Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.01.2024 г.

Има начин да събудим старите семена

Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена

sinor.bg

Има твърдения, че житни зърна, взети от гробници на фараони в пирамидите, били засети и те поникнали. Кълняемостта на семената намалява при продължително съхранение и за отделните култури тя е различна. По тази причина на опаковките се посочват сроковете, в които семената запазват жизнеспособността си и имат максимална кълняемост.

Всяка култура има своите специфични особености, а това се отнася и за продължителността на годност на семената. Най-дълго запазват кълняемостта си представителите на семействата „Тиквови” и „Бобови”. Копърът, пъщърнакът и някои видове салати губят кълняемостта си много бързо – възможно е след една-две години вече не са годни за сеитба.

Семената преминават през три стадия на зрелост – млечна, восъчна и пълна. Степента на зрелост е важна за съхранението, а също и за кълняемостта. Растителните видове, чиито семена бързо губят кълняемостта си, се сеят свежи.

Съживяване на семена с изтекъл срок на годност

За съживяване на старите семена с изтекъл срок на годност се използват различни методи. Охлаждането е добре познат от градинарите метод. Установено е, че когато семената се съхраняват в неотоплями места, винаги покълват перфектно. Добре узрелите и изсушени семена с изтекъл срок на годност могат да се поставят във фризер за две седмици. След такава „ледникова епоха“ дори семена на култури (ягоди, делфиниум, астри и др.), които са с лоша кълняемост, покълват добре.

Контрастните температури също благоприятстват съживяването на семената. Методът е познат като шокова терапия.Те се поставят в кърпа и се завързват. В една чаша се налива гореща вода, а в друга – студена. Семената се потапят най-напред в горещата за 3-4 секунди, а после в студената, като контрастната процедура се повтаря пет пъти. Температурата на водата не трябва да надвишава 80 градуса по Целзий.

След това семената се изсипват и изсушават, но е важно да знаем, че преминали през тези контрастни температури, те не могат да се съхраняват дълго и трябва да се засеят в рамките на една седмица, а още по-добре след 2-3 дни.

Обработка със сок от алое  е добра възможност за събуждане на семената. Отрязват се стари листа (поне на три години) от алое и се поставят в хладилник за две седмици. След това сокът се изстисква директно върху семената и така престояват от 20 до 60 минути. Не е необходимо изплакване – засяват се директно. Листата на лечебното каланхое имат същите качества.

Горещо събуждане се прилага при семена с изтекъл срок на годност, като се поливат с гореща вода директно върху почвата. Семената се поставят върху повърхността на почвата в контейнер, притискат се леко и се заливат с гореща вода. След това контейнерът се покрива с фолио и се оставя на топло до появата на кълнове.

Семената на целината поникват само при наличие на светлина и се засяват върху повърхността на почвата, но не се покриват.

Пазарът предлага различни стимулатори, ускоряващи процеса, както и обработени семена, които поникват по-бързо.

Има начин да събудим старите семена
13354
 

Последни материали
Виж
Община Банско въведе ограничения за животновъдите и търговците на животни
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
Как да намалим торовите норми без това да влияе на добива?
„Напоителни системи“
На 28 април определят графиците за напояване за май
„Софийска вода“
Еврокомисарят по климата Вопке Хукстра ще посети пречиствателната станция на София
Местните протестират
Фотоволтаичен парк върху 12 хил. дка ще остави без пасища животновъди в Средец
Секторът на дребен рогат добитък се срива
Българското месо от овце и кози е по-малко от това, което внасяме
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 12 април в Елин Пелин се организира Фестивал на семената
Бюджетът е същият като през 2024 г.
1,2 млн. лева утвърди ДФЗ за производството на качествени семена и посадъчен материал
Полезни съвети
Оптимални температури за покълване на семената
Полезни съвети
Стайни цветя са естествени стимулатори за ускоряване развитието на разсада
Съвети за градинаря
Стратификация на семената и подготовка за сеитба
Тайните на покълване на семената и влияние на влажността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини