция и включване на още пристанища
Споразумението за износ на зърно от Украйна по море ще действа още 120 дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини