Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.01.2024 г.

Има начин да събудим старите семена

Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена

sinor.bg

Има твърдения, че житни зърна, взети от гробници на фараони в пирамидите, били засети и те поникнали. Кълняемостта на семената намалява при продължително съхранение и за отделните култури тя е различна. По тази причина на опаковките се посочват сроковете, в които семената запазват жизнеспособността си и имат максимална кълняемост.

Всяка култура има своите специфични особености, а това се отнася и за продължителността на годност на семената. Най-дълго запазват кълняемостта си представителите на семействата „Тиквови” и „Бобови”. Копърът, пъщърнакът и някои видове салати губят кълняемостта си много бързо – възможно е след една-две години вече не са годни за сеитба.

Семената преминават през три стадия на зрелост – млечна, восъчна и пълна. Степента на зрелост е важна за съхранението, а също и за кълняемостта. Растителните видове, чиито семена бързо губят кълняемостта си, се сеят свежи.

Съживяване на семена с изтекъл срок на годност

За съживяване на старите семена с изтекъл срок на годност се използват различни методи. Охлаждането е добре познат от градинарите метод. Установено е, че когато семената се съхраняват в неотоплями места, винаги покълват перфектно. Добре узрелите и изсушени семена с изтекъл срок на годност могат да се поставят във фризер за две седмици. След такава „ледникова епоха“ дори семена на култури (ягоди, делфиниум, астри и др.), които са с лоша кълняемост, покълват добре.

Контрастните температури също благоприятстват съживяването на семената. Методът е познат като шокова терапия.Те се поставят в кърпа и се завързват. В една чаша се налива гореща вода, а в друга – студена. Семената се потапят най-напред в горещата за 3-4 секунди, а после в студената, като контрастната процедура се повтаря пет пъти. Температурата на водата не трябва да надвишава 80 градуса по Целзий.

След това семената се изсипват и изсушават, но е важно да знаем, че преминали през тези контрастни температури, те не могат да се съхраняват дълго и трябва да се засеят в рамките на една седмица, а още по-добре след 2-3 дни.

Обработка със сок от алое  е добра възможност за събуждане на семената. Отрязват се стари листа (поне на три години) от алое и се поставят в хладилник за две седмици. След това сокът се изстисква директно върху семената и така престояват от 20 до 60 минути. Не е необходимо изплакване – засяват се директно. Листата на лечебното каланхое имат същите качества.

Горещо събуждане се прилага при семена с изтекъл срок на годност, като се поливат с гореща вода директно върху почвата. Семената се поставят върху повърхността на почвата в контейнер, притискат се леко и се заливат с гореща вода. След това контейнерът се покрива с фолио и се оставя на топло до появата на кълнове.

Семената на целината поникват само при наличие на светлина и се засяват върху повърхността на почвата, но не се покриват.

Пазарът предлага различни стимулатори, ускоряващи процеса, както и обработени семена, които поникват по-бързо.

Има начин да събудим старите семена
6989
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини