Начало » Новини » Коментари
31.01.2024 г.

Финансовото министерство ще даде отговор за украинската помощ до дни

Договореното след вчерашната среща в МС
Финансовото министерство ще даде отговор за украинската помощ до дни

След първата среща със сектора, проведена на 23 януари Снимка: БТА

След втората среща на Българската аграрна камара, проведена на 30 януари в Министерския съвет, земеделските производители са получили уверение от премиера Николай Денков, че до края на седмицата финансовото министерство ще бъде готово с окончателните разчети за исканите от тях компенсации, необходими да покрият загубите от срива в цените на земеделската продукция след дъмпинговия внос от Украйна, съобщиха участници в срещата.

След едноседмичните преговори между фермери и администрация представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите са отстъпили от първоначалното си искане обезщетенията от 20 лв. на декар да се дават „на калпак“, одобрявайки предложението на кабинета да има модулация в подпомагането. Големите производители могат да разчитат на помощ за първите си 20 хил. декара, докато за малките и средни фермери ставките ще бъдат по-високи и ще се преведат за обработваните от тях до 10 хил. дка, е предложението на кабинета. Земеделците настояват бюджетът, който кабинетът ще осигури, да бъде платен възможно най-бързо, тъй като пролетната сеитба наближава, а доходите на бизнеса са се сринали заради загубата от продажбата на зърно под себестойност.

Колкото до останалите искания на фермерите, към този момент те са получили одобрението на правителството по програмата за бързи законодателни промени. До средата на февруари от Министерството на земеделието и храните ще качат за обществено обсъждане промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. По същото време ще се създаде и работна група с представителите на браншовите организации, за да започне работа по законодателните промени в арендните и наемни отношения. До началото на март агроминистерството ще представи и проект на Закон за браншовите организации в земеделието.

При вчерашната си среща с премиера Николай Денков земеделците са получили одобрение и по исканията на сектора за решаване на международните им проблеми. Родните фермери настояват за още една година дерогация в прилагане на изискванията за оставяне на голям процент от обработваната земя под угар. Заедно с останалите 5 държави, граничещи с Украйна, земеделците настояват пред ЕК да има и квотни ограничения при вноса на селскостопанска продукция от Украйна.

Председателят на НАЗ Илия Проданов е насрочил за днес общо събрание, на което ще представи постигнатите вчера договорки в МС. Едва след като Министерството на финансите обяви бюджетните резерви за осигуряване на помощта за 2024 г., ще бъде решено дали и българските земеделци ще стачкуват.

Припомняме, че фермерите в почти цяла Европа са по барикадите, защото се чувстват предадени от политиката на Брюксел. Освен в Германия, Франция и Белгия от вчера стачкуват и земеделци в Испания и Италия. Протестната вълна изригна точно преди утрешната среща на Съвета на премиерите на държавите членки на ЕС, която ще се проведе в Брюксел.

Финансовото министерство ще даде отговор за украинската помощ до дни
12955
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Отиваме ли на избори ще стане ясно в 16 часа
Важно за променитеи в Стратегическия план
Изключително слаб интерес към еко схемите, заявявани от фермерите през 2023 г.
Позиция
Проданов: Недостойно е псевдобраншовици да използват протеста на реалните фермери
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
Среща на Вътев с колегата си Солски
Украйна е съгласна с квотите за селскостопански внос в България
Явор Чегев пред Консултативния съвет по животновъдство
Има вероятност интервенциите по първи и втори стълб на Стратегическия план да се внесат поотделно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини